KÖPRÜLÜ KAVŞAK BİTTİ, SORUNLAR BİTMEDİ!

1990 yılına kadar çok hızlı gelişme gösteren Batman, 1990 yılında il oldu.

KÖPRÜLÜ KAVŞAK BİTTİ, SORUNLAR BİTMEDİ!

1940 yılında civarında petrol bulunan ilimiz, inşaat sektörünün de gelişmesiyle hızlı bir ilerleme ve değişim kaydetti.

Batman’da havayolu, demiryolu ve karayolu olmak üzere üç şekilde ulaşım sağlanmaktadır. Batman’da nüfusun artması, araçların da sayısında artış gösterdi. Hal böyle olunca kentteki mevcut yollar, trafiği kaldıramaz hale geldi.

Bu nedenle Batman'ın trafik sorununu büyük ölçüde giderecek olan, aynı zamanda kente modern bir hava sağlayan köprülü kavşaklar inşa edildi.

Böylece bu kavşaklarda, kırmızı ışık çilesi de sona erdi.

Nüfusu kalabalıklaşan ilimizde, sırasıyla Gültepe Köprülü Kavşağı, Eski Devlet Hastanesi Köprülü Kavşağı olmak üzere iki tane birde üç kavşak olarak ta Şevket Başak Köprülü Kavşak yapılacak.  

Köprülü Kavşağın yapıldığı yerde bir de yayalar için üst geçit ihtiyacı doğuyor.

En son Siirt Çevre yolu üzerinde bulunan Devlet Hastanesi kavşağı ile Şevket Başak Köprülü Kavşağı arasında kalan yol gibi.

Bu kavşağın inşa edilmesi sonucunda “Köprülü Kavşağın yapılması iyi oldu. Bu yol, yapılmasa eski haliyle kalsa daha iyi olurdu. Çünkü iş yerlerimizin önü kapandı. Şimdi üst geçit yapılacağı söylentileri var” gibi bazı söylemler konuşulmaya başlandı.

Biz de bu Köprülü Kavşağın sağladığı kolaylıkları ya da yol açtığı zorlukları araştırmak istedik.

Esnaf, yapılan bu kavşaktan memnun mu, değil mi bir de oradaki esnafın ağzından dinleyelim istedik ve sözü onlara verdik. Bakalım neler söylemişler. 

 HÜSEYİN AYDIN (RESTAURANT İŞLETMECİSİ)

Köprülü kavşak yapıldı yapılmasına da eğer sağlıklı yapılsaydı, tam anlamıyla kurallarına göre yapılsaydı çok daha iyi olacaktı. Köprünün alt geçidiyle yukarıdan gelen araçların, çakışması büyük tehlike yaratıyor. Şevket Başak Bulvarı’nda, ikinci bir köprü daha yapılırsa iyi olur. Köprünün inşası, işimizi etkiler mi? Evet köprü tamamlanana kadar tabi ki etkileyecek. Köprünün esnafı kötü etkileyeceğine gelince, ben buna katılmıyorum. Menfaatimi göz önünde bulundurup bencil olmamalıyım. Aynı şekilde esnaf da öyle. İşyerlerinin önü kapanacak diye köprü, üst geçitler vs. yapılmamalı, diye bir düşünce söz konusu olamaz. Nihayetinde nüfus çoğalıyor. Bununla birlikte araçlar da çoğaldı. Dolayısıyla bu trafiği kaldırabilecek yeni yollar, köprüler vb. yapılmalı. Bu nedenle köprülü kavşaklar da şart oluyor.

SEDAT DURSUN (Elektronik Cihaz Satıcısı)

Aslında bu köprülü kavşağın yapılması, hem biz esnaf hem de yayalar açısından hiç iyi olmadı. Neden diye, sorarsanız, köprünün sağ ve sol tarafının birbiriyle bağlantısı kesilmiş durumda. İnsanlar karşıdan karşıya geçmek için köprünün sonuna kadar yürümek zorunda kalıyor. Bu durumda üst geçidin yapılması şart tabi ki. Yapılsa çok iyi olur. Yayalar için büyük kolaylık olur. İnsanlar karşıdan karşıya geçerken çok sıkıntı yaşıyor. Hatta geçemiyorlar desek daha doğru olur. Ama Buket Lahmacun’a giderken, ışıklara varmadan orda araçlar için bir köprünün daha yapılacağı söyleniyor. Bu da o civardaki esnafı gerçekten de bitirecek. Çünkü işyerlerinin önü kapanacak.

OSMAN AKIN (Kuaför)

Buraya üst geçidin yapılması doğru bir karardır. Çünkü üst geçit olmaksızın karşıdan karşıya geçmek imkânsız. Ne yapıyor yayalar o zaman? Karşıdan karşıya geçmek için insanlar, yol kenarlarındaki demirlere tırmanıyor. Bu da son derece büyük tehlike arz ediyor. Dolayısıyla insan hayatı söz konusu olunca üst geçit üzerinde, tartışmaya bile gerek yok diye düşünüyorum.

