“KATARAKT AMELİYATININ GECİKTİRİLMESİ KÖRLÜĞE YOL AÇAR“

Bu hafta Sağlık Sayfamızda, göz sağlığınız için Özel Batman Dünya Hastanesinde görevli Operatör Dr. Yalçın İşcan ve Operatör Dr. Mehmet Taş’ı ağırladık.

“KATARAKT AMELİYATININ GECİKTİRİLMESİ KÖRLÜĞE YOL AÇAR“

Göz sağlığı hakkında önemli bilgiler veren göz doktoru hekimlerimiz, bazı önemli konulara dikkat çekti. 

“KATARAKT HASTALIĞI BÖLGEMİZDE DAHA SIK GÖRÜLMEKTEDİR”

Katarakt hastalığının bu bölgede daha sık görüldüğünü belirten Operatör Dr. İşcan ve Operatör Dr. Taş “Katarak hastalığı en sık karşılaştığımız hastalıklardandır. Katarakt hastalığının tedavisinde 15–20 dakika süren ve fako dediğimiz ileri teknolojik bir cihaz ile katarktı eritip, alıyoruz. Bunun yerine yapay mercekler kullanıyoruz. Kliniğimizde en ileri, saygın merkezlerdeki teknolojileri kullanıp bu operasyonları yapmaktayız. Hastanın tercihine göre her türlü özellikteki, kalitedeki ve markadaki mercekleri kliniğimizde kullanabilmekteyiz, hastalara bu anlamda çokça seçenek sunabilecek altyapıyı kurmuş bulunmaktayız. İsteyen hastaya Amerikan sağlık bakanlığı onaylı mercekleri kullanabilmekteyiz. Hatta hastanın ameliyat sonrası hiçbir gözlüğe ihtiyaç duymayacağı mercekler ile ameliyatı yapmaktayız. Katarak hastasını tamamen gözlükten kurtarabiliriz.  Bununla birlikte Bütün ameliyatları 2 hekim olarak yapmaktayız”  dedi.

“ZAMANINDA AMELİYAT ÖNEMLİ”

Katarak ameliyatının zamanında tedavi edilmesi gerektiğini belirten Operatör Dr. İşcan ve Operatör Dr. Taş “Katarak zamanında tedavi edilmezse gözün içerisinde hasarlara yol açar ve körlüğe kadar giden bir soruna yol açar. Coğrafi konum itibari ile Afrika’dan çok büyük bir farkımız yok; Çünkü Batman ‘da güneş ve sıcaklık fazla. Bu nedenle katarakt hastalığı fazla görülüyor. Katarak hastaları tedavilerini çok geciktiriyorlar. Bu nedenle hastalık ilerliyor ve insanların kör olmasına neden oluyor. Katarakt bekletildiği takdirde ameliyatın başarı şansını ileri derecede düşürmekte ameliyat sonrası kalıcı hasarlara neden olabilmektedir. Maalesef Bu insanlar ameliyattan korktukları için göz göre göre kör oluyor” ifadelerini kullandı.

“BATMAN’IN GÖZ SAĞLIĞI YERİNDE DEĞİL”

Batman halkının göz sağlığının yerinde olmadığını ifade eden Operatör Dr. Yalçın İşcan ve Operatör Dr. Mehmet Taş, “Batman’ın göz sağlığı yerinde değil. Dünya Hastanesi Göz Merkezi olarak bir buçuk yıl içerisinde 40 bin hastaya baktık” dedi.

KATARAK HASTALIĞININ BELİRTİLERİ NELER?

Operatör Dr. İşcan ve Operatör Dr. Mehmet Taş, katarak hastalığının belirtilerini şu şekilde sıraladı “Gözde dumanlama olur. Flulaşma durumu olur. Görme azalması. Işıklardan rahatsız olunması. Özellikle araç farlarından rahatsız olma olur. Gece net görememe. Bulanık görme. Uzağı görememe. İlginç gelecek ama Bu hastalarda zamanla yakını daha net görme durumu olur. Daha önce yakını göremeyen bir hasta yakını görmeye başladığında kataraktan şüphelensin ve göz hekimine mutlaka başvursun”

BU HASTALIĞIN NEDENLERİ NELER?

