İNTERNET KAFE DEVRİ KAPANIYOR MU?

İNTERNET KAFE DEVRİ KAPANIYOR MU?

İNTERNET KAFE DEVRİ KAPANIYOR MU?

Bir dönemin favori mesleği olan internet kafeleri “Halkın Sesi”nde masaya yatırdık. Kentte bulunan internet kafe işletmecilerine  “internet kafe devri kapanıyor mu?” sorusunu yönelttik. Türkiye ile birlikte Batman’ın da 15 yıl önce tanıştığı, gençlerin oyun oynamak ve sörf yapmak için ziyaret ettiği internet kafeler son zamanlarda adeta can çekişiyor. Neredeyse her evde ve her cep telefonunda internetin bulunması, internet kafelere ilgiyi azaltmaya başlıyor. Bakın Batmanlı İnternet Kafe İşletmecileri konuyla ilgili ne düşünüyor?

“İNTERNET, HER EVE, HER CEBE GİRDİ”

İnternet kafelere gösterilen ilginin her geçen gün azalmasını, her evde internet bulunmasına bağlayan Kafe İşletmecisi Selim Ekinci, “Eskiden internet her yerde bulunmazdı. Vatandaşlar internet kafelere akın ederlerdi. Bazen onlarca kişi, bir masanın boşalmasını beklerlerdi. Yakın zamanda ise akıllı telefonların çıkması ve internetin yaygınlaşması ile birlikte hemen hemen her cepte, her evde internet kullanılmaya başlandı. Böylece internet kafelere ilgi azaldı. Şimdilerde ise bir zamanların vazgeçilmez mesleği olan internet kafeler, kepenk kapatma noktasına geldi” dedi.

“KİRALAR ARTTI KAZANCIMIZ AZALDI”

İnternet kafe işletmecilerinin eskiye oranla zor günler geçirdiğini belirten Mustafa PetekYıllardır bu sektördeyim. Eskiden işlerimiz gayet iyiydi. İyi kazancımız vardı. Son 3–4 yıldır işlerimiz durma noktasına geldi. Kiralarımız hep yükseldi, kazancımız ise gün geçtikçe azaldı. Çünkü bundan 10 yıl öncesine de bakarsanız internet kafelerde saatli ücret 1 TL’ydi şimdi de gene 1 TL’dir. Kiralarımız ise bu süreçte katlandı. Giderlerimiz, gelirimizden daha yüksek olmaya başladı. İnternet kafelerin işlerini olumsuz etkileyen gelişme ise akıllı telefonların piyasaya çıkması oldu. İşlerimizi derinden etkiledi. Artık insanlar internet ihtiyaçlarını ceplerinde bulunan akıllı telefonlarla yapmaya başladı. İnternet kafeler, bir gelenekti. Bu geleneğin son bulmaması için uğraşıyoruz. Kafelerin eskisi gibi canlanmasını istiyoruz” dedi.

“İNTERNET KAFELERE SAHİP ÇIKILSIN”

İnternet Cafelerin, mahalle kültüründe önemli bir yer tuttuğunu savunan Kafe İşletmecisi Ziya Aslan ise “Eskiden mahalle gençleri toplanır, internet kafelerde grup halinde oyun oynarlardı. Kötü alışkanlıklardan uzak dururlardı. Sonradan hayatımıza giren internet kafeler, kültürümüzün vazgeçilmez unsuru haline gelmişti. Şimdi ise bu kültürümüz yok olmaya yüz tutmuş durumda. Çoğu kişiler internet kafe işleterek ailesini geçindirebiliyordu. İsterim ki, vatandaşlar mahallelerinde bulunan kafelere sahip çıksınlar. Mahalle bakkalının kültürümüzde yeri ve önemi neyse internet kafelerin değeri de aynı boyuttadır benim için” diyor.

“İNTERNET KAFELERİN BAŞKA BİR TADI VAR”

Akıllı telefonlara rağmen internet kafede zaman geçirmenin kendisine daha çok keyif verdiğini belirten vatandaşlardan İhsan Belçide “İnternet kafede zaman geçirmek, bana daha çok keyif veriyor. İnternet kafeler, sosyalleşmeyi sağlıyor. Günümüzde ise teknolojinin daha çok gelişmesiyle birlikte insanlar internet kafeye gelmez oldu. Tanıdığımız bazı internet cafe işletmecileri, dükkanlarını kapatıp, başka işlere yönelmek zorunda kaldı. Mahalle kültürümüzde bulunan bu yerler, zamanın teknolojisine boyun eğmeden yollarına devam etmeli. Zam yapılmayan ve her daim aynı ücrette sabit kalan bu yerler keyifli vakit geçirebileceğimiz ve sosyalleşebileceğimiz yerlerdir” dedi.  

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Üzgünüz ilginizi çekebilecek içerik bulunamadı...