FATİH MAHALLESİ SAKİNLERİ NE İSTİYOR?

Her hafta bir mahalleyi tanıtmaya devam ediyoruz.

Yayınlarımızı önce gazetemizin youtube kanalında canlı söyleşiyle gerçekleştiriyoruz.

Sonra yazıya döküyoruz.

Bu hafta Fatih Mahallesini taşıdık sayfamıza.

Muhtar Hamza Karataş, mahallesini tanıttı, mahallesinin eksiklerini saydı, taleplerini sıraladı.

İlgili muhtardan, mahallesini dinleyelim, buyurun…

FATİH MAHALLESİNİ TANIYALIM

Mahallemizde ilk muhtarlık seçimleri 1995 yılında yapılmıştır.  

18 bin nüfuslu ve 6 bin seçmeni olan bir mahallemizdir.

TPAO Bulvarı, Barış Bulvarı, Ömer Muhtar Bulvarı, Pir Sultan Abdal Caddesi ve İnsan Hakları Bulvarı, bu mahallenin sınırları içindedir. 

Belde, Şafak, Gap, Çamlıtepe, Bahçelievler, Cudi Mahalleleri ile komşudur.  

Mahallemizde 4500 hane ve 250 işyeri bulunuyor.

Fatih İlkokulu, Fatih Ortaokulu, Tüpraş İlkokulu, Tüpraş Ortaokulu, Fatih İmam Hatip Ortaokulu, Fatih Anadolu Lisesi bu mahallededir.

Şeyh Hüseyin Camisi ve Hacı Sıddık Geçit Camisi bu mahallededir.

1 adet banka şubesi ve 1 adet aile sağlığı merkezi bulunuyor.

Mahallelinin en büyük talebi, yeşil alan eksikliğinin giderilmesi ve kentsel dönüşümdür.

58 yaşındaki Hamza Karataş’ın mahalle muhtarlığındaki ilk dönemidir.

-MUHTARIM SİZİ TANIYABİLİR MİYİZ?

“1963 doğumluyum aslen Siirt Kurtalanlıyım, 30 yıldır Batman'da esnaflık yapıyorum. İlkin 2019 yılının Mart Ayında muhtar oldum”

-ESNAF İKEN NASIL MUHTAR OLMAYA KARAR VERDİNİZ?

“Vatandaşın talebi üzerine karar verdim. Mahalle sakinleriyle sıkı ilişkim vardı. Her sohbetimizde mahallenin sorunlarını konuşurken beni muhtar olmaya ikna ediyorlardı. Ben de kırmadım. Görev üstlenmek istedim. Adaylığımı koydum ve muhtar oldum. Şu anda birinci dönemim”

-PANDEMİ MAHALLENİZDE NASIL GEÇİYOR?

“Tüm dünyada olduğu gibi bizim mahallede de bu korona virüs vakaları çıktı, ağır geçirenler oldu, iyileşenler oldu. Ben de onlardan biriyim. Ölenlere Allah rahmet eylesin, hastalara da Allah şifa versin, inşallah hep birlikte atlatacağız bunu. Çok şükür, mahalle sakinlerimiz tedbirlere uyuyor. Kendilerine teşekkür ederim” dedi.

-MUHTAR OLMAYI MAHALLE SAKİNLERİ TALEBİ ÜZERİNE KARAR VERDİNİZ NASIL GELDİ BU TALEP SİZE?

“Bakkal işletiyordum. Aynı mahallede 1986 yılından beri Fatih Mahallesinde kalıyorum. 30 seneyi de aşmış. Doğrudur yakından bütün herkesi tanıyorum kimi üniversiteye gitti kimi doktor oldu kimi ne diyeyim yani çok mezun ettik mahallemizde. Esnaflar aslında mahalle sakinlerini çok iyi tanıyorlar. Mahalleliyi de çok iyi tanıyorlar bu ister istemez onları muhtarlığa doğru götürüyor. Gerçekten zamanında çok yardımcı da olmuşumdur vatandaşlara”

MAHALLENİZİ BİRAZ TANITIR MISINIZ?

“Mahallemiz çok merkezi bir yerde. Hastanelere ve AVM'lere yakın. Ulaşılabilir bir konumda. Çamlıtepe, Belde, Bahçelievler, GAP, Şafak, Cudi Mahalleleri ile komşuyuz. Yeşil alanı bol ve güzel bir mahalle”

-MAHALLENİN NÜFUSU NE KADAR?

