SÖZ SIRASI KOZLUK HALKINDA

Batman’ın en büyük ilçesi olan Kozluk, yüksek dağların etrafında kurulmuş tarihi bir yerleşim yeri olurken Evliya Çelebi'nin Seyahatnamesi’ne de konu olmuş.

SÖZ SIRASI KOZLUK HALKINDA

Evliya Çelebi'nin Seyahatnamesi’nde Kozluk Halkı için “Kozluk Halkı eğitimli, hoşgörülü ve cesur bir halkın torunlardır” ifadeleri yer almıştır. Geçtiğimiz hafta Sason’a yaptığımız ziyaretten sonra şimdi de Kozluk’tayız. Sonsöz Gazetesi olarak ilçe sakinlerine “Kozluk’ta mevcut sıkıntılar nelerdir?” sorusunu yönelttik. Bakın Kozluk Halkı, mikrofonumuza neler söyledi?

“TÜKENMİŞLİĞİN EŞİĞİNE GETİRİLDİK”

Kozluk’ta hizmet eksikliğine değinen İlçe Sakinlerinden Mustafa Tufan, “Kozluk, 1932’den beri ilçedir. Yukarı Kozluk o tarihten bu yana ilçenin merkezi konumunda. Gelen yerel yönetimler o çağın imkânlarına göre belki bazı hizmetler yapmıştır ama şuanda yukarı Kozluk, başıboşluğa terk edildi. Bir nevi üvey evlat konumunda. Hâlbuki geçmişi yüzlerce yıl olan bir ilçenin kalesi, tarihi yerleri, yerleşim alanı olan bu yerin bu şekilde sahipsiz bırakılması bizi çok üzüyor. İşin maddi boyutu da bir yana… Biz yüz yıldan fazladır burada kalıyoruz. Esnaf olarak buraya yerleştik. Fakat, tükenmişliğin eşiğine getirildik. Getirildik diyorum çünkü bizim bütün serzenişlerimize, bütün taleplerimize, gerek kaymakam nezdinde gerek vekil nezdinde, gerek valilik nezdinde tüm girişimlerimiz sonuçsuz kaldı” diyor.

“ZABITALAR GÖREVLERİNİ YAPMIYOR”

İlçede zabıta memurlarının görevini tam anlamıyla yapmadıklarını ileri süren M. Sabri Çelik,Zabıtalar belediyeden hemen hemen hiç çıkmıyor. Sayar satıcılar ve dilenciler ilçemizde rahatça dolaşıyor. Seyyar satıcıların satış yapması zaten kötü olan işlerimizi daha da kötüleştiriyor. Buna önlem almaları gereken zabıtalar ise Belediyede oturarak vakit öldürüyor. İlçe esnafının ayakta kalabilmesi, alışveriş işlemlerinin daha sağlıklı olmasından geçiyor. Mevcut durumumuzda ne yazık ki böyle bir şey bulunmuyor. İlçemize dadanan dışardan gelme sayar satıcılar yüzünden iş yapamaz noktaya geldik. Yetkili birimlerin buna el atmalarının artık zamanı geldi. Aksi takdirde ilçe esnafı olarak iş yerlerimizi kapatmak zorunda kalacağız” diyor.

“HALK İLE BELEDİYE BÜTÜNLEŞMELİ”

İlçe sakinlerinden Adnan Adanır, Kozluk için kentsel dönüşüm yapılması gerektiğini belirterek “Kentsel dönüşümü yapabilecek olan da belediyedir. Belediye bunu halkıyla oturup konuşacak, vatandaşı çağıracak. Ve yukarı Kozluk ile ilgili olarak da halk şunu görecek, yani benim yerel yönetimim, benim belediyem, Kaymakamım bu yukarı Kozluk’u kaderine terk etmedi. Buna kanaat getirdikten sonra elbette ki bu halk kör değil. Tabi öyle bir talep olması halkı sevindirir muhakkak. Yıkık binaları en azından kentsel dönüşüm ile birlikte farklı bir hale büründürmek elbette ki bu halkın talebidir. Yani onlardan aldığımız genel kanaatler bu şekilde. Öyle bir girişim olmasını istiyoruz. Son olarak bu halkın taleplerine bu esnafın sıkıntılarına yetkililerin duyarlı olmalarını, onların buna çözüm üretmelerini ve bu halkın içerisinde oturup bu halkın sorunlarına ciddi mana da projelerle yaklaşıp sıkıntıları giderme noktasında gereken adımları atmalarını istiyoruz” ifadelerini kullanıyor.

“KOZLUK, ÜVEY EVLAT DEĞİLDİR”

Kozluk’ta yatırımların azlığından dert yakınan ilçe sakinlerinden Ali Taş ise, “İlçemizde gereken önemde yatırım bulunmuyor. Şuanda ilçede devam eden altyapı çalışmaları var. Bu altyapı çalışmaları mevcut toprak olan yollarımızı bile toz deryasına dönüştürdü. İlçe olarak bu çalışmaların ağır işlemesinden dert yakınıyoruz. Yıllardır Kozluk’a üvey evlat muamelesi yapıldı. Kozluk üvey evlat değildir. Bizim ilçemiz Batman’ın en büyük ve en eski ilçesidir. Bütün bunlar göz önünde bulundurulup öyle yatırım yapmaları gerekiyor. Gençlerimizin çoğu işsizdir. Altyapı derseniz bir köyden dahi farkımız bulunmuyor. Tarihi mekânlarımızda bakımsızlıktan dolayı yıkılma noktasına geldi. Geçmişi yüzlerce yıl olan bir ilçenin kalesi, tarihi yerleri, yerleşim alanı olan bu yerin sahipsiz bırakılması bizi çok üzüyor” dedi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