TÜRKİYE VE DÜNYADAN

 “Trafo ticareti kontrol altına alınmalı”

Dicle Elektrik, Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde son günlerde gündemi meşgul eden kaçak trafolara ilişkin yeni bir açıklamada bulundu.

 “Trafo ticareti kontrol altına alınmalı”
30-05-2024 10:19
30-05-2024 10:20
Google News

Kaçak trafo ticaretine yasal düzenlemelerin getirilmesi gerektiğine dikkat çeken Dicle Elektrik Genel Müdürü Yaşar Arvas; “Türkiye’nin bir problemi olan trafo ticareti belli başlı illerde adeta bir sektöre dönüşmüş durumda. 150-200 bin TL’yi veren her vatandaş bu trafoları temin edebiliyor. Bu trafolar ile tüketilen aşırı ve kaçak elektrik tüketimi bir yana, kaçak trafo montajı esnasında meydana gelen kazalar zaman zaman can kaybına da yol açıyor. Milli ekonomimizi milyarlarca Türk lirası zarara uğratan kaçak trafoların denetim ve ticaretinin, daha etkin regülasyonlarla kontrol altına alınması gerektiği sonucu ortaya çıkıyor. Başta Ticaret Bakanlığı olmak üzere tüm paydaşlarla konunun çok yönlü ele alınması ve regülasyonların yeniden gözden geçirilmesi, sürdürülebilir enerji arz güvenliğini garanti altına almak adına önemli bir adım teşkil edecektir.” ifadelerini kullandı.

Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde bulunan altı ilde sürdürülebilirlik odaklı proaktif yaklaşımla elektrik dağıtım hizmeti veren Dicle Elektrik, kaçak elektrik kullanımı ile mücadelede etkili stratejiler önererek çalışmalarını sürdürüyor. Dicle Elektrik Genel Müdürü Yaşar Arvas, Nisan ayında yapılan kontrollerde 351 adet kayıt dışı trafo tespit edilmesine de ilişkin olarak, kaçak elektrik kullanımının milli ekonomiye verdiği zararları ve trafo ticaretinin kontrolsüzlüğüne dair açıklamalarda bulundu.

Kaçak tüketimin faturası Türkiye’ye çıkıyor

Dicle Elektrik Genel Müdürü Yaşar Arvas, “Dicle Elektrik olarak bölgedeki kaçak elektrik kullanımıyla mücadeleye devam ediyoruz. Türkiye Cumhuriyeti Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ve Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) tarafından belirlenen regülasyonlara uyum gösteren bir elektrik dağıtım şirketi olarak, kaçak elektrikle mücadelede ciddi bir efor sarf ediyoruz. Tarımsal sulama sahalarında kendini gösteren ve sayıları binlere ulaşan kaçak trafoların bertaraf edilmesi için çalışmalar gerçekleştiriyoruz. Kaçak elektrik kullananların normalden 9-10 kat daha fazla enerji tükettiğini gözlemliyoruz. Elektrik iletim hatlarında çoğu kez kalıcı hasarlar bırakan kaçak kullanımın faturası tüm Türkiye’ye çıkıyor.” dedi.

Kaçak trafo montajında ölümlü kazalar oluyor

Açıklamalarını daha etkin regülasyonlara ihtiyaç duyulduğunu belirterek sürdüren Arvas, “Türkiye’nin bir problemi olan trafo ticareti belli başlı illerde adeta bir sektöre dönüşmüş durumda. 150-200 bin TL’yi veren herkes bu trafoları temin edebiliyor. Bu trafolar ile tüketilen aşırı ve kaçak elektrik tüketimi bir yana, kaçak trafo montajı esnasında meydana gelen kazalar zaman zaman can kaybına da yol açıyor. Milli ekonomimizi milyarlarca Türk Lirası zarara uğratan kaçak trafoların denetim ve ticaretinin daha etkin regülasyonlarla kontrol altına alınması gerektiği sonucu ortaya çıkıyor. Başta Ticaret Bakanlığı olmak üzere tüm paydaşlarla konunun çok yönlü ele alınması ve regülasyonların yeniden gözden geçirilmesi, sürdürülebilir enerji arz güvenliğini garanti altına almak adına önemli bir adım teşkil edecektir.” ifadelerini kullandı.

2024 yılında 2800 kaçak trafo tespit edildi

Kaçak trafoların insana ve doğaya verdiği zararın yanında, ülkeye maliyeti milyar dolarlarla ifade edilecek bir milli servete denk geldiğinin altını çizen Arvas, “Geçtiğimiz Nisan ayında, Şanlıurfa’da yaptığımız kontrollerde asgari 100 bin nüfuslu bir ilçeye yetecek yaklaşık 53 bin 500 KVA gücünde 351 adet kayıt dışı elektrik trafosu tespit etmiştik. Ayrıca 2024 yılının ilk günlerinden bu yana 650 adeti drone ile olmak üzere toplam 2800 kaçak trafo tespiti gerçekleştirdik. Kaçak trafo kullanıcıları, normalden 9-10 kat fazla enerji tüketiyor. Sadece Mardin’de tüketilen kaçak enerji, 1.2 milyon hanenin tüketimine eşit. Her hanede 4 kişinin yaşadığını varsayarsak, bu da 4 milyon 800 bin kişinin enerji tüketimine denk geliyor.” dedi. (Dicle Elektrik Bülten)

 

 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?