“Şuanda tam olarak 18 bin bir nüfusu var”

-2019'DA MUHTAR OLDUNUZ O GÜNDEN BUGÜNE NELER YAPTINIZ?

“O günden bu yana bu pandemi nedeniyle gerçekten de vatandaşlara ulaşamadık.

Belediye Fen İşleri Müdürlüğünün bazı çalışmaları oldu bu dönemde. Altyapı çalışmalarımız oldu. Doğalgaz ve elektriği yeraltına alma çalışması tamamlandı. Mahalle köstebek yuvası gibiydi. Buralara kaldırım çalışmaları yapıldı. Yol asfaltlama çalışmaları yapıldı. Kine Em Parkı bizim mahalleye ait olduğu için çocuk oyun alanı yaptırdık. Yürüyüş yolunu yaptırdık. Kamera, mobese, çalışmaları yapıldı. Aydınlatmayı yaptık, çoğu sokağımızda yoktu. Yani pandemiye rağmen çok bir şey yaptık”

-HEMZEMİN GEÇİTLE İLGİLİ BİR TALEBİNİZ VAR SANIRIM?

“Evet. Mahallemizden tren yolu geçiyor. DDY tarafından kapatılan yolumuzun açılmasını istiyoruz ama tren geçtiği için tehlikeli olduğunu söylüyorlar. İmar yoludur. Trafiğe açılması yönünde çok fazla talep var. Bunu dilekçeyle ilettik ama kimse yanaşmadı. Bu olmayacak bir şey değil. Mahallemiz ikiye bölmüş durumda”

-MAHALLEMİZDE BAŞKA EKSİKLİKLER NELER?

“Sağlık merkezi eksik. Mevcut sağlık merkezi elverişli değildir. Semt polikliniği olsun sağlık merkezi olsun biz bunu istiyoruz. Alt yapı, kanalizasyon çalışmaları, yeşil alan gibi eksikliklerimiz var. İnternet ile ilgili sorunlarımız var. Çocukların ders çalışması için altyapı lazım. Küçük, ufak borulardan oluştuğu için taşıyor. Olası yağmurda kanalizasyon dayanamayıp dışarı taşıyor. Kanalizasyon hattının yenilenmesi lazım. Kaldırımların yeşillendirilmesi gerekiyor. Ben belediyeye ilettim, belediye geldi ağaç dikmek için ama betona denk gelince dedi ben yapamıyorum dedi”

-YENİ DÖNEM İÇİN PROJELERİNİZ NELER?

“Yeni dönemde sağlık ocağı için uğraşacağız. Taziye evimiz var ama kadın bölümü çok yetersiz. Elverişli değil. Bu taziye evinin büyütülmesini istiyoruz”

-MAHALLENİZLE İLGİLİ EN BÜYÜK HAYALİNİZ NEDİR?

“Bu sağlık merkezinin kurulmasıdır. İnşallah en yakın zamanda onu da başaracağız. Bir de bu minibüs durağının güzergâhının değiştirilmesini istiyoruz. Şu anda Barış Bulvarından geçiyorlar ama 3316. sokaktan geçmesini istiyoruz. Yaşlılarımız mağdur oluyor. Dilekçe  verdik şoförler odasına”

-MAHALLE SAKİNLERİ İLE ARANIZ NASIL? ULAŞILABİLİR BİR MUHTAR MISINIZ?

“Mahalle sakinleri ile aramız çok iyi 7/24 saat telefonum açıktır. Her zaman arayabilirler, hizmetlerindeyim”

-MAHALLELİYLE İLİŞKİLERİNİZ NASIL PEKİ?

“Mahallede abi, kardeş gibiyiz. Bir aile gibiyiz. 30 yıldır bu mahalledeyim. Artık samimi olduk.  ben de mahalle sakinlerini çok seviyorum, onların da beni sevdiğini düşünüyorum”

-MAHALLEDE OKUL EKSİĞİ VAR MI?

“Tüpraş İlköğretim okulunda bir sıkıntımız vardır. Orda iki öğün ders işleniyor. Çocuklar bazıları sabah erken gidince orda mağdur kalıyorlar, bir ek bina yapılsa çok güzel olur. Arazi de var yanında. Bu okula birçok mahalleden öğrenci geliyor”

-MAHALLE SAKİNLERİNDE SİZE EN FAZLA GELEN TALEP NEDİR?

