Yurtiçi ve yurtdışından aktivistlerin katılımıyla gerçekleşen sempozyuma Batman Milletvekilleri Milletvekili Mehmet Ali Aslan ve Ayşe Acar Başaran ile Belediye Eş Başkanı Gülistan Akel, Hasankeyf Belediye Başkanı Abdulvahap Kusen, HDP İl Eş Başkanları ve sivil toplum kuruluşları da destek verdi.
“BARAJLARLA İNSANLARIN GEÇMİŞİ ELLERİNDEN ALINIYOR”
Yoğun bir katılımla gerçekleşen sempozyumda konuşan Eski Milletvekili ve KJA Yöneticisi Ayla Akat Ata, doğa katliamlarına karşı kadınların mücadelesine dikkat çekerek “Hasankeyf başta olmak üzere birçok toplumsal e yıkım politikaları, kadının direnişiyle ön plana çıkarılabilir. Bugün Hasankeyf'te yıllardır yürüttüğümüz bir mücadele var. Kadınların ortaya koymuş olduğu bir irade var. Hasankeyf'in katliamına karşı bir duruş var. Ama buna karşı kulağını tıkayan bir güç var. Ilısu Barajı 200'ün üzerinde yerleşim yerini sular altında bırakacak bir proje. Baraj politikalarıyla insanların geçmişleri elinden alınmaya çalışılıyor” dedi.
“GELECEKTE HASANKEYF’İ KURTARMAK İÇİN UĞRAŞACAKLAR”
Batman Belediye Eş Başkanı Gülistan Akel’in açılış konuşmasından sonra söz alan Batman Milletvekili Mehmet Ali Aslan “Bugün tarihi geçmişi 13 bin yıllık olan Hasankeyf’i, ömrü 500 yıllık bir baraj için feda ediyorlar. Nasıl ki bu baraj içim milyar dolarlar harcanıyorsa, ilerleyen zamanlarda bu barajın sağladığı enerjinin kat be kat fazlasını harcayarak Hasankeyf’i suların altından çıkarmaya çalışacaklar” ifadelerini kullandı.
“HASANKEYF’E YÖNELİK MÜCADELEMDE TEHDİTLER ALDIM”
Programda konuşan Hasankeyf Belediye Başkanı Abdulvahap Kusen ise Hasankeyf’in sular altında kalmaması için 20 yıldır mücadele verdiğini belirterek “Dönemin Başbakanı Tansu Çiller zamanında Ilısu Barajı'nın yapımına başlandı. Ilısu’ya karşı büyük mücadeleler verdik. Hatta bu mücadelemden ötürü Eski Kültür ve Turizm Bakanı DSP'li İstemihan Talay tarafından tehdit edildim” dedi.
ESKİ KÜLTÜR BAKANI, SEMPOZYUM İÇİN BATMAN’DAYDI
Batman Kent Konseyi’nce düzenlenen Hasankeyf ve Dicle Vadisi Sempozyumuna konuşmacı olarak katılan Eski Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay ise “Demirel döneminde bu ülkede barajlar krallığı dönemi yaşandı. Bakanlığım döneminde Ilısu Projesiyle karşılaştım. Tabi o dönemler her şey ağır işliyordu. El yordamı ile ilerliyordu. Ben de o dönem telafisi olmayan adımların atılmasını engellemeye çalıştım. Ilısu'da bir gövde inşa ediliyor ama ilginç bir ülkede yaşıyoruz. Her şey her an değişiyor. Bir gecede Başbakan değişiyor. Bu proje de gelecekte belki iptal edilecektir. Bir de bizim dönemimizde kültür ve sanata karşı böyle bir sağduyu yoktu. Zaman geçtikçe duyarlılık artıyor. Hasankeyf’i kurtarabilir miyiz bilmiyorum ama restorasyon yağsak bile bu ülkede barış yoksa bu tür tarihi eserleri ve yerleri görmek için hiç kimse buralara gelmez. Ben Bakanlığım döneminde Hasankeyf’in UNESCO'ya alınması konusunda üzerime düşeni yaptım. Daha önce UNESCO’da Türkiye’de 3-4 yer dışında hiçbir tarihi doku yoktu. Benim çabalarımla 15 tarihi eser, UNESCO’ya alındı. Bu tür kampanyaları hukuki süreç içinde devam ettirirsek neden Hasankeyf UNESCO listesine alınmasın?” ifadelerini kullandı.
Prof. Dr. Zeynep Ahunbay ve Batman Üniversitesi Doç. Dr. Serhat Harman’ın sunumunun ardından program, sunum ve oturumlarla devam etti. (Yusuf Kavak)