GÜNDEM

SOBA ZEHİRLENMELERİNE DİKKAT!

SOBA ZEHİRLENMELERİNE DİKKAT!

SOBA ZEHİRLENMELERİNE DİKKAT!
24-11-2014 19:54
Google News

Halk Sağlığı Müdürü Vecheddin Acar, soba zehirlenmelerine karşı vatandaşları uyardı.

Acar, konuyla ilgili açıklamasında “Havagazı, kömür vb. ısıtma amacıyla kullanılan her tür soba ve ocakta yanma sırasında oluşan karbon monoksit zehirlenmeleri sıklıkla, kapalı ortamlarda açık ocaklar, bacası çekmeyen soba, şofben, bacasız gaz sobalarında yakıtın iyi yanmaması nedeni ile meydana gelmekte, oluşan zehirlenmelerde kısa süre içerisinde tıbbi müdahale yapılmazsa, ölümle sonuçlanabilmektedir. Kullanılan her türlü ısıtma cihazının kalite belgesine sahip olup olmadığına, garantilerine ve garanti sürelerine dikkat edilmeli,

Kullanılan yakıtın standartlara uygunluğu kontrol edilmeli, izin belgesi olmayan satıcılardan kömür alınmamalıdır. Aşırı doldurulan sobanın duman yolu daralacağı, soba içinde düzensiz ısı dağılımı nedeniyle de baca çekişi zayıflayacağı için soba yakılırken aşırı doldurulmamasına dikkat edilmelidir. Sönmekte olan sobaya asla tutuşması güç yakıtlar konulmamalı, yakıt yavaş yavaş ilave edilmeli, yatmadan önce sobaya kesinlikle yakıt konulmamalıdır. Sobanın bulunduğu yer sürekli havalandırılmalıdır” ifadelerini kullandı.

ŞOFBEN ZEHİRLENMELERİNE KARŞI UYARDI

Şofben zehirlenmelerine karşı da vatandaşları uyaran İl Müdürü Acar “Alınan cihazın kalite belgesi ve garantilerine dikkat edilmeli, şofben mutlaka bacaya bağlanmalı, baca bağlantısı olmayan  (bina aydınlığına vb. bağlı) şofben asla çalıştırılmamalıdır. Şofbenin monte edileceği mekân yeterli büyüklükte olmalı, şofben mümkünse banyo yerine balkona veya başka bir havadar mekâna takılmalı, şofbenin montajı mutlaka yetkili servis tarafından yapılmalıdır” dedi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ANKET TÜMÜ
EKONOMİ DÜZELİR Mİ?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
26 Haziran 2024 e-gazete