Dağlık arazi yapısı nedeniyle hububat üretiminin kısıtlı olduğu Sason’da 11 yıl önce tütüne alternatif olarak yetiştirilmeye başlanan ve çok sayıda ailenin geçim kaynağı olan çileğin ardından çiftçiler, devletin sağladığı hibe ile böğürtlen yetiştiriciliğine de başladı.
Yaklaşık 4 yıl önce ilçeye bağlı Kelhasan Köyünde 6 aileye verilen destekle kurulan böğürtlen bahçelerinde beklenilenin üzerinde verim elde edilmesi üzerine bu üretimi yapan çiftçi sayısı da artış gösterdi. GAP Bölge Kalkınma İdaresinin desteğiyle 15 aileye 3'er dekardan kurulan böğürtlen bahçelerinde verim yüz güldürdü. Çilekte geçen yıl bin 400 ton olan rekoltenin bu yıl 2 bin 100 tona ulaşması öngörülürken, böğürtlende de yaklaşık 2,5 ton verim bekleniyor.
TÜTÜNE ALTERNATİF
Sason Kaymakamı Abdullah Özadalı “Böğürtlenler beğenildiği için direkt dışarıya satılıyor. Bu verimi gördükten sonra, çileği olduğu gibi böğürtleni de destekleyeceğiz, üretimimizi artıracağız. Tütüne alternatif bu ürünlerimizi Türkiye'ye tanıttık, dünyaya da tanıtacağız” dedi.
SASON, ÇİLEK VE BÖĞÜRTLENLE DÜNYAYA AÇILIYOR
- 30-07-2019 21:14
- 3
Batman'da kaderi çilekle değişen Sason İlçesi böğürtlenle de yurt dışına açılıyor.
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Üzgünüz ilginizi çekebilecek içerik bulunamadı...