ASAYİŞ

Jandarmanın "kahraman" köpekleri

Batman'da İl Jandarma Komutanlığının uyuşturucu operasyonlarına katılan hassas burunlu köpekler Zümre, Batik ve Garip, düzenli eğitimlerle her an göreve hazır bekliyor.

12-07-2024 14:11
19-07-2024 09:54
BATMAN
Google News

İl Jandarma Komutanlığı bünyesinde bulunan 18 eğitimli köpek bomba arama, iz takip, uyuşturucu operasyonları gibi zorlu görevlerde güvenlik güçlerine yardımcı oluyor. Köpeklerden Zümre, Batik ve Garip, jandarma ekipleri ile uyuşturucu operasyonları başta olmak üzere yol kontrolü ve denetimler ile çeşitli arama faaliyetlerinde aktif görev alıyor.

HASSAS BURUNLARIYLA UYUŞTURUCUYU YAKALIYORLAR

Hassas burunlu 3 köpek, keskin koku alma yetenekleri sayesinde gizlenen uyuşturucuların ele geçirilmesine büyük katkı sağlıyor. Jandarma Uzman Çavuş Fatih Kamalak, İl Jandarma Komutanlığı bünyesinde 15, Sason İlçe Jandarma Komando Tabur Komutanlığı'nda da 3 olmak üzere kentte 18 eğitimli köpeğin hizmet verdiğini söyledi.

HER GÜN DÜZENLİ EĞİTİM GÖRÜYORLAR

Kamalak, köpeklerin her gün düzenli eğitime tabi tutulduğunu anlatarak “Hizmet köpeklerinin eğitimleri Jandarma Genel Komutanlığının yıllık olarak yayımladığı 52 haftalık eğitim programında temel itaat, ileri itaat, arama ve kondisyon parkuru eğitimi olacak şekilde günlük yapılıyor. Uyuşturucu ile mücadele çalışmalarında görevli köpekler geçen yıl 473 göreve çıktı. Uyuşturucu madde arama köpekleri, uyuşturucu kullanan, taşıyan kişilerle bu maddelerin ticaretini veya kaçakçılığını yapan kişilerin eşyalarının, araçlarının, arazilerinin, ev ve müştemilatlarının aranmasında, yol arama faaliyetlerinde ve cezaevlerine gelen kargolarda arama yapılması için kullanılıyor. 2023 yılında 34 olayda uyuşturucu madde köpekleri tarafından 43 kilo kubar esrar, 20 kilo skunk, 2 kilo toz esrar, 6 gram eroin, 5 bin 300 uyuşturucu nitelikte hap, 2 bin 300 kök kenevir ve 550 gram metamfetamin ele geçirildi” dedi. (AA)

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ANKET TÜMÜ
ERKEN SEÇİM OLSUN MU?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
22 Ağustos 2024 e-gazete