TGK AİLESİ, ÇANAKKALE’DE

Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu (TGK)’nun 15. Başkanlar Kurulu Toplantısı, 11-14 Mayıs tarihleri arasında Çanakkale’de gerçekleştirildi.

TGK AİLESİ, ÇANAKKALE’DE

TGK Başkanlar Kurulu Toplantısında, seçim sürecinde medya sektöründeki son gelişmeler, sorunlar ve çözüm önerileri görüşüldü. 

SONUÇ BİLDİRGESİ YAYIMLANDI

“2018 Troya Yılında Anadolu'nun kadim değeri Troya'da Çanakkale'de buluşuyoruz" sloganıyla, Çanakkale Gazeteciler Cemiyeti’nin ev sahipliğinde gerçekleşen 15. Başkanlar Kurulu Toplantısına, 7 gazeteciler federasyonu genel başkanı ve yöneticileriyle 87 gazeteciler cemiyeti başkanı ve temsilcisi katıldı. Toplantıda Batman’ı temsilen Çalışan Gazeteciler Derneği yer aldı. Toplantıdan sonra açıklanan Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu 15. Başkanlar Kurulu Sonuç Bildirgesi’nde, 24 Haziran’da seçilecek siyasetçilere, basın özgürlüğünün çağdaş ülkelerdeki konuma getirilmesi, basında örgütlenmenin meslek odası statüsüyle sağlanması, yerel basına destek verilmesi ve internet medyasıyla ilgili düzenleme yapılması için çağrı yapılarak, şu görüşlere yer verildi:

1- Türk Ceza Kanunu’nda ve diğer bazı kanun ile yönetmeliklerde yer alan darbe dönemlerinden kalma basın özgürlüğünü kısıtlayıcı maddeler,  çağdaş ülkelerdeki basın özgürlüğü uygulamalarıyla derinden çelişkiler içermektedir. Demokratikleşme, temel hak ve özgürlüklerin gelişmesi bakımından bugüne kadar yapılan düzenleme ve iyileştirmelere rağmen ifade ve basın özgürlüğü konusunda hala mevzuattan ve uygulamadan kaynaklanan sorunlar mevcuttur.  Medyaya kendini meşru bir şekilde ifade edebilme ve haber yapabilme hakkının evrensel ölçülerde tanınmasını, ifade ve basın özgürlüğünün sorun olmaktan çıkması için gerekli yasal düzenlemelerin yapılmasını istiyoruz.

2- Türk medyası, gazetecilik mesleğini kimlerin yapabileceğini düzenleyen Gazetecilik Meslek Yasası’na ihtiyaç duymaktadır. Yasa, yazılı, görsel ve sesli medya için meslek odası statüsüyle günümüz koşullarına uygun olarak çıkarılmalıdır. Bu kapsamda siyasetçiler, bürokratlar, hukukçular ve medya örgütleri temsilcilerinin katılımıyla çalışma grupları oluşturularak, kanun teklifi hazırlanmalı ve Gazetecilik Meslek Yasası ülkemize kazandırılmalıdır.

3- Ülkemizde yerel medya çok zor koşullarda ayakta kalma mücadelesi vermektedir. Resmi ilan fiyat tarifesinde 2 yıldan beri artış sağlanmamıştır.

Basın İlan Kurumunun hazırladığı, yerel medya sektörüne can suyu olacağı bilinen ve Bakanlar Kurulu’nda imzalanan yeni tarifenin onaylanarak bir an önce uygulanması öncelikli talebimizdir. Bunun yanı sıra yerel basını güçlendirecek yeni katkılar sağlanmalıdır.

4- Basın Mesleğinde Çalışanlarla Çalıştıranlar Arasındaki Münasebetlerin Tanzimi Hakkındaki 5953 Sayılı Kanun halen yürürlüktedir. Basın işkolunda “gazeteci” olarak çalışan kişiler ve işverenleri arasındaki ilişkiler ile çalışma koşulları bu kanunla düzenlenmiştir.

Bu yasanın günümüz koşullarına uygun olarak düzenlenmesi, medya sektöründe sendikalaşmanın geçmişteki konumunun yeniden sağlanması, sadece biz gazetecilerin değil, toplumumuzun bir ihtiyacıdır. 

5- İnternet haberciliği tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de büyük bir gelişim göstermiştir. Ancak gelişmiş ülkelerde konu yasalarla düzenlendiği halde ülkemizde bu alanda ciddi bir boşluk bulunmaktadır. Yasal boşluktan kaynaklanan sorunlar, her geçen gün daha da artmaktadır. İnternet medyasının yayıncılık konusunda düzenlemeye ihtiyacı vardır. İstihdam sağlayan, gerçek anlamda habercilik yapan ve kurumsallaşan internet haber siteleri desteklenmelidir. Bu kurumlarda habercilik yapan meslektaşlarımız da yeni düzenleme yapılarak gazeteci sayılmalıdır”

PROGRAM, GEZİYLE DEVAM EDİYOR

TGK ailesi, Çanakkale’de troya, Assos ve şehitlikleri gezerken, tekne turu yaparak tarihi ve turistik yerleri de gördü. 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Üzgünüz ilginizi çekebilecek içerik bulunamadı...