Bu yarışın içinde yer alan ve çalışkanlığının yanı sıra zarifliği ile bilinen AK Parti Milletvekili Adayı Adile Gürbüz’le bir araya geldik. Gürbüz, toplumun hemen hemen her kesimi tarafından sevilen ve saygı gören bir isim.
Uzlaşmacı kimliği ile her platformda barıştan ve çözümden yana olduğunu hissettirdi.
Peki, Sayın Gürbüz, 7 Haziran seçimlerini ve sonrasını nasıl değerlendiriyor?
1 Kasım hedefleri neler?
Başkanlık Sistemi hakkında ne düşünüyor?
Tüm bu soruların cevapları, kendisiyle yaptığımız özel söyleşide cevaplarını buldu.
Kendisine başarılar diliyor, siz okurlarımıza mutlu ve umutlu haftalar diliyorum…
ADİLE GÜRBÜZ KİMDİR?
Kozluk doğumluyum. Babamın memur olması sebebiyle Yozgat, Ordu ve Van’da yaşadık. 1997 yılında ortaokul öğrencisiyken Batman’a yerleştik. İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’ni okudum. Yıllarca Batman Barosu’na kayıtlı olarak serbest avukatlık yaptım. 2010 yılında AK Parti üyesi oldum ve Batman İl Kadın Kolları Başkan Yardımcısı olarak aktif görev aldım. SKM’de tanıtım, medya ve propaganda sorumlusu olarak çalıştım. Müşahitlerimizin ve sandık kurulu görevlilerimizin eğitiminde görev aldım. Aynı zamanda İl Başkan Danışmanlığı görevine getirildim. 2012 yılında yapılan 4. Olağan İl Kongresi ile İl Yönetim Kuruluna seçildim ve Seçim İşlerinden Sorumlu İl Başkan Yardımcısı oldum. 2013 yılında İl Başkan Yardımcılığımla birlikte İl Sosyal Medya Koordinatörlüğü görevine getirildim. 30 Mart 2014 yerel seçimlerinde önceki görevlerimle birlikte SKM Tanıtım ve Medya Başkanlığı’na getirildim. Batman Barosu Kadın Hakları Komisyonu, Mülteci Hakları Komisyonu, Adli Yardım Sorumlusu, Çocuk Hakları Komisyonlarında görevler aldım. Türkiye Eğitim Gönülleri Vakfı üyesi ve gönüllüsü olarak görev yaptım. Batman Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü Salon Sporları İl Disiplin Kurulu Başkanlığını yaptım
TÜRKAN: AK PARTİ SİYASETİYLE BULUŞMA NOKTANIZ NE OLDU?
GÜRBÜZ: 2010 senesinde Baro'da Kadın Hakları Komisyonunda gönüllü avukatlık yaparken, çok sayıda destek isteyen kadınla tanıştım. Hepsinin farklı hikâyeleri vardı. Ortak noktaları ise hukuki, toplumsal, kamusal haklarını ve imkânlarını bilmemeleriydi. O dönemde hızla haklar genişletiliyor ve AK Parti sosyal devlet ilkesi gereği insanlara imkânları arttırıyordu. AK Parti'nin hizmetlerinin Batman'da daha fazla kadına ve gence ulaşmasını istedim. Böylece AK Parti Kadın Kolları Yönetimine üye oldum.
TÜRKAN: ÇOK GENÇ YAŞTA HEM İŞ DÜNYASINDA HEM DE SİYASETİN İÇİNDE BULUNMAYA BAŞLADINIZ. BU DURUM, HAYATINIZI NASIL ETKİLİYOR?
GÜRBÜZ: Avukatlık çok zor bir meslek, bunu inkâr edemem. Sürekli sorun çözmeye çalışıyoruz. Ben de mesleğin yoruculuğundan kaçmak için kendimi siyasete attım:) Şaka bir yana iki işim de yorucu. Ama her ikisinde de bana vekâlet veren insanların isteklerini yerine getirince yaşadığım mutluluk tarif edilemez. Hayatıma en büyük etkisi ise arkadaş ve dost çevremin genişlemesi, sürekli kendimi geliştirme çabası içinde olmamı sağlamasıdır.
TÜRKAN: SİYASETTE YER ALMANIZ AİLENİZE VE ÖZEL YAŞAMINIZA NASIL ETKİ EDİYOR?
GÜRBÜZ: Hayatımın her anında, mensubu olduğum partinin hizmet şiarını yerine getirmeye çalışıyorum. Dolayısıyla gündüz veya gece arayan herkese cevap vermek, her talebin yerine getirilmesi için görüşmeleri takip etmek zorundayım. Böyle olunca akşam bedenen evde olsam da aslında zihnen onların yanında olamıyorum. Eşim, kızım, anne ve babam, hatta kayınbiraderim, eltim ve görümcelerim bile benim için fedakârlık gösteriyor.
TÜRKAN: SİYASETEN BİZİMLE PAYLAŞABİLECEĞİNİZ KAZANIM VE TECRÜBENİZ OLDU MU?
GÜRBÜZ: Parti siyasetinde en önemli kazanımım, edindiğim binlerce arkadaşımdır. Gercüş Kayapınar'dan da, Sason Umurlu Köyü’nden de, Ordu’nun Fatsa ilçesinden de, Almanya'dan da… Hem yurtdışı hem Türkiye'den tanıştığım bu insanlarla acı ve tatlı günde birbirimizi arar sorarız. Yardım gerektiğinde ne gerekiyorsa birbirimiz için vakit ayırırız. Bunların tümü, AK Parti'de siyaset yapmanın bana sağladığı kazanımdır. En önemli tecrübem de ekip ruhuyla yapılacak dürüst ve adil siyasette başarının kaçınılmaz olduğunu birebir yaşarak görüşüm oldu.
