Sason’un çilek tarlalarında düzenlenen törene, Vali Hulusi Şahin, Sason Kaymakamı Samet Serin, İlçe Belediye Başkanı M. Şafi Yavuz, Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Gün, Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Abdulkadir Demir, Ziraat Odası Başkanı Nizamettin Aydiş ve Ticaret Borsası Başkanı Arif Güneş katıldı.
“ÇİLEĞİN SASON EKONOMİSİNE KATKISI 40 MİLYON LİRA…”
Vali Şahin, Sason Çileğinin coğrafi işaret olarak tescillenmesi ile Batman’a ait bir ürünün ilk defa dünya çapında bir markaya kavuştuğunu belirtirken “Türkiye’de büyük emeklerle tütünün ikamesi olacak çok sayıda ürün denendi. Ancak çoğu yerde beklenen verim elde edilemezken, Sason çileği ile tütün ikamesinde en başarılı ilçelerden biriyiz. 2007 yılında 15 dekar alanda yetiştiriciliğine başlanan Sason Çileği, bugün geldiğimiz noktada Türkiye’de bir marka olmuş ve bu markası da artık tescillenmiş durumda. Sason’da üretilen bu ürünün ilçe ekonomisine katkısı 40 milyon lira civarında. Bu azımsanacak bir rakam değil. Tütünden sonra çilek üretimi de, Sason çiftçisine ekonomik anlamında can simidi oldu. Umarım en kısa zamanda Sason balı, Gercüş Mezrone Üzümü gibi ürünleri de tescillenir” dedi.
TÜTÜN BATMAN’A TEKRAR DÖNÜYOR
Tütünün de ekonomik değeri yüksek bir ürün olduğunu belirten Vali Şahin “Batman’da tütün yetiştiriciliği, özel teşebbüsün girişimleriyle yeniden hareketleniyor. Bu konuda biz de elimizde geleni yapıyoruz. Organize Sanayi Bölgesinde bir firmaya, Türkiye’nin en büyük tütün kurutma tesisini kurmak üzere arsa tahsisi yaptık. Bu tesisin ilimize çok ciddi bir ekonomik katkısı olacaktır. Bizim için önemli olan çiftçimizin geçimini temin edeceği, geliri yüksek olacak ürünleri şehrimize tekrar getirebilmektir” dedi.
Konuşmaların ardından çilek yetiştiricilerine teşekkür belgeleri verildi. BATSO Başkanı Abdulkadir Demir tarafından Sason Kaymakamı Samet Serin’e Sason Çileğinin Coğrafi İşaret Tescil Belgesi takdim edildi.