USD
00,00
EUR
00,00
USD/EUR
1,000
ALTIN
0.000,00
BİST
0.000,00

Süt kemiklerimizi sahiden güçlendirir mi?

Çocukluğumuzdan beri süt, sağlıklı beslenmenin temel taşlarından biri olarak öğretildi. Ancak son yıllarda yapılan araştırmalar, inek sütü hakkındaki bu yaygın inancı sorguluyor. Peki, süt gerçekten de kemiklerimizi güçlendiren mucizevi bir besin mi, yoksa sağlığımıza zarar veren bir alışkanlık mı? Gelin, birlikte inceleyelim.

Süt kemiklerimizi sahiden güçlendirir mi?

Öykü Kaçar

Diyetisyen

oykukacar@hotmail.com

 VÜCUDUMUZ İÇİN DOĞAL MI?

İnsan vücudu, inek sütü için evrimleşmiş değildir. Bebekler, anne sütüyle beslenmek üzere tasarlanmıştır. İnek sütü ise buzağıların büyümesi için özel olarak üretilmiş bir besindir. İnsan vücudunda bulunan laktaz enzimi, bebeklik dönemimizde (2-3 yaşına kadar) laktozu sindirmek için yeterli miktarda üretilirken, sonrasında bu enzimi salgılayan genler işlevini yitirir. Yetişkinlerin büyük bir kısmında bu enzim eksikliği görülür. Bu durum, laktoz intoleransı olarak bilinir ve süt tüketimi sonrasında şişkinlik, gaz, ishal gibi sindirim sorunlarına yol açabilir.

VÜCUDUMUZDAKİ HORMONAL DENGEYİ ETKİLİYOR MU?

Vücudumuz ihtiyacı olan hormonları kusursuz bir sistem içerisinde üretir. İnek sütü içtiğimizde; alınan ineğin sütü, hayvanın çok miktarda hormonunu (progesteron, östrojen, kortikosteroid…) içerdiğinden vücudumuza lüzumsuz bir hormon yüklemesi gerçekleştirmiş oluruz. Bu hormonlar, insan vücudundaki hormonal dengeyi bozarak çeşitli sağlık sorunlarına kapı aralar. Erken ergenlik, bazı kanser türleri ve prostat sorunları, süt tüketimi ile ilişkilendirilen sağlık sorunları arasında yer alır. Bilim insanları yaptıkları bir araştırmada; çocuk ve erişkinlere verdikleri iki bardak inek sütü tüketiminin 15 dakika sonrasında alınan idrarlarında, inek sütündeki hormonların, östrojen başta olmak üzere, insan vücuduna geçtiğini ve belirli bir miktarının idrarla atıldığını saptamışlardır.

İnek sütü, kanser riskini arttırır ve tümör hücrelerinin büyümelerini destekliyor. Yapılan çalışmalara göre inek sütü içmek; galaktoz ve laktoz şekerleri tümör hücrelerinin gelişimini hızlandırdığından erkeklerde prostat kanseri, kadınlarda ise meme ve yumurtalık kanseri riskini arttırıyor. Yine, Harvard Üniversitesi’nde yapılan başka bir çalışmaya göre, ne kadar çok süt içerseniz gelecekte rahim kanseri olma riskiniz o kadar artıyor.

İnek sütü erkek çocuklarda sperm sayısının düşmesini, kız çocuklarda ise,  pubertaya geçişi hızlandırıyor. Bir başka araştırmaya göre; çocukluk yaşında çok miktarda süt ve süt ürünlerinin tüketilmesi, sütte bulunan hormonlar sebebiyle erkek çocuklarda sperm sayısının düşmesine, kız çocuklarda ise pubertaya erken girmesine, erken adet görmesine neden oluyor.

Süt bilinenin aksine kemikleri güçlendirmiyor, kalça kırığı riskini arttırıyor. İnek sütü kemiklerinizi güçlendirmez, bilakis asidik yapısı eklem sağlığınız için tehdittir. Bilinenin aksine ne kadar çok süt tüketirseniz kalça kırığı riskiniz o kadar artar. Günde 3 bardak süt içenler ile 1 bardaktan az süt içenlerin kıyaslandığı bir çalışmada görülüyor ki; fazla süt içenlerde kalça kırığı riski %70 artmakta.

Vücutta inflamasyonu arttırıyor. İnek sütü, inflamasyon ve eklem ağrılarına sebebiyet verir. Sütler kalsiyum içeriğine sahip olmasına karşın son derece asidiktirler ve uzun süre tüketimlerinde eklemlerde şişme, kızarıklık, romatizmal ağrılara sebebiyet verirler.

Yazının sonuna bir neden daha ekleyecek olursak;

İnek sütü içmeyi bırakmalısınız, çünkü süt endüstrisinin arkasında hayvanlar için çok büyük acılar bulunmakta ve dünya, hayvansal ürünlerle beslenen bu kadar insanı artık kaldıramıyor; iklim krizleri kapımızı yumruklamaya başladı. Hem daha iyi bir dünya hem daha sağlıklı ve dengede bir beden için tüketimlerimizi yeniden gözden geçirelim! (Bülten)

 Website: https://dytoykukacar.com/

Instagram: https://www.instagram.com/diyetisyenoykukacar/

X: https://x.com/dytoykukacar

Facebook: https://www.facebook.com/diyetisyenoykukacar/

 Kaynaklar

Milk consumption during ****age years and risk of hip fractures in older adults (Diane FeskanichHeike A Bischoff-Ferrari , A Lindsay Frazier  Walter C Willett)

A vegan regimen with reduced medication in the treatment of hypertension (O LindahlL LindwallA SpångbergA StenramP A Ockerman)

Western diet, early puberty, and breast cancer risk (B A Stoll)

Exposure to exogenous estrogen through intake of commercial milk produced from pregnant cows (Kazumi Maruyama,  Tomoe OshimaKenji Ohyama)

Should dairy be recommended as part of a healthy vegetarian diet? Counterpoint (Amy Joy Lanou)

 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Üzgünüz ilginizi çekebilecek içerik bulunamadı...