“Bu dönemde mahalleden gelen taleplerimiz iş ve yardım üzerine yoğunlaştı.  Maalesef çok da yardımcı olamıyorduk. Ben de iş insanlarına gidip yardımcı olmalarını istiyoruz. Kurumlar bizimle istişare ederse iş ve yardım konularında daha faydalı olabiliriz”

-DİĞER MUHTARLARLA ARANIZ NASIL?

“Diğer muhtarlarla her zaman telefonlaşıyoruz, mesajlaşıyoruz. Birbirimizi soruyoruz beraber taziyelere, düğünlere gidiyoruz. Farklı derneklerden olsak bile görüşüyoruz”

-BELEDİYE TALEPLERİNİZE GERİ DÖNÜŞ SAĞLIYOR MU?

“Belediye, taleplerimize hızlı dönüş sağlıyor. Eksikliklerimizi dile getirince sağ olsunlar hemen ilgileniyorlar. Bir telefon kadar yakınlar bize”

****

Hacı Muhammed İruhtekin “Sizden ricam, DDY raylarının üst tarafı 6 kat, alt tarafı 3 kat imar izni verilmiş. Aynı mahallede neden öyle bir şey yapıldı, bu bence haksızlık yani. Birde bizim mahallede bir sorun daha var biz o zaman kendi imkânlarımızla kanalizasyon altyapısını kendi imkânlarımızla kendi paramızla yaptırdık. Bu borular tabi ki o zamanlar tek katlı evlerdi. Şimdi bina olmuş bu borular yetersiz geliyor şimdi. Bunun bir an evvel yapılmasını istiyoruz”

****

Abdulrezzak Can “Fatih Mahallesinde ikamet ediyorum. Mahallemizin sorunları başında ilk gelen altyapımızdır. Altyapımız çok sıkıntılıdır. Artı olarak internet sorunumuz var yeşil alanı çok azdır ağaçlandırma istiyoruz. Bunların yapılmasını göz önünde bulundurmasını istiyoruz”

****

Zekeriya Öktüren “1992'den beri Fatih mahallesinde oturuyorum. Bizim altyapı sorunu var hep dile getiriliyor ama sorunu çözen yok. Hangi yönetim gelse evet doğrudur, yapacağız ama ilgilenen yoktur. Kine Em Parkı’mız var ağaçları yetersizdir. İlave ağaç ekilmesi lazımdır. Kaldırımlara da ağaç ekilmesini istiyoruz”

****

Yunus Artıran “Fatih mahallesinde ikamet ediyorum. Mahallemizde teknik sorunlardan dolayı internet altyapı sorunu var. Daha sonrasında yeşil alan ve mahallemizde sağlık ocağının bulunmamasından dolayı halkımız şikâyetçi bu konuda taleplerimizi arz ediyoruz”

****

Fahrettin Alkan “Ben 25 yıldır bu mahalledeyim, bu demiryolu kapandıktan sonra gerçekten bizi fazlasıyla mağdur etmiştir. Yani bu, mahallemizi resmen ikiye böldü, burada yani günde on binlerce araç gidip geliyorken bunlar mağdur edilmiş perişan edilmiş halkıyla beraber. Benim hastam olduğu zaman, hastane bana 100-150 metre uzaklıktadır. Fakat burası kapandıktan sonra en az 3,4km dolanıyorum daha yeni hastamı hastaneye yetiştiriyorum. İtfaiye geldiği zaman buraya takılıyor, ambulans geldiği zaman buraya takılıyor. Yani gerçekten bu mahalleyi perişan etmiş durumdadır. Defalarca gittik uğraştık, belediyeye gittik, valiliğe gittik. Vali bey bizzat kendisi buraya geldi burası kapanmaz dedi, kesinlikle burası kapanmaz, kapanamaz demesine rağmen devlet demiryolları gelip burayı kapatmış. Artık biz bunu keyfi olarak biliyoruz. Bir de artı burası imara açık olan bir yer. Mahalle olarak bu yolun açılmasını dört gözle bekliyoruz”

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ
Fatih Mahallesi Vatandaşı
Fatih Mahallesi Vatandaşı 4 yıl önce
Hamza muhtar fatih mahallesine ne yapmıştır? Biz hiçbir hizmet görmedik. Mahallede değişen bir şey yok. Bir dahaki seçime kesinlikle oy vermeyeceğim kendisine.