“MS HASTALARI, YAKIN KONTROL ALTINDA TUTULMALI”

Özel Batman Medical Park Hastanesi’nde görevli Nöroloji Uzmanı Dr. Mehmet Nuri Aydın, Multipl Skleroz (MS) hastalığına ilişkin bilgi verdi.

“MS HASTALARI, YAKIN KONTROL ALTINDA TUTULMALI”

ERKEKLERDE DAHA SIK GÖRÜLÜYOR

Dr. Aydın “MS, bulaşıcı değildir, kronik bir hastalıktır, dolayısıyla bir kez ortaya çıktıktan sonra ömür boyu tedavi gerektirir. Genellikle 20–40 yaş arasında başlar. Ancak çocukluk yaşlarında ve 40 yaştan sonra da başlayabilir. Genellikle alevlenme ve düzelmelerle seyreden MS, erkeklere oranla kadınlarda 2 kat daha fazla görülüyor” dedi.

“TANISI, NÖROLOJİ UZMANI TARAFINDAN KONULABİLİR”

MS’nin, merkezi sinir sistemi olarak nitelendirilen beyin ve omurilikte, sinyalleri taşıyan sinir hücre uzantıları etrafındaki koruyucu kılıfın hasar görmesi sonucu oluşan bir sinir sistemi hastalığı olduğunu belirten Dr. Aydın “MS, yüz, kol ya da bacaklarda uyuşma, karıncalanma, keçeleşme, ağrı gibi duyusal belirtiler, bulanık görme, çift görme, kolda, bacakta kuvvet kaybı, ince hareketlerde beceri kaybı, idrar kaçırma, idrar boşaltma sorunu ve kabızlık gibi, denge sorunları, titreme, yorgunluk, daha az sıklıkla da, depresyon, cinsel işlev bozuklukları, hafıza sorunları, uyku sorunları, baş ağrısı, epileptik nöbetlerle ortaya çıkar. Tanısını nöroloji uzmanı, tercihen MS konusunda deneyimli bir nöroloji uzmanı koymalı” dedi.

HASTA, YAKIN KONTROL ALTINDA TUTULMALI

MS’nin kronik bir hastalık olduğu, dolayısıyla ömür boyu tedavi gerektirdiğini belirten Dr. Aydın “Atakların süresi ve etkisini azaltmak için yüksek doz kortizon tedavisi uygulanır. Kortizon, sınırlı gün uygulandığı için fazla bir yan etkisi bulunmaz. Ancak yine de mide koruyucu, kalsiyum verilip hastanın tuz ve şekerden uzak durması tavsiye edilir. Atağın şiddetine göre 10 güne kadar yatış ve serum uygulanır. MS hastalığının tedavisinde koruyucu tedaviler önemlidir. Tanı konulur konulmaz atak tedavisinin akabinde koruyucu tedaviye başlanmalı. Koruyucu tedavi kişiye özel olmalı ve mutlaka erken dönemde başlanmalıdır. Bu, hastalığın ileride hasar bırakmasını engeller. MS’de daha önceleri koruyucu olarak  iğne tedavisi varken son yıllarda yapılan çalışmalar sonucunda  birçok yeni serum ve hap, kullanıma girmiştir. Yeni kullanıma giren ilaçların bir kısmı  bağışıklık sistemini baskıladıkları için ciddi risklere neden olabilir. Bu nedenle MS hastaları yakın kontrol altında tutulmalıdır. Aşırı yorgunluklardan kaçınmak, günlük yürüyüş ve egzersizler yapmak, özellikle kış aylarında görülebilen ağır enfeksiyonlara karşı dikkatli olmak, aşırı sıcaklardan kaçınmak, hamam, sauna gibi sıcak ortamlar yerine serin suda banyo almak, depresyondan uzak durmaya çalışmak, alkol ve sigara gibi zararlı maddelerden uzak durmak da uyulması gereken konulardır” dedi. 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Üzgünüz ilginizi çekebilecek içerik bulunamadı...