TÜRKİYE VE DÜNYADAN

Pembe kıyafetli arıcılar

Van'ın Gevaş ilçesinde kooperatif kuran pembe kıyafetli arıcı kadınlar, katıldıkları eğitim programlarında edindikleri bilgilerle bal üretimi ve arıcılıkta söz sahibi olmayı hedefliyor.

Pembe kıyafetli arıcılar
23-06-2024 16:33
23-06-2024 16:34
Google News

Gevaş ilçesinde anne ve babalarından öğrendikleri arıcılık mesleğini, aldıkları eğitimle daha da geliştiren kadınlar, kurdukları Gevaş Artos Kadın Kooperatifi ile güç birliği yaptı.

Giydikleri pembe arıcılık kıyafetleriyle farklılık yaratan kadınlar, İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğünden de destek alarak Organik Arı Ürünleri Paketlenmesi İşlenmesi Projesi'ni hazırladı.

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığına bağlı Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı'na (DAKA) sunulan projenin, Sosyal Gelişmeyi Destekleme Programı kapsamında (SOGEP) desteklenmesi uygun görüldü.

Kendileri için özel hazırlanan pembe arıcı kıyafetlerini giyerek yörenin verimli yaylalarında mesai yapan kadın arıcılar, proje kapsamında uzmanlarca verilen teorik ve pratik eğitimlere katılarak organik bal üretimi ve aracılıkla ilgili detaylı bilgiler ediniyor.

Öğrendikleri bilgiler ve kurdukları kooperatif sayesinde işlerini daha da profesyonelleştiren kadınlar, ürettikleri balla aile bütçelerine katkı sunuyor.

"Hedefimiz arıcılığı daha çok geliştirmek"

İlçe Tarım ve Orman Müdürü Suat Özek, AA muhabirine, kadın arıcılara ilk olarak teorik ardından da sahada uygulamalı eğitim verildiğini söyledi.

Organik bal üretimini yaygınlaştırmak ve kadın arıcı sayısını artırmak istediklerini belirten Özek, "Kadın arıcıların bir kısmı profesyonel bir kısmı da yeni başladı. Biz de kadın arıcılarımızla bir araya gelip pratik bilgiler paylaştık. Hedefimiz arıcılığı geliştirip, kaliteli ve organik balın üretimini artırmaktır." dedi.

"Pembe maskelerimiz kadınlara ilham oluyor"

Gevaş Artos Kadın Kooperatifi Başkanı Songül Güleç de organik arıcılıkla ilgilenen kadınların daha profesyonel üretim yapmaları için eğitime katıldığını anlattı.

Tesislerinin arıcılık ürünlerini paketleme ve hazırlamaya uygun şekilde hazırlandığını dile getiren Güleç, şöyle konuştu:

"Organik arıcılık yapıyoruz. Hedefimiz kadınların hayallerine dokunmak. Bu nedenle maskelerimizi pembe hazırladık. Pembe maskelerimiz kadınlara ilham oluyor. Görenler gelip bilgi almaya çalışıyor. Kooperatifimizi 7 kişiyle kurduk şimdi birçok talep alıyoruz. Üretim yaptığımızı gören kadınlar bize katılıp ekonomik özgürlüğe ulaşmak ve aile bütçelerine destek olmak için talepte bulunuyorlar." (AA)

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ANKET TÜMÜ
EKONOMİ DÜZELİR Mİ?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
28 Haziran 2024  e-gazete