İDDİALI BİR ÜROLOJİ UZMANI; “YAPAMAYACAĞIMIZ AMELİYAT YOK”

1 ay önce Özel Batman Hastanesi’nde hasta kabulüne başlayan Üroloji Uzmanı Opr. Dr. Can Aydın, Her Şeyin Başı Sağlık sayfamızın konuğu oldu.

İDDİALI BİR ÜROLOJİ UZMANI; “YAPAMAYACAĞIMIZ AMELİYAT YOK”

 

TEK YAPAMAYACAĞIM AMELİYAT, BÖBREK NAKLİ
Samsun ve Giresun’da okumuş ve görev yapmış doktorumuz. Bugüne kadar doğu ve Güneydoğu İllerine ise hiç gelmemiş. Bölgeyi ilk defa Batman’la gözlemleyen doktorumuz, alanındaki başarısıyla Türkiye’nin tanınan doktorlarından. Yazılı ve görsel medyada sık sık kendine yer bulan doktorumuz “Batmanda tek yapamayacağım işlem, böbrek nakli. O da hastane ruhsatı olmadığından…” diyerek önemli bir cümleye imza atıyor.
ZORUNLU GÖREV YAPAN İLK DOKTORUM
-Söyleşimize başlamadan önce kendinizi kısaca tanıtır mısınız?
“1959 doğumluyum. Samsun’da doğdum. Hacettepe’de okudum. Mecburi hizmet düzenlemesine takılan ilk doktorlardan biriyim. Zorunlu görevimi Giresun’da yaptım. Daha sonra tekrardan Samsun Devlet Hastane’sinde çalıştım” 
BATMAN’IN TEK EKSİĞİ, DENİZİ OLMAMASI
-Bölgeye ilk gelişiniz. Nasıl bir Batman vardı kafanızda?
“Bu bölgelere gelmemiştim daha önce. Özel olarak ilk defa Batman’da çalışmaya başladım. Türkiye’nin diğer illerinde Batman ile ilgili nasıl bir algı varsa bende de öyle bir algı vardı. 
Kötü bir algı veya önyargı taşımıyordum. Üniversite yıllarımdan bu yana öğrenci hareketlerinde yer almış biri olarak, Doğulu birçok arkadaşım vardı. Gezip gördüm biraz. Gayet güzel bir şehir. İnsanlar sıcakkanlı. Tek eksiği denizi olmaması. Hasankeyf meselesi var bir de. Tarihi bir kent. Sular altında bırakılmasına anlam veremiyorum”
,

 

-Özel Batman Hastanesi’nde göreve başladınız. Hastaneyi nasıl buldunuz? 
“Ekip olarak iyi bir hastane. İyi işler yapacağız”

BÖBREK TAŞLARI, ÇERÇEVE OLDU
-Çıkardığınız böbrek taşlarından çerçeve yapmışsınız. Nerden çıktı bu fikir?
“Samsun’da servis personellerimiz, ameliyatlarda çıkardığım taşları toplamışlar. 14 Mart Tıp Bayramı’nda bana hediye ettiler. Bu çerçeveyi gördükten sonra bana da ilham geldi. Batman’da da hastalarımın böbrek taşlarını toplayıp sürpriz bir çalışma yapacağım”
BATMAN, KURAK BİR ŞEHİR. SU TÜKETİMİ DAHA ÖNEMLİ
-Böbrek taşlarından bahsedelim biraz da. Nasıl oluşuyor bu taşlar?
“Taşları bünye yapıyor. İnsanlar suyu az içiyor. Burası çok sıcak. Vücut sıvı kaybı yaşıyor. Haliyle düşecek taşlar da düşmüyor, birikiyor. Batman kurak bir şehir. Nem yok. Bu yüzden vücudun su kaybı daha fazla. Haliyle daha fazla su içmek gerek. Böbrek rahatsızlıkları fazla olur bu memlekette. Bölgedeki içilen sular da böbrek taşlarını etkiler tabi. Böbrek rahatsızlıkları ve böbrek taşından kurtulmanın en önemli yolu bol su içmektir”
KAPALI AMELİYAT DA YAPABİLECEĞİZ
-Üroloji alanında hangi tür tedavi ve cerrahi operasyonları yapacaksınız burada?
“Açık-kapalı tüm ameliyatta yapacağız. Tek yapamayacağımız iş böbrek nakli. O da ruhsat gerektiren bir iş. Hastanenin ruhsatı olsa yine yaparız. Burada her türlü ameliyatı yapacağız”
PROSTAT, SAÇIN BEYAZLAMASI GİBİ NORMAL BİR DURUM
-Peki, size en fazla gelen rahatsızlıklar hangileri?
“Prostat şikayeti çok fazla. İki türü var. Biri normal büyüme, diğeri ise kanserli olan. Normal büyüme, yaşın ilerlemesiyle oluşuyor. Onu da engellemenin yolu yok. Nasıl insanın saçı beyazlıyorsa o da aynı. Prostatın yaş aralığı 80 yaşında, yüzde 80 olur.  50 yaşından sonra hastanın şikâyeti olmazsa bile mutlaka kontrole gelmesi gerekir. Çünkü prostat kanseri, bir şikâyet yapmaz. Tesadüfen çıkar. İnsanlar şikâyet olmadan doktora gelmiyor. Hiç korkulacak hiçbir şey yok. Kanser olsanız bile bundan dolayı ölmezsiniz. Ama tedaviyi yapmanız lazım. Samsun’da çok hastam vardı prostat kanseri olup da yaşamını sürdüren. Erkekler ürolojiye gelmekten çok utanıyorlar. Ama kesinlikle hiç utanılacak bir şey yok. Belden aşağı bölüm olduğu için herkes çekiniyor. Bunu da artık kırmak gerekiyor”
-Başka ne tür şikayetler geliyor?
“Çocuklarda idrar kaçırma çok sık gelen bir vaka. Genelde psikolojik oluyor. Ama insanlarda yanlış algılar var. İdrar kaçırmaması için ilaç veriyoruz. Çocuk kısır olur mu diye endişeye giriyorlar. Böyle bir şey yok. Halk arasında bunu silemedik. Çocuğun idrar kaçırma yaşı yoktur. 20 yaşına kadar olan hasta bile var. Kadınlarda da idrar kaçırma çok yaygın. En önemli sorun, bunu doktora söylemekte zorluk çekmeleri. Ufak bir iki soru ile bunu ortaya çıkarmaya çalışıyoruz. Ama herkes derdini açık açık anlatsın ki bizler de ona göre tedavi uygulayalım. Bu hastalığın tedavisi, hastalığın ilerlemişlik oranına göre değişiyor. Gerekiyorsa ameliyat bile yapılıyor

 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