TÜRKİYE VE DÜNYADAN

Arvas, II. Sürdürülebilir Yüzyıl Zirvesi'nde konuştu

Dicle Elektrik Genel Müdürü Yaşar Arvas, kaçak elektrik kullananların Türkiye'nin kesintisiz enerji arzını tehdit ettiğini belirtti.

Arvas, II. Sürdürülebilir Yüzyıl Zirvesi'nde konuştu
09-06-2024 02:12
08-06-2024 20:12
Google News

Şirketten yapılan açıklamaya göre, Arvas, Turkuvaz Medya Grubu'nun aylık ekonomi dergisi Inbusiness'ın İstanbul'da düzenlediği "II. Sürdürülebilir Yüzyıl Zirvesi"ne katıldı.

Arvas, zirvede yaptığı konuşmada, sorumlu oldukları Diyarbakır, Şanlıurfa, Batman, Mardin, Siirt ve Şırnak'ta 140 bin çiftçiden yaklaşık 70 bininin tarımsal sulamada elektrikle çalışan motopomp kullandığını kaydetti.

Sektör içerisinde yeni teknolojiler geliştirdiklerini ifade eden Arvas, son olarak havai enerji nakil hatlarının görüntülerini alıp, olası anormallikleri belirleyebilecekleri bir sistem üzerinde çalıştıklarını bildirdi.

Atatürk Barajı'nın ürettiği enerjinin 2 katından fazlasının tarım alanlarında tüketildiğine dikkati çeken Arvas, şöyle devam etti:

"Gelinen noktada bölgede elektrik değil, sulama problemi olduğunu söylemek durumundayız. Enerji sarfiyatını artıran ve su kaynaklarını olması gerekenden fazla harcayan elektrikle kuyudan su çekilerek yapılan vahşi sulama yönteminden vazgeçilmeli. Bu noktada GAP sulama kanallarının devreye alınması, bölge coğrafyası ve ülke ekonomisi için hayati önem taşıyor."

Sorumlu oldukları bölgede öngörülemeyen kaçak tüketimle baş edebilmek için altyapı yatırımları yaptıklarını kaydeden Arvas, kaçak kullanımının da etkisiyle gerçekleşen elektrik hatlarındaki aşınmaların, elektrik tüketiminin yoğun yaşandığı sektörlerde elektrik voltaj dalgalanmalarına sebep olabildiğini anlattı.

"3K" olarak belirledikleri alanlarda kayıpsız, kaliteli ve kesintisiz elektriğin tüm bölgede en etkin şekilde uygulanabilmesi için kırsal bölgede akıllı tarım uygulamalarına geçilmesini tavsiye ettiklerini aktaran Arvas, "Devletimiz de sulama kanallarını tamamladığında bölgede gerçekleşen aşırı elektrik tüketiminin normale döneceğine inanıyoruz." dedi. (AA)

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ANKET TÜMÜ
EKONOMİ DÜZELİR Mİ?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
22 Haizran 2024 e-gazete