GÜNDEM

MÜLTECİLERİN DRAMI YÜREK BURKUYOR…

MÜLTECİLERİN DRAMI YÜREK BURKUYOR…

MÜLTECİLERİN DRAMI YÜREK BURKUYOR…
04-08-2014 20:33
Google News

Ülkelerinde yaşanan iç savaştan kaçarak Türkiye’ye sığınan Suriyeli mültecilerin dramı, yürek burkmaya devam ediyor.

Sığındıkları memleketlerde zor yaşam koşullarıyla karşılaşan mülteciler, memleketlerindeki savaşın sona ermesini dört gözle bekliyor. 4 çocuğuyla birlikte Hürriyet Mahallesinde ikamet eden Yusuf Ali ailesi, Batmanda yaşayan Suriyeli 2 bin aileden sadece biri. Yusuf Ali Ailesi, Kamışlo’nun 500 haneli Tilmaruf beldesinden Batmana geldi. Abdurrahman amca çok sevdiği vatanından kaçak yollarla getirdi ailesini Batman’a. Çünkü Tilmaruf’daki  (Kamışlı’ya bağlı belde) evlerini yakmışlardı. Evleriyle birlikte tüm beldeyi ateşe vermişlerdi. Orda hayat durmuştu artık. Ailesinin canı tehlikedeydi. Gelmekten başka çaresi yoktu.

AİLENİN TÜM YÜKÜ, İKİ KÜÇÜK KARDEŞİN OMUZUNDA

Abdurrahman amca 47 yaşında. Batmanlı Fatma’yla evli. Eşinin akrabalarının desteğiyle Batman’a gelmiş. 4 çocuk babası Abdurrahman amca, şu anda işsiz. Abdurrahman amcanın büyük oğlu olan Malik de Suriye’den 2 hafta önce geldi. Orda kaza yaptığını belirten Malik “Kamışlo’da belimi incittim. O yüzden Batman’a gelmek zorunda kaldım. Belimden ötürü burada da çalışamıyorum” diyerek üzüntüsünü dile getiriyor.

8 aydır Batman’da olduklarını belirten Abdurrahman amcanın eşi Fatma da “burada çok zor şartlarda yaşıyoruz. İki küçük oğlum Süheyp ve Muheymen’in ayakkabı boyacılığından kazandıkları para ve Afad’ın yardımlarıyla geçiniyoruz. Kirayı zor denkleştiriyoruz” diyerek Suriyeli ailelerin dramına parmak basıyor.

BATMAN’DA ZORLUKLARLA KARŞILAŞTIK

Ülkelerindeki savaştan kaçarak Batmana sığınan mülteciler, burada yaşama tutunmaya çalışırken, bazı zorluklarla da karşı karşıya kalıyor.

Abdurrahman amca, ilk zamanlar çocuklarının Batman’da çok mutsuz olduğunu belirterek ekliyor “Sokakta, çarşıda, pazarda dil sorunu çok yaşıyorduk iletişim sağlayamıyorduk. Gittiğimiz yerlerde kendimizi ifade edemiyorduk, rahat konuşamıyorduk. Buruktuk. Çünkü vatanımızdan uzaklarda yabancı bir memleketteydik. Ama şimdi zor da olsa alıştık. Alışmak zorundaydık”

BATMAN İNSANI ÇOK YARDIMSEVER

Tüm zorluklara rağmen Batman insanın çok yardımsever olduğunu söyleyen Yusuf Ali ailesi “Ramazanda fitre yardımları geldi. Camiden gelen yardımlar da oldu. Evet, iletişim sorunu yaşıyorduk ama Batman insanı çok iyi, bizi dışlamadılar. Milliyetçi değiller” diyerek Batman halkına şükranlarını dile getiriyor.

Vatan özlemiyle yanıp tutuşan Abdurrahman amca ve ailesi, bir an önce Suriye’deki ateşin sönmesini ve savaşın bitmesini bekliyor.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ANKET TÜMÜ
EKONOMİ DÜZELİR Mİ?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
25 Haziran 2024 e-gazete