ÜMİT ÇİÇEK'TEN SONSÖZ'E ÖZEL AÇIKLAMALAR

Aile ve Sosyal Politikalar Batman İl Müdürü Ümit Çiçek'ten Sonsöz'e özel açıklamalar.

ÜMİT ÇİÇEK'TEN SONSÖZ'E ÖZEL AÇIKLAMALAR

Aile ve Sosyal Politikalar Müdürlüğü,

Ziya Gökalp Mahallesi 80. Yıl Caddesi üzerinde

Dezavantajlı kesimler için faaliyette olan bir kurum.

Başında da

Batman’ın başarılı kurum müdürlerinden

Ümit Çiçek duruyor.

Ziyaret ettim.

Kurumun çalışma alanlarını,

Bugüne kadar yaptıklarını

Ve ilerleyen dönemde yapacaklarını anlattı bize.

Memleketine faydasının dokunmasını isteyen bir kurum müdürü.

Dezavantajlı gruplarla

Yani

İstismara uğrayan,

Şiddet gören,

Engelli,

Yoksul

Ve şehit-gazi aileleriyle ilgilenen bu kurumda

Merhamet ve vicdan önemli.

İhtiyaç sahibi aileler için sık sık irtibatlandığım

Kurum müdürü de kurum personelleri de

Bu anlamda on numara.

İhbarlarımıza anında koşan,

Haberlerimize aynı anda yanıt veren bir kurum, kısacası.

Bu söyleşiyle, daha yakından tanıma fırsatı buldum.

Neler konuştuk, siz de buyurun.

 

-Ümit Çiçek kimdir? Sizi biraz tanıyabilir miyiz?

“1986 Batman doğumluyum. 2016 yılından bu yana Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü görevini yürütüyorum. Kurum kökenli biriyim. Çeşitli kademelerde ve birimlerde görev aldım. Yani sahadan geldim ve hem sahayı hem kurumu iyi tanıyorum”

DEZAVANTAJLI GRUPLARLA İLGİLENEN BİR KURUM

-Aile ve Sosyal Politikalar Müdürlüğü ne yapar?

“Başta dezavantajlı kesimler olmak üzere hizmet alanı oldukça geniş olan bir kurumuz. Engelli, yaşlı, çocuk, kadın, şehit ve gazi ailelerimize hizmet veriyoruz”

-Kurumunuzun kaç personeli ve kaç yerleşkesi var?

“385 personelimiz var. İl Müdürlüğümüze bağlı 8 kuruluşumuz var. Tilmerç TOKİ’de bulunan Engelsiz Yaşam Merkezi’nde zihinsel ve ruhsal kadınlarımız kalıyor. 0-12 yaş arası karma, 13-18 yaş arası kız çocuklarının kaldığı 60 kişi kapasiteli çocuklarımızın kaldığı Çocuk Evleri Sitemiz var. 24 kişi kapasiteli müstakil daire tipinde 4 adet Çocuk Evimiz var. Her çocuğumuzun özel durumu var. 20 kişi kapasiteli bakıma muhtaç kadınlarımızın kaldığı Kadın Konuk Evimiz var. Bununla bağlantılı Bahçelievler Mahallesi’nde Şiddet Önleme ve İzleme Merkezi’miz (ŞÖNİM) var, burada mağdurlara rehberlik yapıyoruz, gerekirse psiko-sosyal destek hizmeti veriyoruz. Barınma ihtiyacı varsa Kadın Konuk Evi’mize yerleştiriyoruz. Sadece şiddet gören kadınlarımız değil, rehberlik, psiko-sosyal destek ve danışmanlık, hukuksal destek için de kadınlarımız bu merkezimize gelebilir”

KADINLAR İÇİN KONUK EVİ AÇILACAK

-Belediyenin de Kadın Konuk Evi açacağını söylediniz. Proje ne zaman gerçeğe döner?

“Evet, belediyemiz, kadın konuk evi açmayı düşünüyor. Kimsesi olmayan, barınma talebi olan kadınlarımız burada kalabilecek. Nüfusu yüz Bin’den fazla olan belediyelerde Kadın Konuk Evi açma zorunluluğu var ama şimdiye kadar hiç kimse bu konuya el atmadı. Sayın Valimiz bu konuda çok titiz, yer de belirlenmiş durumda. Bu yıl içinde açılmasını bekliyoruz”

EMEKLİ TOKİ’DE ERKEK ÇOCUK SİTESİ AÇILACAK

-Emekli TOKİ’de açılacak merkezin işlevi ne olacak?

