GÜNDEM

Türk Dil Bayramı Balkanlarda Kutlandı

Türkiye Maarif Vakfı ve New York Tirana Üniversitesi işbirliğiyle düzenlenen etkinlikte Balkan ülkelerinde Türkçenin etkileri ele alındı.

Türk Dil Bayramı Balkanlarda Kutlandı
27-09-2024 00:09
Google News

İstanbul'da her yıl 26 Eylül'de kutlanan Türk Dil Bayramı, bu yıl Türkiye Maarif Vakfı ve Türkiye Maarif Vakfı Arnavutluk Temsilciliği ile New York Tirana Üniversitesi tarafından çevrim içi olarak düzenlenen "Türk Dil Bayramı Balkanlarda Türkçenin Etkileri Etkinliği" ile Balkanlar'da yerel halkın Türk dil ve kültürüyle olan ilişkisi ele alındı.

Etkinliğin açılış konuşmasında TMV Başkanı Birol Akgün, Türkçenin Balkan kültürüne büyük etkisinin olduğunu vurgulayarak, bu derin kültürel bağları beslemek ve kültür köprüsü olmak amacıyla Balkanlar'daki okullarda Türkçe öğretme çabasının önemine değindi.

Tiran New York Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ali Güneş, dilin sadece iletişim aracı değil aynı zamanda kültürel mirasın aktarılmasında da önemli bir rol oynadığını belirterek, Türkçenin Osmanlı İmparatorluğu'nun mirasını taşıyan önemli bir unsur olduğunu ifade etti.

Türkiye Maarif Vakfı Arnavutluk Temsilcisi Mesut Özbaysar da Türkçenin binlerce yıllık bir tarihe sahip olduğunu belirterek, Türkçe topluluklarının kültürel unsurlarını korumak ve gelecek nesillere aktarmak için çalışmalarına devam edeceklerini söyledi.

Eski AK Parti Milletvekili Prof. Dr. Mustafa İsen ise Türk Dil Bayramı ve Türkçenin Balkan coğrafyasındaki önemini vurgulayarak, Türk kültürel varlığının Balkan dillerine büyük etkisi olduğunu açıkladı. Etkinlikte Balkan ülkelerindeki öğrenciler Türkçe kelimelerden örnekler vererek Türk kültürüne olan ilgilerini ve etkileşimlerini paylaştılar.

Akademik sunumlar ve değerlendirmelerle devam eden etkinlik, Türk dilinin ve kültürünün Balkanlar'da yaşatılması ve güçlendirilmesi adına önemli bir adım oldu. .

Kaynak: AA

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
RESMİ İLANLAR TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ERKEN SEÇİM OLSUN MU?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
27 Eylül 2024 e-gazete