Birçok danışanım, hastaneye gelen kilo almak isteyenlere ve alamayanlara çok şaşırıyor.
Tabi kilo almak isteyen de birçok danışanımız var.
Metabolizmanın fazla çalışması, düzensiz beslenme, genetik yapı hatta bazen hormon problemleri kilo alamamanıza sebep oluyor.
1- Sütlü tatlılar tüketin.
Muhallebi, puding, tavukgöğsü, krem karamel gibi sütlü tatlılar; besleyici ve yük
sek kalorili besinlerdir. İhtiyacınıza göre günde 1 veya 2 porsiyon sütlü tatlı tüketebilirsiniz. Tercih edeceğiniz tatlılarınıza ceviz, badem, fındık, kuru meyveler ilave ederek tüketirseniz enerji alımını arttırmış olursunuz.
Zevkinize göre hazırladığınız tatlıları ara öğünlerde tüketmeye özen gösterin.
2-İçecek tercihinizi iyi belirleyin.
Çay, kahve, meşrubat gibi içecekler yerine süt, taze sıkılmış meyve suyu, ayran, ev yapımı limonata ve meyveli ev yapımı soğuk çay tüketin.
Böylece besin öğeleri ve enerji alımınızı arttırmış olursunuz.
Örneğin; bir avuç büyüklüğünde (1 porsiyon) meyveyi yiyerek doyabilirsiniz ama taze sıkılmış meyve suları içerek 1 porsiyon meyve yerine o, ara öğünlerinizde posa alımınızı arttırmak amacıyla meyveler de olsun.
3- Yemeklerle sıvı almayın!
Mide hacminizi iyi değerlendirin. Yemek sırasında fazla sıvı alımı, çabuk doymanıza ve yemeği yarıda bırakmanıza sebep olabilir.
Bu yüzden kilo almak istiyorsanız yemeğinize çorba yerine ana yemekle başlayın.
Yemekle birlikte de cacık veya ayran gibi sıvılar yerine yoğurt tercih edin.
Aynı şekilde yemekte içilen su tokluk sağlar.
Suyu yemekle değil; aralarda 1’er bardak şeklinde tüketin. Sağlıklı bir vcut için gün içerisinde ortalama 2 litre su içmeniz gerektiğini unutmayın.
4- Kuru meyveler ve yağlı tohumları yanınızdan ayırmayın.
Tüketmesi ve taşıması oldukça kolay olan bu besinleri ara öğünlerinizden eksik etmeyin.
Bu besinler, vitaminler, mineraller ve kanseri önlemekte destekçi anti-oksidanlardan ve sağlıklı yağlardan zengin olmaları açısından avantajlarıdır.
Kuru meyvelere örnek: kuru üzüm, kurutulmuş yaban mersini, kurutulmuş turna yemişi, kuru hurma, kuru incir, kuru kayısı olabilir.
Yağlı tohumlara örnekler de; badem, ceviz, fıstık, fındık, kaju, antep fıstığı, ayçekirdeği ve kabak çekirdeği olabilir.
Ofis çekmecenizde, arabanızda, çantanızda, evinizin salon masasında, okul çantanızdan bu besinleri mutlaka bulundurun.
Kendi başımıza uyguladığımız programlarda vücudun kas mı yoksa yağ ağırlığının artığını bilemeyiz ancak bir uzmanla hazırlayacağınız programla daha kaliteli bir hayata kavuşabiliriz ve dengeli kilo alarak sağlıklı bir hayata başlayabiliriz :)