“KADINLAR, ÜCRETSİZ KANSER TARAMASINA İLGİSİZ”

Kanser Erken Teşhis Tarama ve Eğitim Merkezi (KETEM) tarafından ücretsiz yapılan kanser tarama testlerine, kadınlar ilgisiz kalıyor.

“KADINLAR, ÜCRETSİZ KANSER TARAMASINA İLGİSİZ”

2009’da Bölge Devlet Hastanesi’nde kurulan KETEM, meme kanseri testi, rahim ağzı kanseri ve HPV gibi hastalıkların erken teşhisi için ücretsiz taramalar yapıyor.

KANSERDE ERKEN TEŞHİS, HAYAT KURTARIR

KANSERDE erken teşhisin hayat kurtardığını hatırlatan uzmanlar, ülkemizde 2016 yılında 175 bin kişiye yeni kanser teşhisi konulduğunu açıkladı. HPV ve smear testini 30–65 yaş arası, meme kanseri testini ise 40–69 yaş arası kadınlara yaptıklarını söyleyen uzmanlar, kanser belirtileri ve bulgularının ortaya çıkmadan sağlık kuruluşlarına başvurmanın önemli olduğunu dile getirdi. Uzmanlar, kanserin, çevresel faktörler, kalıtsal ve genetik nedenler, obezite, alkol, sigara, hareketsiz yaşam, radyasyon, virüslere bağlı enfeksiyonlar ve biyolojik kanserojen maddeler gibi nedenlerden kaynaklandığını belirtti.

UZMANLAR, KETEM’E ARAÇ TAHSİS EDİLMESİNİ İSTEDİ

İNSANLARIN kanser taramalarına karşı epey duyarsız kaldığını dile getiren uzmanlar “Kadınlar KETEM’i bildiği halde teste girmiyor. Köy ve mahallerde kapı kapı gezerek tarama yapıyoruz. Buna rağmen çoğu zaman kadınlar, taramadan geçmek istemediklerini söylüyor. Tarama testlerini yaptığımız araç ise Batman Bölge Devlet Hastanesi’ne ait. Hastanenin her birimi, bu aracı kullanıyor. Bu araçta sadece HPV taraması yapabiliyoruz. Daha önce İl Özel

İdare’den bize bir gezici KETEM aracının tahsis edilmesi için başvuruda bulunduk ama bir sonuç alamadık. Bu konuda Valilik ve Belediye’nin bizlere yardımcı olup KETEM’e bir araç tahsis edilmesini talep ediyoruz” dedi. (Ferit Şimşek)

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Üzgünüz ilginizi çekebilecek içerik bulunamadı...