YAŞAM

Bahar yağışları, Ilısu’da üretimi arttırdı

İlkbahar aylarındaki yağışlar Ilısu Prof. Dr. Veysel Eroğlu Barajı ve Hidroelektrik Santrali'nde (HES) hem doluluk oranını hem enerji üretimini artırdı.

29-05-2024 15:45
29-05-2024 15:46
BATMAN
Google News

Dicle Nehri üzerinde elektrik üretimi için inşa edilen Ilısu Barajı ve HES, kurulu güç bakımından Atatürk, Karakaya ve Keban Barajlarından sonra Türkiye'nin en büyük 4'üncü santrali, dolgu hacmi bakımından ise 2'nci büyük barajı konumunda bulunuyor. Temelden 135 metre yüksekliğe, 24 milyon metreküp dolgu hacmine ve 2 bin 327 metre kret uzunluğuna sahip Ilısu Barajı, ön yüzü beton kaplı kaya dolgu baraj tipinde dolgu hacmi, gövde uzunluğu ve beton yüzey alanı bakımından dünyada birinci sırada yer alıyor. Ilısu Barajı, 10,6 milyar metreküplük depolama kapasitesiyle Atatürk ve Keban Barajlarından sonra Türkiye’nin 3. en büyük depolama hacmine sahip barajı konumunda yer alıyor. İlk elektrik üretimine 19 Mayıs 2020'de başlayan tesis, aradan geçen 4 yılda toplam 9,8 milyar kilovat saat elektrik üretti.

İLKBAHAR YAĞIŞLARI ÜRETİMİ KATLADI

Ilısu Prof. Dr. Veysel Eroğlu Barajı'nda mart, nisan ve mayıs ayında düşen yağışlar sayesinde bu yılın 5 ayında geçen yılın aynı dönemine göre elektrik üretimi katlandı. DSİ Ilısu Projesi 16. Bölge Müdürü Cihan Aksoy, bahar mevsimindeki yağışın Ilısu Prof. Dr. Veysel Eroğlu Barajı'na olumlu yansıdığını söyledi. Geçen yıl mayıs ayında barajdaki doluluk oranının yüzde 75 seviyelerinde olduğunu ifade eden Aksoy, bu yıl mayıs ayında ise bu seviyenin yüzde 90'a ulaştığını belirtti. Aksoy “Şu an kot seviyemiz 521,5 iken geçtiğimiz sene aynı dönemde kod seviyemiz 515 olarak ölçülmüştü. Yağışlarla birlikte üretimimiz de arttı. 2023 yılı ocak ayından mayıs ayı da dahil ürettiğimiz enerji miktarı yaklaşık 600 milyon kilovat saat iken bu sene mayıs ayına gelindiğinde bu rakam 1,9 milyar kilovat saat oldu. 2020 yılından itibaren her yıl ortalama 2 milyar kilovat saat enerji üretimi yapılırken bu sene mayıs ayı itibarıyla ürettiğimiz enerji yaklaşık 1,9 milyar kilovat saat. Böylelikle Ilısu Barajı'nda (2020'den bu yana) toplam ürettiğimiz enerji miktarı 9,8 milyar kilovat saatin üzerine çıkmış oldu. Mayıs ayında 1,9 milyar kilovat saat enerji üretimine karşılık milyarlarca metreküp su bırakılmasına rağmen baraj gölünde halen 9,5 milyar metreküp su bulunuyor, 6 üniteden oluşan Ilısu Barajı'nın toplam kurulu gücü toplam 1200 megavattir” dedi. (AA)

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?