“Batman’da, 13-18 yaş erkek çocuk evi sitemiz yoktu. Sayın Valimizin destekleri ile Erkek Çocuk Evi Sitesi talebimize onay geldi. Adı da netleşti. Yunus Emre Çocuk Evleri Sitesi olacak. Şu an tefrişatı için ödenek bekliyoruz. En kısa zamanda açmayı planlıyoruz”

İLÇELERDE DE SOSYAL HİZMET MERKEZLERİ VAR

-Sosyal Hizmet Merkezi nedir, diğer ilçelerde de açılacak mı?

“Batman Merkez, Sason ve Kozluk İlçelerimizde faaliyet gösteren Sosyal Hizmet Merkezlerimiz var. Vatandaşlarımıza büyük bir kolaylık sağlanıyor bu merkezler vasıtasıyla. Evde bakım hizmeti, sosyo-ekonomik destek hizmeti başta olmak üzere kuruluşumuzun tüm hizmetlerini ilçelerde de yürütüyoruz. 2017 yılında en büyük ilçemiz olan Kozluk’ta açtık. 2020 yılında ise ulaşım sıkıntısı çeken Sason’da açtık. Şu an planlanan üçüncü yer Gercüş olarak düşünülüyor. Hasankeyf ve Beşiri İlçelerimiz, kent merkezine yakın olduğu için şimdilik bir çalışma görünmüyor”

İSTİSNASIZ HERKESE VERİLEN DOĞUM YARDIMI VAR

-Ayni ve Nakdi Destek Yardımları hakkında bilgi verebilir misiniz?

“Engelli bireylerimiz için evde bakım hizmetimiz var, 6 Bin 750 kişi bu hizmetten faydalanıyor. Aylık 1790 TL alıyorlar. Ortalama aylık 12 Milyon TL ediyor. Sosyo-ekonomik destek hizmetinden faydalanan 1064 ailemiz var. Sosyo-ekonomik destek hizmetinde, ekonomik yoksunluğu olup da, koruma altına almamız gereken çocuklarımızı almayıp ailelerinin yanında destekliyoruz. Amacımız aile ortamında kalmalarını sağlamak. Eğitim durumuna göre verdiğimiz ödenekler değişiyor. Okul öncesi çağındaki çocuklarımıza aylık 800 TL, ilkokul-ortaokul çağındaki çocuklara aylık 1280, lise düzeyindeki çocuklara da aylık 1360 TL ödeniyor. Bütün vatandaşlarımıza sağladığımız doğum yardımımız var, ilk çocuğa 300 TL, ikinci çocuğa 400 TL, üçüncü çocuk ve sonrasına 600 TL bir desteğimiz oluyor. 2015 yılı Mayıs Ayından beri devam eden bir destek bu. İstisna ve kriter gözetmeksizin herkese verilen bir yardım. Bu yıl Batman’da 10 Bin 300 çocuğumuz için, 3 Milyon 768 bin TL doğum yardımı yaptık”

HER TÜRLÜ ENGEL DURUMUNA GÖRE MERKEZLER VAR

-Engellilere yönelik hizmetleriniz hakkında bilgi verebilir misiniz?

“Engel durumlarına göre kuruluşlarımız bulunuyor. Zihinsel, ruhsal ve bedensel durumlara göre hizmet veren merkezler bunlar.  3 tane özel bakım merkezimiz var. Buraların kontrolleri ve denetimleri kurumumuz tarafından yapılıyor. Burada bulunan bireylerin her türlü ihtiyaçları tarafımızdan karşılanıyor. Tüm engel gruplarına göre kuruluşlarımızın olması, Batman için bir avantaj”

İSTİSMARA UĞRAYAN ÇOCUKLAR, BU KURUMA GETİRİLİYOR

-İstismara uğrayan çocuklar için neler yapıyorsunuz?

“Emniyet güçleri vasıtasıyla bizlere getiriliyor mağdurlar. Sosyolog, psikolog, sosyal çalışmacı gibi meslek elemanlarımız mağdurla ilgileniyorlar. Ondan sonra hangi hizmet modelimiz çocuğa uygunsa, gizlilik şartlarına da riayet ederek, çocuğa uygun modeli uyguluyoruz. Gerekirse koruma altına alıyoruz, ailesine teslim etmemiz gerekiyorsa teslim ediyoruz. Batman’da uygun hizmet modelimiz yoksa farklı illere nakil de gönderebiliyoruz”

-Verilen yardım desteklerinin neye göre belirliyorsunuz?

“Ekonomik yoksunluktan dolayı koruma altına almamız gereken çocuğu, aileden almayabiliyoruz. Bunun şartı da ailede çalışabilecek durumda kimse olmayacak.

Evde bakım hizmetleri için ise uygun heyet raporu gerekiyor. Yüzde 50 ve üzeri ve tam bağımlı olması lazım. Evde kişi başına gelirin 1705 TL’yi geçmemesi lazım.

