KADINLAR,

KADINLAR,

KADINLAR,

Efendim, malumunuz 25 Kasım Kadına Şiddetle Mücadele Günü bugün… Bu özel ve anlamlı günde boş durmak bize yakışmaz deyip, kadınlara çeşitli alanlarda kurslar veren ve onları daha güçlü hale getiren 19 Mayıs Aile Destek Merkezi’ne kısa bir ziyaret gerçekleştirelim istedik.

Kursun Genel Koordinatörü Hülya Afşin’le birlikte kuruma doğru yol alıyoruz. (hemen belirtmeliyim ki, Afşin, 19 Mayıs Aile Destek Merkezi ve İpragaz Aile Destek Ev’lerinin Genel Koordinatörüdür)

Kurumda Kurs Koordinatörü Yardımcısı Zeynep Filiz, kursiyerleriyle birlikte karşıladı bizi.

2 yıldır faaliyet gösteren destek merkezi’nde kadınlarla buluştuk. (açıkçası uzun bir zaman sonra böyle bir ortam iyi geldi bendeniz yazarınıza da)

19 Mayıs Mahallesi, Beşevler, Kısmet Mahallesi ile İkiztepe Köyü’ne hitap eden bu kurum, “Batman’da iyi şeyler de yapılıyor” dedirten ender yerlerden biri.

Zira her yaştan ve her meslekten kadının kurs gördüğü bu merkez, belli ki hevesle çalışan kişilerle ayakta kalıyor. Kurumun odalarını bir bir gezip, kadınlarla o tatlı muhabbetimize başlarken, Kurs Koordinatör Yardımcısı Zeynep Filiz’den de bilgi alıyoruz aynı zamanda.

Kursları tek tek incelerken yemek kursundan öğrenebileceğim çok şeyin olduğunu anımsıyorum. (aramızda kalsın, yakında yazarınızı bu kursa yemek ve tatlı yaparken görebilirsiniz)

Sadece yemek kursu mu? Ya step aerobik kursuna ne demeli? Kilolarımın arttığı bu dönemde en fazla ihtiyaç duyduğum şeylerden biri bu. (Gazeteyi biraz boşlayabildiğim takdirde) bu kurumu daha çok ziyaret edeceğe benziyorum benden söylemesi…

1000’E YAKIN EVİ ZİYARET ETTİK

19 Mayıs Aile Destek Merkezini tanıtmak için saha çalışmasına çıktıklarını anlatıyor sayın Filiz. Saha çalışmaları sırasında 1000’e yakın evi gezdiklerini aktaran Filiz, ziyaretler sırasında kurumu tanıttıklarını belirtiyor. 450 ön kayıt aldıklarını, şu ana kadar 300 mezun verdiklerini, şu anda ise 105 kadının kurslarda eğitim gördüğünü ifade ediyor.

9 ÇEŞİT KURSTA EĞİTİM GÖRÜYORLAR

Kurumun bünyesinde açılan 9 kursta kadınlar ev ekonomisinden, yemek yapmaya kadar birçok şeyi öğreniyor. Kurumda ev ekonomisi, step aerobik, Kur’anı Kerim, el sanatları, bilgisayar, çocuk bakımı ve oyun odası, okuma yazma 1. kademe ve 2. kademe, aile içi eğitim kursları verildiğinin bilgisini veriyor sayın Filiz.

HEM ZAYIFLIYORLAR HEM DE YEMEK YAPMAYI ÖĞRENİYORLAR

Kurumda verilen aerobik kursunda 30 kadın, spor hocaları eşliğinde kilo veriyor. Buraya gelen kadınlar önce boy ve kilo ölçümlerinden geçiyor. Sonra spor aktiviteleriyle kilo vererek hem sağlıklı hem de daha güzel bir görünüme kavuşuyor. Ziyaretimiz sırasında keyifli anlara şahitlik ediyor ve 3 ayda 10 kilo veren bir kursiyerimizi “ayın öğrencisi” ilan ediyoruz.

Aerobik kursundan sonra yemek kursundaki kadınları ziyaret ediyoruz mutfakta. O da ne? Kadınlar burada harikalar yaratmış. Şeyma Yardım hocanın öncülüğünde, turtalardan, sigara böreğine, tatlı çeşitlerinden sunuma kadar tüm incelikleriyle kendini geliştiren kadınlarla tanışıyoruz. Bendeniz yazarınız gibi mutfakla arası hiç ama hiç iyi olmayan kursiyerler, burada aşçılığa soyunmuş. Bu azim ve hevesi tebrik ediyor, kurumun diğer sınıflarını da tek tek inceliyoruz.