SAİT ORUN (Pastane İşletmecisi)

Bu köprülü kavşağın yapılması zaten başlı başına bir sorun oldu. Esnaf çok zor durumda kaldı. Köprünün sağında yürüyen kişi sola geçemiyor; sol tarafta yürüyen kişi sağ yöne geçemiyor. Üst geçit yapılırsa yayalar için kolaylık olur ama esnaf için kötü olur. Çünkü üst geçit yapıldığı takdirde dükkânların önü kapanacak ve işyerlerinin estetiği bozulur. Sonuçta insanlar buraya yatırım yapmış; iş yeri açmış. Buradan ekmeğini kazanıyor, geçimini sağlıyor. Şimdiki haliyle kalsa, üst geçit yapılmasa bence esnaf için daha iyi olur.

AZİZ KAÇMAZ (Büryancı)

Üst geçidin yapılması esnaf açısından iyi olmayacak, bu doğru. Çünkü iş yerlerinin önü kapanacak. İş kaybı olacak. Ama bir gerçek daha var burayla ilgili. Kazalar çok oluyor. Bu gerçek de göz ardı edilemez. Ancak üzerinde uzun uzun düşünülüp konuşulması gereken bir durumdur bu. Mimarlar, mühendisler üzerinde çok iyi düşünmelidir. Daha iyi bir çözüm bulmalılar. Esnaf için de yaya için de iyi olacak bir çözüm bulunmalı. Orta yol bulunmalı. Artık üst geçidin yüksekliğiyle mi ilgili olur yoksa başka bir alternatif mi olur? Bunlar üzerinde iyice bir zihin alışverişi, yapmak gerekir diye düşünüyorum.

FERHAT YILDIZ (Fersa Grup İnşaat Dekorasyon)

Bu güzergâhta, trafik gerçekten çok sıkıntılı. Alt geçitten geçen araçlar, çok hızlı geçiyor. Öğrenciler, buradan karşıdan karşıya geçmek için dakikalarca bekliyor. Bu da daha çocuk yaşta olan ilköğretim öğrencileri için büyük tehlike demektir. Dolayısıyla üst geçidin yapılacak olması, çok doğru bir uygulamadır. İnsanlar özellikle öğrenciler, karşıdan karşıya geçerken büyük sıkıntı yaşıyor. Esnaf olarak bizi engelleyecek bir durum söz konusu olamaz, olmamalı. Sonuçta burada insan hayatı daha önemlidir.

RAMAZAN OMAR (Restaurant İşletmecisi)

Uzun zamandır burada, üst geçidin yapılacağı yönünde söylentiler var. Trafik tam bir keşmekeş bu güzergâhta. Burada kazalar çok oluyor. Güzel bir düzenleme yapılsa köprü yapılmasa da olur. Çünkü köprü yapılırsa esnaf ölecek. Buradaki işyerlerinin eski işlerliği ve cazibesi kalmaz. İşyerlerinin önlerinin kapanmasından dolayı estetiği bozulacak.

Üst geçit yapılsın; yapılması yayalar için tabi ki çok iyi olacak. Zira kazalar çok oluyor burada. Ama köprü olmamalı diye düşünüyorum. Köprü yapılırsa esnafın işi biter. Nihayetinde buradaki esnaf, büyük rakamlar vererek buradaki iş yerlerini açmış, büyük yatırımlar yapmış. Alternatif yollar düşünülmeli bence.

ÖZGÜR EZGİN (Arçelik- Beko Yetkili Servis)

Buraya kesinlikle üst geçit yapılmalı. Bunun alternatifi falan düşünülemez. İnsanlar ölmesin. Burada öğrenciler, karşı geçişlerde çok sıkıntı yaşıyor. Evet, geçit yapıldığı takdirde dükkânların önü kapanacak, doğru. Ama her şey para değil ki. Bizim de önümüz kapanacak. Ne yapalım şimdi? Önümüz kapanmasın diye köprü yapılmasın mı diyelim? Böyle bir şey olamaz. Her şeye rağmen insan hayatı, söz konusudur burada. Dolayısıyla üst geçidin olması şart.

AKİF TÜRK (Bakkal)

Üst geçit bir an önce yapılmalı. Öğrenciler için bu çok iyi olacak. Çünkü karşıdan karşıya geçerken çok zorluk yaşıyorlar. Sadece öğrenciler değil, herkes için karşı geçişler çok zor oluyor. Özellikle öğrencilerin okul çıkış saatlerinde, trafik çok kötü oluyor ve öğrenciler büyük tehlike yaşıyor. Sonuçta üst geçit de bir ihtiyaçtır. Kazalar olmaktansa, ölümler olmaktansa üst geçit yapılsın. İşyerlerinin önü kapanacak olsa da söz konusu insan hayatıysa üst geçit yapılmalı.

BURHAN DEMİR (Esnaf)

Kesinlikle buraya üst geçit yapılmalı. Zira karşıdan karşıya geçişler çok zor oluyor. İnsanlar köprü altından, araçlar arasından geçerek geçişleri sağlıyor. Bu da inanılmaz tehlikeli oluyor. Yol çok tehlikeli, dar başlayan yol birden genişliyor. Araçlar da birden hızlanıyor. Bu da insanların hayatını tehlikeye sokuyor. Özellikle öğrenciler için çok tehlikeli burası. Bu sebepledir ki üst geçit bir an önce yapılmalı diye düşünüyorum.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Üzgünüz ilginizi çekebilecek içerik bulunamadı...