GÜNDEM

İnsan Hakları Konusunda Çifte Standart Uygulamalar Eleştirildi

Moskova'da düzenlenen Avrasya Ombudsmanlar Birliği Toplantısı'nda Türkiye Ombudsmanı Şeref Malkoç çifte standart uygulamaları eleştirdi.

İnsan Hakları Konusunda Çifte Standart Uygulamalar Eleştirildi
10-10-2024 00:39
Google News

Moskova Malkoç, Rusya'nın başkenti Moskova'da yapılan 9. Avrasya Ombudsmanlar Birliği Toplantısı kapsamında gazetecilere açıklamalarda bulundu.

Malkoç, Türkiye'nin dünyadaki 9 ombudsmanlık birliğine üye olduğuna ve Türk Devletleri Ombudsmanlar Birliği ile İslam İşbirliği Teşkilatı Ombudsmanlar Birliğine başkanlık ettiğine dikkati çekti. "Biz Türkiye ombudsmanlığı olarak Avrasya Ombudsmanlar Birliğinin Toplantısı'nı önemsiyoruz. Özellikle İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi'nin uygulanmasının takibinde ombudsmanların fevkalade önemli bir görevi, sorumluluğu var. Bir araya gelerek bilgi ve tecrübe paylaşımı her ülke ombudsmanı için faydalı olmaktadır. " değerlendirmesinde bulundu. Dünyada savaş, çatışma ve göçlerin arttığını vurgulayan Malkoç, bunun neticesinde insan hakları ihlallerinin çoğaldığını belirtti. Ombudsmanlık alanında çifte standart uygulandığını ifade eden Malkoç, siyasilerin ombudsmanları etkilediğine dikkat çekti. Özellikle Avrupa ombudsmanlarının Rusya ombudsmanlığını dışladığını ve çifte standart uyguladığını söyledi.

İsrail'in Gazze Şeridi'ne yönelik saldırılarına da değinen Malkoç, İsrail'in Gazze'yi işgal ettiğini ve burada soykırım ve katliam yaptığını belirtti. Ancak Avrupa ombudsmanlarının İsrail ombudsmanlığına ses çıkarmadığını, fakat Rusya ombudsmanlığını dışladığını ifade etti. Bu çifte standartın uluslararası hukuka ve insan haklarına aykırı olduğunu vurgulayan Malkoç, bu durumu eleştirdi.

Malkoç ayrıca Rusya-Ukrayna Savaşı'nda insan hakları alanında çalışmalar yaptıklarını ve Ukrayna'da bulunan Rus esir askerlerinin hakları konusunda bir rapor hazırladıklarını belirtti. Rusya'nın elinde bulunan Ukraynalı esir askerleri ziyaret etmek için Rus makamlarına başvuruda bulunduklarını aktardı. .

Kaynak: AA

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?