TÜRKAN: HDP, TAYYİP ERDOĞAN'A YÖNELİK MUHALEFETE YOĞUNLAŞMIŞ DURUMDA. BUNU NASIL YORUMLUYORSUNUZ?
GÜRBÜZ: Birinci yorumum; meyve veren ağaç taşlanır. İkincisi, bir siyasi partinin, kendisini başka bir insan üzerinden tanımlaması ve var olma çabası içine girmesi garip bir durum.
TÜRKAN: BAŞKANLIK SİSTEMİ TÜRKİYE İÇİN NEDEN İHTİYAÇ OLARAK GÖRÜLÜYOR? ÜLKEYE VE VATANDAŞA HANGİ KATKIYI SAĞLAR?
GÜRBÜZ: Bir Cumhurbaşkanı, Bir Başbakan, Bir Meclis Başkan'ı, TBMM Grubu tarafından yönetiliyoruz. AK Parti iktidarlarından önce nasıl bir karmaşa içinde olduğumuzu yaşı yetenler hatırlar. 7 Haziran sonrası yaşanan karmaşaya da herkes şahit oldu. Başkanlık sistemi ülke yönetiminde birliği sağlayacak, esaslı bir dönüşüm olacaktır. Başkanlık sistemi, dış ve iç politikada karar alınmasını, uygulanmasını güçlendirecek bir sistem. Milletin seçimiyle gelecek bir Başkan, ayrı bir seçimle gelecek TBMM hem birbiriyle uyum içinde çalışacak hem de birbirine fren yapabilecek iki demokratik unsur olarak görev yapacak. Genel hatlarından söz ediyorum tabi, içeriği sonuçta milletimiz şekillendirecek ve yasalaştıracak.
TÜRKAN: SİYASETE HANGİ ALANLARDA KATKI SUNMAK İSTİYORSUNUZ, HEDEFİNİZ NEDİR?
GÜRBÜZ: Kendimi bir kitle, bir alanla kısıtlamıyorum. Kadın siyasetçi olarak hayatın her alanında var olabiliyorum. Aile hayatı, spor, kültür sanat, iş ve yatırım/istihdam, gençler, kadınlar, yaşlılar, çocuklar ve siyasetçiye ihtiyacı olan herkesin yanında olma gayretindeyim.
TÜRKAN: SAHA ÇALIŞMALARINIZ NASIL GİDİYOR?
GÜRBÜZ: Teşkilattan ve dışardan gönüllü arkadaşlarımla önceki seçimde çok yoğun çalışmıştık. Bu seçimde kampanya süremiz çok kısıtlı olduğu için biraz zorluk çekiyorum açıkçası. 4 aday, il Başkan'ımız ve teşkilatımızla herkese ulaşmaya çalışıyoruz. Hem bizi yalnız bırakmayan seçmene teşekkür etme imkânı buluyor hem de daha önce oy vermeyen seçmeni bu defa desteğini kazanmaya çalışıyoruz. Bir günün kaç saat, bir haftanın kaç gün olduğunu unuttum diyebilirim. Sağolsun arkadaşlarla programlarımızı yapıyor ve kendimizi o programlara kaptırıyoruz. İnşallah neticesi de güzel olacaktır.
TÜRKAN: YENİ ANAYASA KONUSUNDA UMUTLU MUSUNUZ?
GÜRBÜZ: AK Parti'nin 13 yılda sunduğu hizmetler içinde en önemlisi fikri dönüşüm oldu. İnsanlar hangi görüşten olursa olsun artık daha özgür düşünceye sahipler. Hayatlarımız Hakkı'nda daha talepkar olduk, daha iyi koşullar altında yaşanabildiğini görünce daha da fazlasını ister olduk. Ve bunun yolunun engellerle dolu olan, darbecilerin yasası olan 1982 Anayasasının değiştirilmesi olduğunu gördük. Millet ısrarla yeni Anayasa istiyor. Bu yüzden umutluyum. Bugünlerin popüler deyimiyle "o Yeni Anayasa bu ülkeye gelecek" diyorum.
TÜRKAN: ÇÖZÜM SÜRECİNİN BUNDAN SONRAKİ AŞAMALARI İÇİN NELER SÖYLERSİNİZ?
GÜRBÜZ: Silahların bırakılması ön koşulu ile süren çözüm sürecinde, silahların bırakılmadığını aksine yeni güçlerin oluşturulduğunu ve eski ile yeninin çatışmaları başlattığını gördük. Bu durumda çözüm sürecinin devam etmesi mümkün değildi. Demokratik kazanımlarsa kimsenin namlusunun ucunda değildir, AK Parti iktidarı ile demokratik haklar devam edecektir. Bundan kimsenin şüphesi olmasın. Yeni Anayasa da devrim niteliğindeki adımların koruyucusu olacaktır.
TÜRKAN: SEÇİM HAVASI YOK, PROPAGANDA YOK. 1 KASIM İLE 7 HAZİRAN SEÇİMLERİNİ KIYASLADIĞINIZDA NASIL BİR DEĞERLENDİRME YAPARSINIZ?
GÜRBÜZ: Geçen seçimlerde siyasi partiler seçmeni kazanmak için barış, ekonomik kalkınma, adalet vaat etti. Seçim sonrası ise bu vaatlerini yerine getirmek için bir imkân olan koalisyon tekliflerini reddettiler. AK Parti dışındaki siyasi partiler Hükümet olma sorumluluğundan kaçtı. İki seçim arasındaki en büyük fark, seçmen artık hangi siyasi partinin vaadinin gerçek, hangisinin hayal olduğunu açıkça biliyor. Seçmen kararını daha kolay verecek.