Mısır anızı, biyoyakıta dönüşüyor

Batman'da çiftçilerin firmalara sattığı mısır anızı, biyoyakıt ham maddesi olarak kullanılıyor.

ANIZ YANGINLARI AZALIYOR, ANIZ KIYMETLENİYOR

Batman'da İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından anız yangınlarına yönelik alınan önlemler etkisini gösteriyor. 3 yılda anız yangınlarında düşüş sağlanırken, hasadın ardından ortaya çıkan mısır anızı da değer kazanmaya başladı. Tarım ve Orman Müdürlüğü, çiftçilerin biyoenerji firmalarıyla irtibat kurmasını sağladı. Çiftçilerle anlaşan firmalar, mısır hasadının ardından ortaya çıkan anızı toplayıp elektrik enerjisine dönüştürüyor.

 BATMAN HALKI TEMİZ BİR HAVAYA KAVUŞUYOR

Tarım ve Orman İl Müdürü Mehmet Aydın, kentte 1 milyon dönüm ekilebilir tarım arazisi olduğunu, her yıl 60 bin dönümde dane mısır üretimi gerçekleştirildiğini söyledi. Anız yangınlarında 3 yılda büyük bir düşüş sağlandığını ve çiftçilerin anızı enerji firmalarına sattığını aktaran Aydın "3 yıldır anız yakılması büyük oranda azaldı. Tabii burada müdürlüğümüz personellerinin yoğun bir çalışması var. Müdürlüğümüz vasıtasıyla çiftçilerle biyoyakıt firmalarını buluşturduk. Anızların değerlendirilmesi ve ekonomiye kazandırılasını, bu sayede toprağa, insana ve çevreye zarar vermemesini amaçladık. Firma elemanları burada anızları topluyorlar. Anızları götürüp enerji santrallerinde biyoyakıt hammaddesi olarak değerlendiriyor" dedi.

ANIZLARI ELEKTRİK ENERJİSİNE DÖNÜŞTÜRÜYORUZ

Enerji firması yetkilisi Emrullah Çakar da 2015'ten bu yana tarımsal atıklardan enerji ürettiklerini, Batman'da hasat sonrası ortaya çıkan mısır saplarını topladıklarını anlatırken “Mısır saplarını önce kırıcı işleminden geçiriyoruz. Daha sonra tırmıklayarak teknolojik makinelerle toplayıp, balya yapıyoruz. Daha sonra anızları Mardin'de bulunan işletmemizde elektrik enerjisine dönüştürüyoruz. Anızı topladığımız zaman çiftçileri bir yükten kurtarıyoruz. Çiftçilerin tarlalarını temizliyoruz. Ayrıca çiftçilerimize dekar başına 70 lira ödeme yapıyoruz" dedi. (AA)

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