TARİHİ İLÇE, YENİ YERLEŞKEYE TAŞINIYOR

Ilısu Barajı'nın faaliyete girmesiyle sular altında kalacak Batman'ın Hasankeyf İlçesi, 3 kilometre uzaklıktaki yeni yerleşim yerine taşınıyor.

TARİHİ İLÇE, YENİ YERLEŞKEYE TAŞINIYOR

 

YENİ HASANKEYF, 3 BİN DEKAR ALAN ÜZERİNDE

Yeni yerleşim yeri, 6 milyar lira kaynakla, 3 bin dekar alanda inşa ediliyor. Kamu binaları ve sosyal tesislerin yer aldığı yeni Hasankeyf'te, 98 iş yerinden oluşan Ticaret Merkezi ile 710 konut inşa edildi. Hasankeyf'teki 540 yıllık Zeynel Bey Türbesi geçen yıl yeni yerine yerleştirilirken, Artuklu Hamamı da bütüncül olarak taşındı

“DÜNYANIN ÇEKİM MERKEZİ OLACAK”

İmam Abdullah Türbesi, Er-Rızk Camisi minaresi, Orta Kapı, Süleyman Han Camisi, Kızlar ve Koç Camilerinin de yılsonuna kadar taşınması planlanıyor.

KAMU BİNALARI TAŞINDI

Yeni yerleşim yerinde kaymakamlık, belediye hizmet binası, ilçe jandarma komutanlığı, ilçe emniyet müdürlüğü, Batman Üniversitesi Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Meslek Yüksekokulu, 25 yataklı Hasankeyf Devlet Hastanesinin de arasında yer aldığı çok sayıda kamu kuruluşu binası yapılarak, hizmete açıldı.

98 İŞYERİ, 710 KONUT YAPILDI

98 iş yerinden oluşan Ticaret Merkezi ile 710 konut yapıldı. Hasankeyfliler 160 metrekarelik evlerde yaşamlarını sürdürecek.

İLK OLARAK ZEYNEL BEY TÜRBESİ TAŞINDI

Türkiye'de geçen yıl ilk defa uygulanan projeyle baraj gölü alanından çıkarılan ve 540 yıllık olması itibarıyla dünya ölçeğinde bütüncül olarak taşınan en eski tarihi yapı sayılan Zeynel Bey Türbesi, 12 Mayıs 2017'de yeni yerine nakledildi. Bin 500 ton ağırlığındaki Artuklu Hamamı da dün 3 kilometre uzaklıkta Arkeopark'taki yeni yerine bütüncül olarak ulaştırıldı. Artuklu Hamamı yarın taşıma platformundan indirilerek yeni yerine oturtulacak. Yılsonuna kadar İmam Abdullah Türbesi, Er-Rızk Camisi minaresi, Orta Kapı, Süleyman Han Camisi, Kızlar ve Koç camileri de taşınacak.

3 KATLI MÜZE YAPILDI

Kültür Parkı olarak ayrılan bölgede 2 bin 500 metrekare kapalı, 5 bin metrekare açık alana sahip 3 katlı Hasankeyf Müzesi ile 500 kişi kapasiteli amfi tiyatro inşa edildi.

TARİHİ KÜLLİYE, YIKINTILARINDAN İNŞA EDİLECEK

Yeni Kültürel Park Alanı'na getirilen Zeynel Bey Türbesi'nin yanına, eski yerinde yıkıntıları kalan külliye yeniden inşa edilecek. 2004–2005 yıllarındaki arkeolojik kazılarda ortaya çıkarılan, Artuklu, Akkoyunlu ve Osmanlı dönemlerine ait medrese, imaret, han ve hamam gibi yapılardan oluşan külliyenin yeniden inşası için çalışmalar sürüyor.

TÜP GEÇİT YAPILACAK

DSİ, Hasankeyf'te su altında kalacak tarihi eserler için 180 milyon lira harcamayla güçlendirme çalışması yaptı. DİKA, yeni Hasankeyf'ten eski Hasankeyf'e su altında Tüp Geçit ile ulaşımı sağlamak için proje hazırladı. Böylece ilçeye gelecek turistler, tüp geçit ile eski Hasankeyf'ten yeni Hasankeyf'e kadar su altından yürüyerek, tarihi Roma köprüsü ve mağaraları su altında görebilecek.

MAĞARALAR BUTİK OTEL OLACAK

Hasankeyf’in Üçyol Köyü’ndeki 8 mağaranın turizme kazandırılması için Valilik ve DİKA tarafından proje başlatıldı. Ekolojik Köy Projesi ile mağaralar butik otele dönüştürülecek.

ANTİK LİMAN VE YAMAÇ ASANSÖRÜ YER ALACAK

Barajda su tutulmaya başlanmasının ardından, turistlerin Hasankeyf Kalesi'ni gezebilmeleri, ilçenin turizm alanına ulaşılması için Şaab Vadisi'nin girişine antik liman yapılacak. Tarihi eserlerin sergileneceği Kültür Parkı'na Raylı Yamaç Asansörü inşa edildi.

“ÇEKİM MERKEZİ OLACAK”

Hasankeyf Kaymakamı Faruk Bülent Baygüven, “Bütün bunlar bittikten sonra Hasankeyf bir kıyı kenti olacak, tekne turlarının, su sporlarının yapıldığı, antik limanı, marinası, arkeoparkı, müzesi, kültürel dokusu, Hasankeyf Kalesiyle dünyanın bir çekim merkezi haline gelecek” dedi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Üzgünüz ilginizi çekebilecek içerik bulunamadı...