Dr. Gök “Gözümüz bir fotoğraf makinesi gibi düşünüldüğünde katarakt, fotoğraf makinesinin önündeki merceğin buzlu cam haline gelmesine benzetilir. Katarakt, gözün içerisinde bulunan ve net görmemizi sağlayan doğal merceğin, geçen yıllarında etkisiyle saydamlığını kaybetmesi ile oluşur. Matlaşan mercek sebebiyle hastalar, buğulanmış bir camın arkasından bakıyormuş gibi görürler. Katarakt ilerledikçe görmeyi belirgin olarak azaltarak hastanın yaşantısını rahatsız etmeye başlar. Kataraktın en belirgin belirtilerinin arasında, çift görme, görme seviyesinde azalma, gece görüşünde bozulma, ışığa hassasiyet, gözlük numaralarının sık değişmesi ve renklerde bulanıklaşmadır. Bu belirtiler genellikle yaşa bağlı olarak kendini gösterir. Bebekler, şeker hastaları, gözde fiziksel darbeye maruz kalan veya uzun süre kortizonlu ilaç kullanan hastalarda da katarakt görülebilir” dedi.
KATARAKTIN TEDAVİSİ NASIL YAPILMAKTADIR?
Kataraktın günümüzde tek tedavisinin cerrahi müdahale olduğunu belirten Dr. Gök “Oluşmuş kataraktın ilaç veya gözlükle tedavisi mümkün değildir. Bu işlem kısa süreli ve ağrısızdır. Ameliyattan sonra hasta aynı gün evine gidebilmektedir. Katarakt ameliyatı öncesinde, göz içinde kullanılacak merceğin kalitesinin belirlenmesi, hekimin tecrübesi ve operasyonun uygulandığı kurumun hem hijyen hem de tek seferlik tıbbi sarf malzemesi kullanıldığından emin olunması, ameliyatın başarısı açısından büyük önem taşır. Gerçekleştirdiğimiz lazerle katarakt ameliyatıyla, gözün içerisindeki doğal mercek ileri teknoloji fako lazer cihazı yardımıyla temizlenir ve çıkarılır. Aynı seansta göz içine mercek yerleştirilir” dedi.
KATARAKT AMELİYATIYLA GÖZLÜKTEN KURTULMAK MÜMKÜN MÜDÜR?
Katarakt tedavisinde, lazer teknolojisi kadar önemli bir başka etkenin ise göz içerisinde yerleştirilecek olan yapay merceklerde kullanılan teknoloji olduğunu belirten Dr. Gök “Gözde saydamlığını kaybetmiş ve net görememeye sebep olan doğal merceğin yerine takılacak mercek seçimi, operasyonunun hasta için kazanımlarında belirleyici en önemli etkendir. Kataraktın yanı sıra, yakın, uzak ve orta mesafedeki görme kusurlarına da çözüm getirebilen göz içi mercekler; monofokal (tek odaklı), bifokal (çift odaklı) ve tri-fokal (üç odaklı) olmak üzere üçe ayrılır. En ileri teknoloji tri-fokal akıllı merceklerin kullanıldığı katarakt ameliyatlarının ardından hastalar bir daha asla gözlük kullanmak zorunda kalmazlar. Tek odaklı ve çift odaklı dediğimiz mercek kullanılan operasyonlar katarakta çözüm getirmekteyse de hastaların gözlük kullanımı için bir kesin çözüm sunmazlar” dedi.