USD
00,00
EUR
00,00
USD/EUR
1,000
ALTIN
0.000,00
BİST
0.000,00

İstanbul'dan Makine İhracatı Yılın 9 Ayında 20,7 Milyar Doları Buldu

İstanbul'dan Makine İhracatı Yılın 9 Ayında 20,7 Milyar Doları Buldu

İstanbul'dan yapılan makine ihracatı yılın 9 ayında 20,7 milyar dolara ulaştı. En fazla ihracat evsel ve endüstriyel soğutma makineleri ile içten yanmalı motor ve aksamı sektörlerinde gerçekleşti. Almanya, Rusya ve ABD en fazla makine ithal eden ülkeler arasında yer aldı.

İstanbul Türkiye'nin serbest bölgeler dahil toplam makine ihracatı yılın 9 ayında 20,7 milyar dolar olarak gerçekleşti. Makine İhracatçıları Birliği'nden (MAİB) yapılan açıklamaya göre, ocak-eylül döneminde makine ihracatı yıllık bazda yüzde 1,5 düşerek 20,7 milyar dolara geriledi. Son 12 aylık makine ihracatı ise yüzde 1,7 düşüşle 28 milyar dolar oldu.

Eylül ayında makine ihracatı değer bazında yüzde 0,3 artarken, kilogram başına ortalama ihracat birim fiyatları yüzde 5,5 yükselişle 7,7 dolara ulaştı.

Yılın 9 ayında en fazla ihracat 2'şer milyar dolarla "evsel ve endüstriyel soğutma makineleri" ile "içten yanmalı motor ve aksamı" sektörlerinde gerçekleşti.İhracatın en çok arttığı alt sektörler yüzde 25 ile "türbin, jet ve hidrolik silindirler", yüzde 19 ile "tekstil ve konfeksiyon makineleri" oldu. En fazla makine ihraç edilen ülkeler arasında Almanya ilk sıradaki yerini korurken, onu sırasıyla Rusya ve ABD takip etti. Ağustos sonu itibarıyla 12 aylık makine ithalatı ise binde 2 düşüşle 44,5 milyar dolara ulaştı.

Makine İhracatçıları Birliği Başkanı Kutlu Karavelioğlu, üçüncü çeyrekten itibaren küresel ekonomide hızlı toparlanma olacağına yönelik umutların boşa çıktığını belirtti.

Finansmanın pahalı olmasının sınai üretimi etkilediğini dile getiren Karavelioğlu, hizmet sektörlerinin büyümeye devam ettiğini ancak talep tarafında henüz bir hareketlilik olmadığını ifade etti.

Karavelioğlu, iç pazardaki fiyatları artırmadan ihracatlarını sürdürmek zorunda olduklarını ve enflasyondan en fazla etkilenen sektör olduklarını vurguladı.

Makine teçhizat yatırımlarındaki daralmaya dikkat çeken Karavelioğlu, üretim ve ihracatı sürdürmek ve nitelikli personeli kaybetmemek için makine ithalatını kısmak gerektiğinin altını çizdi. .

Kaynak: AA

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