HASANKEYF ESNAFINA TEBLİGAT:

“HASANKEYF’İ BOŞALTIN”

HASANKEYF ESNAFINA TEBLİGAT:

Ilısu Baraj Sularına gömülecek olan 13 bin yıllık tarihi Hasankeyf’te son dönemece girildi. Esnaf ve vatandaşlara gönderilen tebligatta “çarşıyı boşaltın” çağrısı yapıldı.

ESERLER YILSONUNA KADAR TAŞINMIŞ OLACAK
DSİ tarafından yapımı süren Ilısu Barajı ve HES Projesinde sona geldi. Yüzde 90 oranında tamamlanan Ilısu Barajına su tutulması ile birlikte Hasankeyf defteri kapanacak. Haziran ayında baraja su tutulacak, suyun Hasankeyf’ ulaşması ise 4 ayı bulacak. 650 yıllık tarihi geçmişi olan Zeynelbey Türbesi gibi 8 tarihi eser daha, baraja su tutulmadan önce yeni Hasankeyf Yerleşkesine taşınacak. 
ESNAFIN YENİ YERLEŞKEYE TAŞINMASI İSTENİYOR
Kurum ve kuruluş binalarının tek tek terk ettiği Tarihi Antik Kentte, esnaf ve vatandaşların da yeni yerleşkeye gönderilmesi için ilk adımlar atıldı. Tarihi Antik Kentin Yerlileri, kamulaştırma işlemi ile yeni yerleşke yapılan ev ve dükkânlara gönderilmeye başlandı. Batman Valiliği’nin imzasını taşıyan tebligatlarda esnafa “dükkânlarınızı boşaltın” çağrısı yapıldı. 
SESSİZ BEKLEYİŞ HAKİM…


Tebligatları alan esnafta sessiz bir bekleyiş başladı. Bir dönem Mahalle Muhtarlığı yaptığını söyleyen İsmail Alp, tarihin tahrip edilmesine tanık olmaktan duyduğu üzüntüyü dile getirerek “Biz bu çarşıdan taşınmak istemiyoruz. Tarih tahrip ediliyor. Bu tarihi değerlere sahip çıkılsa 40 baraja bedel. 40–50 yıllık ömrü olan baraj için Hasankeyf’in tarihini gözden çıkarmak akıl karı değildir. 446 yıl önce Irak’tan, Bağdat’ tan buralara geldik. Ben yamaçtaki mağaralarda doğdum. Bu tarihin içinde büyüdüm. Yeni yerleşkeye anılarımızı, değerlerimiz nasıl taşıyacağız. Keşke bizi mağaralarımızda mutlu yaşamaya bıraksalar” dedi.
EVLİ ESNAFA İŞYERİ YOK İDDİASI


Yeni yerleşkede yapılan işyerlerinden bekârların yararlanamayacağını ileri süren Abdullah Kutlu isimli esnaf “Bekârlara iş yeri yokmuş. Böyle bir anlayış olabilir mi? İşyeri alacakların listesi 4 defa asılıp yine indirildi. Her gün listeler değişiyor. Biz yerimizden memnunduk. Evlilere işyeri verilecekmiş, bekârlar ne olacak peki?” dedi.
“GÜL, DALINDA GÜZEL”

“Selahattin Eyyubi’nin torunuyum” diyen Sinan Bahçeli, tarihi eserlerin taşınmasının çok anlamlı olmadığını söyledi.  Bahçeli “ 60 yıldır burada esnaflık yapıyorum. Kıt kanaat ama mutlu bir şekilde geçimimi sağlıyorum. Bu mağaralarda doğdum. Bu mağaralarda büyüklerimin hatırları var. Ecdadımızın hatırları var. Gül dalında güzeldir. Kopardığınız zaman solar gider. Zeynel Bey türbesi yeni yerleşkeye taşındı. Şimdiye kadar kaç kişi ziyaret etti. Ulu Cami minaresini taşılar yine kimse gidip bakmayacak, ziyaret etmeyecek. Tarihi değerler yerlerinde anlamlıdır. Uygulamaya baştan beri karşıyım. Evimi de satmadım. İstimlâk edilecekse edilsin. Gönlüm razı değil. Ecdadımın hatıraları, yaşam kalıntıları sular altında kalsın istemiyorum” şeklinde tepkisini dile getirdi.

“BARAJ, TARİH’TEN İYİDİR”
Hasankeyf çarşı esnafı sular altında kalacak evlerine ve işyerlerine karşı tepki gösterirken, 60 yıldan beri esnaf olduğunu belirten Hikmet Ayhan “Baraj yapılsın. Biz yeni yerleşkeye taşınır yaşamımızı orada da devam ettiririz. Tarihi değerlerin bir kısmının taşınması yerinde bir hareket. Ben işyerimi boşaltmaya hazırım” dedi


ZİYARETÇİLER ÜZGÜN
Hasankeyf’te başlatılan hummalı dolgu çalışmaları tozları arasında son kez Hasankeyf’in tarihi değerlerini yerinde görmek isteyen yerli turistler ise buruk ve tepkili. Turistler “Hasankeyf heba edilecek bir yer değil. Bu değerler korunsa ve hak ettiği gibi tanıtılsa getirisi onlarca barajın getirisinden fazla olur. Son defa Hasankeyf Çarşısının ve tarihi mekânları yerinde görmeye geldik” şeklinde konuşuyor. (Yusuf Kavak)

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