KADIN DOĞUM UZMANI, SORULARIMIZI YANITLADI

Bu hafta Sağlık Sayfamızda, Özel Batman Medikal Park Hastanesinde görevli Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Cengiz Yeşilbaş’ı ağırladık.

KADIN DOĞUM UZMANI, SORULARIMIZI YANITLADI

DOKTORUMUZU TANIYALIM

Siirt Kurtalanlı Doktorumuz Yeşilbaş,  İstanbul Üniversitesi’nde 6 yıllık temel eğitimini görmüş, 4 yıl İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesinde kadın doğum uzmanlık branşında eğitim almış, 2013 yılında da uzmanlığını. Mecburi hizmetini Mardin Midyat’ta yaptıktan sonra 2015 yılında Batman Medikal Park Hastane’sine geçmiş.

“ERKEK HEKİM YAKLAŞIMI, SIKINTILI”

 -Batman’da Kadın Doğum Doktoruna gidilirken genelde erkek doktorlar tercih edilmiyor galiba?

“Evet, bu doğru. Batman’da erkek hekim yaklaşımı biraz sıkıntılı. Çoğu insan, hekimin iyi ya da kötü olmasına bakmıyor, kadın hekimi daha çok tercih ediyor. Ama bilinçli bir kesim de var. Hekimin bayan veya erkek olmasından ziyade, iyi olup olmamasına göre değerlendiriyor. Tabi bu yaklaşım, daha mantıklı ama bunu herkese lanse ettiremiyorsun. Biz erkek doktorlar bu sıkıntıları zaman zaman yaşıyoruz. İlk etapta hasta, erkek doktora gelirken çekiniyor ama alışma dönemi geçince, doktora inanmaya başlayınca hasta da doktor da rahatlıyor”

“KANSER, SIK RASTLADIĞIMIZ BİR DURUM DEĞİL”

-Batman’da en çok karşılaştığımız vakalar hangileri?

“Gebelik  takibi, normal kadınsan hastalıklar, adet düzensizlikleri olur ve çocuk isteğiyle gelen hastalar olur çoğunlukla. Bunun dışında kanser vakaları ve yumurtalık kanserinde çok ciddi potansiyel yok. Bu, sevindirici bir durum”

“ÇOCUK İSTEYENLER ÇOK FAZLA”

Batman’da tüp bebek merkezinin eksikliğinden bahseden Yeşilbaş, “Burada bir tüp bebek merkezi olsaydı bizim için çok daha avantajlı olurdu. Tüp bebek merkezi olmadığı için biz burada sadece bazı işlemleri uygulayabiliyoruz. Onun dışında tüp bebek gerektiren hastaları genellikle dış merkezlere sevk ediyoruz” diyor.

DOĞUMDA TEKNİKLER GELİŞİYOR

- Kadın Hastalıkları ve Doğum Bölümü, tam olarak neyle ilgilenir?

“Daha çok sezaryen yapıyoruz. Onun dışında jinekolojik ameliyatlar yapıyoruz jinekolojik ameliyatlardan kastımız miyom, kist alıyoruz. Rahim alma ameliyatları gerçekleştiriyoruz. Laparoskopi yapıyoruz çoğunlukla. Laparoskopi, kapalı bir cerrahi ameliyattır. Laparoskopik ameliyatlar açık cerrahi ameliyatlara göre daha avantajlıdır. Sezeryan olarak klasik sezeryan yaparız,  karın zarı kesilmeden dediğimiz bir sezeryan tekniğimiz var genellikle pek uygulanmaz çoğu insan bilmediği için. Ama biz onu da uygulayabiliyoruz hastamızın isteği doğrultusunda”

SEZERYANDEN SEZERYANE FARK VAR;

“Karın zarı kesilmeden yapılan sezeryanın avantajları yüzde 50 daha az ağrı hisseder, daha rahat yürüyebilir, gaz çıkarma sorunu olmaz. Sezeryan sonrası karşılaştığımız gaz çıkarma sorunları bu hastalarda pek olmaz. Karın boşluğuna girmediğimiz için ve karın boşluğunda herhangi bir çocuğa ait sıvı ve kan geçişi olmadığı için ilerde yaıpışıklar yaratıp, çocuk oluşumuna engel teşkil etmez. Normal sezeryan yaptığımız hastalarda kaın içerisine ister istemez bir miktar kanama oluyor ve bu kanamalardan dolayı yapışıklıklar olabiliyor, tüplerde tıkanıklıklar meydana gelebiliyor bunlar da hastanın gebe kalmasına engel olabiliyor”

“GEBELİKTEN OLUŞAN DEĞİŞİKLİKLERE AYAK UYDURABİLMEK ÖNEMLİ”

Gebelik esnasında kadın vücudunda yeni bir canlının oluşumunu gerçekleştirebilmek için bir dizi fizyolojik değişiklikler yaşandığını ifade eden Op. Dr. Cengiz Yeşilbaş “Kadının bu değişikliklere ayak uydurabilmesi için beslenmesine daha fazla dikkat etmesi gerekir. Kadın kendi fizyolojik gereksinimlerini karşılamak, vücudundaki depoları dengede tutmak, bebeğin sağlıklı bir şeklide bedensel ve zihinsel gelişimini tamamlayabilmek, emzirme döneminin daha sağlıklı, sütün daha kaliteli olmasını sağlamak, anemi, kemik dokusu bozuklukları, gebelik zehirlenmesi, ödem, anne ve bebek ölümleri, prematüre ve düşük doğum ağırlıklı bebek doğumları, bebekte zihinsel ve fiziksel gelişim bozukluklarından korunabilmek için gebeliği boyunca yeterli ve dengeli beslenmek zorundadır” diyor.

“SIVI ALIMI, EMZİRME DÖNEMİNE KADAR ÖNEMLİ”

Protein ve karbonhidrat ihtiyacının yanı sıra tüm besinlerin % 30’ u olacak şekilde (60 gr) yağ alınması gerektiğini de belirten Op. Dr. Cengiz Yeşilbaş, “En çok tercih edilmesi gereken yağ, zeytinyağıdır. Sıvı alımı, gebeliğin başlangıcından emzirme dönemine kadar son derece önemli bir olaydır. Enerjik hissetmeye, cilt kuruluğu gibi, problemlerin azalmasına, anne ve bebekteki elektrolit dengesinin sağlanmasına, kabızlık ve hemoroidin oluşmasını engellemeye neden olur. Erken doğum eylemine neden olan idrar yolu enfeksiyonlarını engeller. Yeterli su alımı için su içmek için susamak beklenmemelidir. Her öğünde mutlaka su içilmelidir” ifadelerini kullanıyor.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Üzgünüz ilginizi çekebilecek içerik bulunamadı...