Nûbihar Derneği, 21 Şubat Dünya Anadil Günü nedeniyle basın açıklaması yayımladı.
Nûbihar tarafından yapılan açıklamada ana dilin önemine vurgu yapılarak şu sözlere yer verildi; Bilindiği üzere altı binin üzerinde dil konuşulmaktadır. Bu diller arasında bir çok dil varlığını koruyamamış ya unutulmuş ya da unutulmaya yüz tutmuş. İnsanlık kültür mirası için büyük bir tehlike olan bu durumu fark eden Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) 1999 yılında 21 Şubat’ı Dünya Anadil Günü olarak ilan etmiş ve 2000 yılından bu yana tüm dünyada 21Şubat, “Dünya Anadil Günü” olarak kutlanmaktadır.
Dil, bir milletin var oluşunun en somut göstergesidir. Bir millet, dili olmaksızın dünya milletleri arasında varlığını koruyamaz. Çünkü bir milletin dili o milletin milli birliğini sağlayan, o milletin kültürünü, inancını ve tarih bilincini kendinden sonraki nesillere aktaran en önemli unsurdur.
Dil sayesinde toplumu derinden etkileyen acı olaylar kalıcılaştırılır. Milletin özellikleri dil kullanılarak yeni nesillere aktarılır. Sanat (özellikle edebiyat) eserleri dille oluşturulur ve milletin estetik anlayışını ortaya koyar. Dil kendi canlılığı ve sosyal oluşu ile milleti de canlı ve bir arada tutar.
Bediuzzaman Said Nûrsi’ninanadil hakkında söylediği “ İnsan da kaderin sikkesi (mührü) lisandır. İnsaniyetin sureti ise sahife-i lisanda nakş-ı beyan tersim ediyor. Lisan-ı maderzad (anadili) ise tabii olduğundan, elfaz (lafızlar, kelimeler) davet etmeksizin zihne geliyor. Alış-veriş yalnız mana ile kaldığından zihin çatallaşmaz ve o lisana giren maarif (kültür, eğitim, ilim)–nakşunale’lhacer- (taş üzerine nakış yapma, yazı yazma) gibi baki kalır” bu söz büyük anlam taşımaktadır. Bundan dolayı her millet eğitim ve öğretimini kendi anadilinde yapmalı ve bu anayasal güvence altına alınmalıdır.
21 Şubat Anadil günü münasebetiyle özelikle Kürt halkımızın ve tüm halkların anadil günü kutlu olsun.