Operatör Dr. İşcan ve Operatör Dr. Mehmet Taş Bu hastalığın nedenlerini ise şöyle sıraladı: “Güneş ışınları, yaşlılık, şeker hastalığı, göze darbe alınmış olması ve romatizmal bazı hastalıklar en başlıca nedenlerdir. Yaş ortalaması genelde 50–55 yaş üzeridir. Tabi bu hastalık bebeklerde de dahi görülebilir. Bu hastalığın ameliyatı ileri teknolojik cihazlarla çok kolay ve çok konforlu yapılabilmektedir işlem ortalama 15-20 dakika sürüyor. Aynı gün taburcu ediyoruz. Bakımı çok zor değil. Lokal anestezi ile ameliyat ediyoruz. Hastayı uyutmadan ameliyat ediyoruz. Polikliniklerimize haftada yaklaşık 20–25 katarkt hastası başvurmaktadır.”

***

HAVA KİRLİLİĞİNİN GÖZ SAĞLIĞINA ETKİLER Mİ?

Hava kirliliğinin Batman’ın en önemli sorunlarından biri olduğunu belirten Operatör Dr. İşcan ve Operatör Dr. Taş “İlimizin en büyük sorunu hava kirliliğidir. Kirli havaya maruziyet başka organlarda olduğu gibi göz sağlığı içinde tehdit oluşturmaktadır. Hava kirliliğinin yol açtığı sorunlar,  göz kuruluğu, göze et yürümesi ve alerjik hastalıklardır. Gözyaşı kurluğu için çeşitli tedaviler mevcuttur. Göze et yürümesi hastalığı tedavisi geciktirilmemelidir. Ve gözdeki alerjiyi hafife almamak gerekir, düzenli tedavi görülmesi gereklidir, Alerjiyi zamanında tedavi etmezsek gözün baskılı kaşınmasına bağlı olarak korneada incelmeye ve görme kaybına kadar ilerleyebilen keratokonus hastalığına yol açabilmektedir” dedi.

“GÖZ KAŞIMA, GÖZ SAĞLIĞINI TEHLİKEYE SOKABİLİR”

Operatör Dr. İşcan ve Operatör Dr. Taş, göz kaşıma durumunda kişinin gözlerini bastırmaması gerektiğini dile getirerek “Mutlaka bir hekime görünmek lazım. Göz kaşıntısı kornea incelmesine kadar gidebilir. Körlüğe kadar gidebilir sonuçlar oluşabilir. Bu çok önemli bir durum. Çoğu insan bunu bilmiyor. Gözlük kullanımına çok hassas bir konudur, Rasgele gözlük takılmasını şiddetle önermemekteyiz, Hekime görünmeden gözlük takmak doğru değil. Gözün bozulmasına neden olur. Gözlük camının olması gereken standartları var. Bu standartlara dikkat etmediğimiz takdirde göz sağlığımız bozulur. Güneş gözlüğü alırken bile bir hekime görünmek lazım. Güneş gözlüğü bile her insana göre farklılık gösterir. Yanlış gözlük kullanımı gözde bozukluğa neden olur” ifadelerini kullandı.

ESTETİK AÇIDAN KONTAK LENS KULLANIMI

Estetik açıda kontak lens kullanımını çok tavsiye etmediklerini belirten Operatör Dr. İşcan ve Operatör Dr. Taş, “Kontak lenslerin sürekli kullanımını tavsiye etmeyiz. Özel günlerde kullanılmasına kişide engel bir durum yoksa göz yumulabilir ama çok fazla kullanılması doğru değil. Kullanılsa bile doktor kontrolünde olmalıdır. Kontak lens kullanımı maalesef hava kirliliği nedeniyle sorun oluyor. Yanma ve göze batmaya neden olur. Temiz kullanılmadığı takdirde göz enfeksiyonları ve kalıcı hasarlara yol açar ”açıklamasında bulundu.

GÖZ SAĞLIĞI HAKKINDA NE KADAR BİLİNÇLİYİZ?

