Batman Çalışan Gazeteciler Derneği Başkanı Sevgili Ercan Atay ve Hatice Türkan kardeşimizin ev sahipliğinde, Güneydoğu Anadolu Gazeteciler Federasyonu (GGF) bölge toplantısı münasebetiyle bir gece Hasankeyf’te kaldık.
Genel Başkan Mehmet Çelik önderliğinde GGF’nin örgütlü olduğu 9 ilden dostlarımızla buluştuk, hasret giderdik, konuştuk.
Kararlar aldık.
Eski Hasankeyf’i gezdik, yeni Hasankeyf’te misafir olduk.
Hasankeyf İlçe Kaymakamı Sayın Şenol Öztürk ve Hasankeyf’in 22 yıldır Belediye Başkanlığı’nı yapan Sayın Abdulvahap Kusen’den ilçenin son durumu hakkında bilgi aldık.
Anlatılanlardan, Hasankeyf’in Hasankeyf’ten ibaret olmadığını anladık.
Stratejik ve jeopolitik yönü ile tarihi derinliği bizleri onu daha çok sevmemize sebep oldu dersem inanın.
Ilısu Baraj suları altında kalan Hasankeyf’in terör koridorunun geçiş noktasının kapatılması için fedakarlık yapan yerleşke olduğunu görmek, oradan gelecek terör tehditlerinin bu sayede engellenmiş olmasını bilmek Anadolu ve Türk yurdu, vatan toprağı Hasankeyf’i daha da kıymetlendirdi gözümde.
Kayalara oyulmuş evler sebebiyle Süryanice “Kifo” kelimesinden türemiş “Kifos ve Cepha / Ciphas” isimleriyle anılan yerleşke “Mağaralar Şehri” ya da “Kayalar kenti” anlamına Arapçada ise “Hısnı Keyfa” olarak biliniyor. Hısn-ı Keyfa" adı Osmanlılar zamanında Hısnıkeyf, halk arasında da Hasankeyf şekline dönüşmüştür.
Köklü bir Değişim ve dönüşüm gerçekleşiyor Hasankeyf’te. 1-2 yıla kalmaz Güneydoğu’nun parlayan yıldızı olmak istiyor turizm anlanında.
Cumhurbaşkanı Erdoğan Hasankeyf’teki yatırmaları yakından takip ediyor. Her ay ilgili Bakanlarla özel koordinasyon toplantıları yapılıyor.
Rahmetli Cevdet Sunay Cumhurbaşkanı, rahmetli Süleyman Demirel’de Başbakan iken ilk yerinden edilmiş Hasankeyf. Taşınmak zorunda kalmış.
Dönemin aklı evvelleri mağarada yaşayan insanları yabancı delegasyon görür ve siz hala insanlarınızı mağaralardamı yaşatıyorsunuz der diye, şu anda Ilısu barajı altında kalan yere yerleştirilmiş. Yıl 1969-1970 sanırım.
O gün yabancılara ayıp olur diye yerinden edilen Hasankeyf halkı, günümüzde Ilısu Barajı altında kaldığı için baraj ve ilk yerleşim yerini gören karşı tarafa yerleştirilmiş.
Yeni Hasankeyf diyorlar oraya. 757 adet konut yapılmış, 720 adeti hak sahiplerine verilmiş. Ekonomiye yıllık 2-3 milyar TL katkısı olan, Ilısu barajı, Hasankeyf’in yeniden inşa edilmesi, tarihi yapıların taşınması velhasılı kelam aklınıza ne gelirse yapılanların toplam yatırım miktarı yaklaşık olarak 20 milyar TL’nin üzerinde bir rakam ediyor.
96 bin metrekare alan üzerine kurulu içinde 3 binin üzerinde eserin sergilendiği Hasankeyf müzesi kesinlikle ve kesinlikle görmeniz gereken bir yer.
Hasankeyf Fırat Havzası kültür merkezi olma yolunda emin adımlarla ilerliyor.
Biraz zamana ihtiyacı var.
Eski mi? Yeni mi Hasankeyf daha güzel?..
Eski Hasankeyf’in bir doğallığı var, kabul ediyorum.
Ama yeni Hasankeyf Aquaparkları, taşınan eserlerinin ve çevre düzenlemesinin bitmesi ile eskiyi aratmayacak güzellikte ve canlılıkta olacak.
1999 yılında 6700’den nüfusu 3500’e düşen Hasankeyf’te, yaşanan dönüşümle birlikte pandemiye rağmen nüfus 4200’e çıkmış durumda.
Birçok medeniyete ev sahipliği yapmış, tarihinin tanıkları şehirlerden birisi olan Hasankeyf, Şanlıurfa’nın Göbeklitepe efsanesinin pabucunu dama atmak üzere.
Zira anlatılanlara göre Hasankeyf’in tarihi Göbeklitepe’den de eski.
Ne zaman kuruluğunu bilinmeyen Hasankeyf’in tarihinin antik döneme kadar uzandığı anlatılır. Hasankeyf höyüğünden yapılan çalışmalarda 3.500 yıldan 12.000 yıl öncesine kadar arkeolojik kalıntılara rastlandığı zikredilir.
Her yönüyle gizemli ve önemli bir yer Hasankeyf.
Turizm yatırmcılarını bekliyor.
Pandemi sonrası yaşanacak turizm patlaması için harıl harıl çalışıyorlar.
Her ne kadar suyun hayat verdiği şehri suyla boğmuş olsalar da, Devletimiz sayesinde yeni bir gelecek inşa edilmiş.
Açıkçası; kötü değil.
Hasankeyf’te milletimiz ve devletimiz var olsun.
Allah onları korusun...
Kalın Sağlıkcakla...