KUR’AN-I KERİM ÖĞRENİYORLAR

Efendim, kurumun en fazla ilgi gören kurslarından biri de Kur’an-ı Kerim kursu. 12 sabah, 12 öğlen olmak üzere 24 kursiyeri var bu sınıfın. Kurs hocalarının eşliğinde elif ba eğitimi alıyor, temel dini bilgiler üzerine eğitim görüyor kadınlar. Her yaştan kadının eğitim aldığı bu sınıf, ayrıca kadınların, sorunlarını konuştuğu, sıkıntılarını anlattığı bir danışma merkezi gibi…

İŞ SAHİBİ OLUYORLAR

Efendim kurumun sınıfları, kadınları sosyal aktivitelere davet edercesine düzenlenmiş. El işi kursiyerlerinin hazırladığı hediyelik eşyalar, bilgisayar kursu ve okuma yazma kursları, takdire şayan bir şekilde en ince detayına kadar dizayn edilmiş. Yemek kurslarından, el işi kurslarından eğitim alan kadınlar, hayatlarının geri kalan kısmında iş sahibi olma fırsatını yakalamış oluyor. Zira el işi ve ahşap boyamayı öğrenen kadınlar ya da pasta ve tatlı konusunda uzmanlaşan kadınlar, yaptıkları ürünleri satarak ekmeğini kazanabiliyor.

ANNELER KURSTA, ÇOCUKLARI KREŞTE

Efendim kurumun en güzel ve rahatlatıcı yakı ise çocuk bakım odası. Şirin mi şirin bir odaya giriyoruz. İçerde bizi bekleyen minik çocuklar… Anneler, yan odada yemek yapmayı, Kur’an okumayı, el işi ve ahşap boyamayı öğrenirken ya da kilo verirken, çocukları ise bu odada kurs hocaları tarafından eğlendiriliyor, eğitiliyor. Anasınıfı ve kreş görevi gören bu oda sayesinde kadınlar, kurslarda rahatça zaman geçiriyor, çocuklar ise oyunlarla eğleneduruyor.

MİMARİ YAPISI ENGELLİLERE UYGUN

İtiraf etmeliyim ki, Eğitim Destek Merkezi’nin en takdir ettiğim yönlerinden biri de engelliler için uygun mimari yapısı oldu. Zira kurumun prefabrik binası, tüm inceliklerine kadar bu şekilde tasarlanmış. Kurumun Koordinatör Yardımcısı Zeynep Filiz, talep geldiği takdirde engelli kadınlara yönelik kursların da açılabileceğinin müjdesini veriyor.

GÜVENLİK KAMERALARIYLA İZLENİYOR

Kurumun dört bir yanında faaliyet gösteren güvenlik kameraları, kadınları ve onların minik yavrularını her türlü tehlikelere karşı korumak amacıyla 24 saat boyunca yayında. Güvenlik kameralarıyla güven altında olan kadınlar, tüm gününü rahat ve güvenli bir şekilde kurumda geçirebiliyor.

ÖNYARGILARI KIRDIK

Kurumun Genel Koordinatörü Hülya Afşin’e, bu kadar kadını bir araya getirmenin Batman şartlarında bir mucize olduğunu söylüyoruz. Afşin, önyargıları kırdıklarını aktarıyor bize ve ekliyor “daha önceden eşlerini ya da kızlarını buraya göndermek istemeyen beylerle karşılaşıyorduk. Ancak kurumu tanıdılar, buraya gelen kadınların gözlerindeki o mutluluğu gördüler. Bu saatten sonra işler değişti, artık o beyler eşlerini ve kızlarını kendi elleriyle buraya bırakıp gidiyorlar”

Kadınlara seslenen Afşin “hiçbir kursa katılmıyorsanız bile gelip burada çayınızı, kahvenizi için. Burada hemcinslerinizle bir araya gelin” mesajını veriyor.

VALİ’YE TEŞEKKÜR

Röportajımız sırasında konuştuğumuz kadınlar, böyle bir kurumun kendileri açısından ne kadar büyük önem arz ettiğini açıklıyor bize. Kurumu idare eden Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı Müdürü Beşir Arslan ile kuruma desteğini esirgemeyen Vali Azmi Çelik’e teşekkürlerini bizzat iletmemi istiyorlar.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Üzgünüz ilginizi çekebilecek içerik bulunamadı...