Toplum göz sağlığı hakkında bilinçsiz olduğuna dikkat çeken hekimler “Genel olarak bilinçsiziz. Çünkü hastalar problem büyümeden doktora başvuruda bulunmuyor. Son ana gelmeden başvurmuyorlar. Bunu yapmamak lazım. Hekime gitmekten çekinmemek lazım. İşportacılardan alınan gözlükler göz sağlığını çok olumsuz etkiliyor. Doktora sormadan kesinlikle almamak lazım. Çünkü herkesin gözü farklıdır. Sağ göz ile sol göz bir değilken bu tarz gözlükler her iki gözün numarasını aynı olduğunu varsayarak kalitesiz camlardan imal edilmiş gözlüklerdir, bundan dolayı bunun gibi gözlükler göz sağlığını ciddi derecede tehdit eder. Buna çok dikkat etmek lazım.  Bu yüzden rasgele gözlük almamak lazım” dedi.

GÖZÜN KAN TOPLAMASI DURUMU NORMAL Mİ?

Operatör Dr. İşcan ve Operatör Dr. Taş, “Gözün kan toplamasının çok çeşitli nedenleri vardır. En öncelikli nedenlerden bir tanesi göz yaşı kuruluğu, enfeksiyon, alerji, hipertansiyona bağlı kanamalar Bunlar en öncelikli nedenler arasındadır. Ama göz kızarıklığına neden olan göz romatizması dediğimiz üveit hadisesi bu gibi durumlarda çok daha riskli durumlarla da karşılaşıyoruz. Bunlar gözde kalıcı hasarlar bırakabiliyor. Bu nedenle Gözde kızarıklık görürsek mutlaka bir göz hekimine başvuralım. Göz küçük bir organ ama birçok hastalığın erken bulgusunu göz muayenesinde tespit edebilmekteyiz” şeklinde konuştu.

“5 METRE MESAFEDE TELEVİZYON İZLEMEK LAZIM”

Kişi ile televizyon arasında ortalama 5 metre mesafenin olması gerektiğini vurgulayan Operatör Dr. İşcan ve Operatör Dr. Taş, “Akomodasyon dediğimiz uyum 5 metrede rahat. Yakınlaştıkça uyumu zorlamış oluyoruz. Buda çeşitli hastalıklara neden olur. Bilgisayar kullanımı çok ayrı bir durum. Bu konuda dikkat etmemiz gereken durumlar şunlar: Özellikle uzun süre ekran mesaisi yapan insanlarda ışığın kırıcı özelliğinden faydalanmak için gözlük tavsiye ediyoruz. 20 dakikadan sonra mutlaka 1 dakika ara verilmeli. Çalıştığı yerde yürümeli, ekrandan uzaklaşmalı ve dinlenmeli. Ya da ekrandan kısa bir süre uzak durmalı. Uzun süre bilgisayar başında durmak gözlük numarasının büyümesine neden olur” bilgisini paylaştı.

“AKILLI TELEFON KULLANIMI GÖZ SAĞLIĞINI TEHDİT EDİYOR”

Akıllı telefon ve tablet kullanımının göz sağlığını tehdit ettiğini aktaran Operatör Dr. İşcan ve Operatör Dr. Taş “Daha önce erişkin yaşta görülmeyen gözlük numarası ilerlemesi artık erişkin yaşta da görülüyor. Daha önce görmediğimiz hastalıklar ortaya çıkmaya başladı. Bunun sebebi ise çok büyük ihtimalle akıllı telefon ve tablet kullanımı” dedi.

GÖZ HEKİMLERİNDEN ANNE VE BABALARA MESAJ:

Anne ve babaların çocuklara günlük telefon ve tablet kullanmalarına dikkat etmeleri gerektiğini ifade eden Operatör Dr. İşcan ve Operatör Dr. Taş, “Günlük telefon ve tablet kullanımına belli bir sınır koymaları lazım. Örneğin bir saati geçmesin. Bir saatten fazlası göz salığı için zararlıdır. Risk oluşturur. Ders çalışan öğrenciler mutlaka belli periyotlarda dinlenmeleri gerekiyor. Uzun süre Üst üste ders çalışmasınlar. 40 dakikadan sonra 5 dakika mola vermeleri lazım. Mola verdikleri zaman da uzağa baksınlar. Uzağa odaklanmaları lazım. Gözlerini bu şekilde dinlendirebilirler” ifadelerini kullandı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Üzgünüz ilginizi çekebilecek içerik bulunamadı...