Açıklandığı ilk günden bu yana büyük merak uyandıran Türkiye’nin yerli otomobili Togg artık satışa çıktı. Yedek parça ve otomotiv satış sonrası sektöründe 50 yılı aşkın bir süredir faaliyet gösteren MOTOR AŞİN, Togg’un otomotiv endüstrisine sağlayacağı katkılardan ve getirilerinden bahsetti. Gün geçtikçe sektöre olan katkısının artacağına vurgu yapan MOTOR AŞİN CEO’su Saim Aşçı, “İç pazardaki etkisi ve kullanıcı deneyimi çok önemli. Bu olumlu sinerjiyle ilk 1 yıl aşılırsa nihai tüketicilerin Togg’u benimsemesiyle birlikte istenen hedeflere ulaşmaması için bir neden yok. Zaman içerisinde Türkiye yedek parça sektörüne de ciddi katkıları olacaktır. Yerli otomobilimiz ile yedek parçanın niceliğinden ziyade niteliği ön plana çıkacak.” açıklamasını yaptı.
Sadece yurt içinde değil, yurt dışında da derin sektörel bilgi ve donanıma sahip MOTOR AŞİN, Türkiye’nin yerli otomobili olan Togg’un, özellikle gelecekte sektörü hangi alanlarda olumlu etkileyeceğine ve pazara sağlayacağı değerli kazançları anlattı. Mevcut durumda yüzde 51’lik yerlilik oranına sahip olan Togg’un,batarya fabrikasının açılmasıyla yerlilik oranının artacağına dikkat çekildi. MOTOR AŞİN CEO’su Saim Aşçı, “Togg’un tedarikçilerinin yüzde 78’i Türkiye’den,yüzde 22’si Avrupa ve Asya’daki şirketlerden oluşuyor. Hatırlatmakta fayda var ki Togg tarafında hedef üretime başladıktan3 yıl sonra yüzde68 yerlilik oranına ulaşmak. Ülkemizde üretimi yapılan içten yanmalı otomobillerin yerlilik oranları yüzde 19 ile 66 arasında değişiyor.”şeklinde konuştu.
İlk etapta yürüyen aksamda yedek parça önem kazanacak
Değişim ve dönüşüm odaklı bakış açısıyla hizmet sunan MOTOR AŞİN, Togg ile yedek parça anlayışının da değişeceğine vurgu yaptı. Sektörün artık parçanın niceliğinden çok niteliğinin arttığı bir konjonktüre evrileceğinin altını çizen MOTOR AŞİN CEO’su Saim Aşçı konuyla ilgili
“İş yedek parça konusuna geldiğinde AR-GE alanında da iş birliği için çalışmalarımızı hızlandıracağız. Bir araç üretildikten hemen sonra kısa vadede yürüyen aksam dediğimiz parça kategorisindeki parçalara ihtiyaç duyuyor. Bunların tedariği önem kazanacak.” dedi.
Kullanıcı deneyimi ve iç pazar etkisi yurtdışı hedeflerine yön verecek
Özellikle gelecek dönemlerde ülkenin otomotiv endüstrisine sağlayacağı olanak ve katkılar oldukça merak ediliyor. Proje; pandemi, çip krizi ve Rusya-Ukrayna Savaşı nedeniyle ister istemez etkilense de yıl içindeki 20 bin araç teslimat hedefinin önemine değinen Aşçı,“Bu olumlu sinerjiyle ilk 1 yıl aşılırsa nihai tüketicilerin yerli otomobili benimsemesi ile birlikte istenen hedeflere ulaşmaması için bir neden yok. Togg, 2024 yılından itibaren uluslararası pazarlara açılmak için stratejilerini kurgulayacak. İç pazardaki etkisi ve kullanıcı deneyimi bu açıdan çok değerli.” açıklamasında bulundu. (Bayram Ayhan)