Doğum yardımında ise demin de belirttiğim gibi, herhangi bir şart bulunmuyor. Herkes bu yardımdan faydalanabiliyor”

-Şehit ve gazi yakınları için neler yapıyorsunuz?

“Şehit ve gazi yakınlarımız için Şehit ve Gazi Birimimiz var. 450’ye yakın şehit ve gazi yakınımız var. Sürekli ziyaretler yapıyoruz. İhtiyaçları var mı diye takip ediyoruz”

SOKAKTA ÇALIŞAN ÇOCUKLARDAN ALIŞVERİŞ YAPMAYIN

-Sokakta çalışan çocuklar için neler yapıyorsunuz?

“Mobil ekiplerimiz ile bu yıl ulaştığımız kişi sayısı 267’dir. Mobil ekipler sokakta çalışan ve çalıştırılan çocuklarımıza ulaşmak için kurduğumuz bir birim. Psikolog, sosyolog ve sosyal çalışmacılar bu çocuklarımız ile ilgilenmektedir. Çocuklar okusun istiyoruz, bunun için nakdi destek veriyoruz. Çocuklara ceza yazmıyoruz. Denetlemelere emniyet mensupları da destek veriyor. Çalışan bir çocuğu gördüğümüz de yanına gidip önce muhabbet ediyoruz, yaptığının yanlış olduğunu, yerinin okul olduğunu söylüyoruz. Sosyal faaliyetlere bu çocukları katmaya çalışıyoruz. Dileğimiz bu noktada vatandaşlarımızın bu çocuklardan alışveriş yapılmaması. Biz onlardan alışveriş yaparak aslında kötülük ediyoruz. Tabi emniyet kaynakları bu konuda daha çok bilgiye sahip.  İl Emniyet Müdürümüz Köroğlu Kıraç bu konuda çok hassas. Ailelerimizden ricamız bu konuda çocuklarını çalıştırmasınlar, bizlere başvursunlar. Biz devlet olarak her türlü yardımı yaparız”

BATMAN’DA ENGELLİ BİREY SAYISI, 19 BİNLERDE

-Batman’da kaç engelli var?

“Hizmetimizden faydalanan 6750 kişi var. SYDV yardımlarımdan yararlananları da eklersek 19 bine yakın engelli bireyin olduğunu söylemek mümkün”

-Kreş ve Gündüz Bakım Evlerini siz mi denetliyorsunuz?

“Evet. Toplamda 966 kişi kapasiteli 13 kreşimiz var.  700 e yakın çocuğumuz bu hizmetlerden faydalanıyor. Özel kreşleri biz denetiyoruz. Kreşlerimizin standartları gayet iyi durumda. Batman bu konuda iyi çalışıyor”

ASDEP, MAHALLE MAHALLE GEZİP, SORUNLARI RAPOR EDİYOR

- Aile Sosyal Destek Programı (ASDEP) nedir?

“Aile Sosyal Destek Programı (ASDEP) kapsamında birimlerimiz mahalle mahalle dolaşıyor. Şu ana kadar 56950 haneye ziyaret yaptık. Bu birimler gidip aile ile 80 soruluk bir çalışma yapıyor. Ayrıca mahallenin de ihtiyaç haritası oluşturuluyor. Biz aslında diğer müdürlüklere de önemli bir veri hazırlamış oluyoruz. Buradan çıkan verileri diğer müdürlüklere iletiyoruz. Yakında bu sistem diğer kurumlar ile de entegre olacak. Örneğin uyuşturucu madde bağımlılığı tedavisi görmesi için buradan Yeşilay Danışmanlık Merkezi’ne (YEDAM) yönlendirdiğimiz 34 kişi var. Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı’na (SYDV) bağlı Sosyal Markete giydirmek için gönderdiğimiz ailelerimiz oluyor”

-Kurumunuzun yıllık bütçesi ne kadardır?

“2020 yılında 160 Milyon TL’ye yakın bir bütçemiz oldu.  Bu yıl 210 -220 Milyon TL civarına ulaşmasını bekliyoruz. Sadece evde bakım hizmetine aylık 12 Milyon TL veriyoruz” 

“İŞİMİZİ SEVEREK YAPIYORUZ”

-Son olarak neler söylemek istersiniz?

“İşimizi seviyoruz. Zor bir kitleye hitap ediyoruz. Ben buraya gelen hiçbir vatandaşımızı geri göndermem. Önemli bir durum olmadıkça her vatandaşımız benimle görüşebilir. Ben diğer müdürlerimize de gerekirse vatandaşlarımızı yönlendiriyorum. Bazen kurum aracı ile gidecekleri müdürlüğe bırakıyoruz.  Göreve geldiğim yıl kuruluş sayımız 4 idi, bugün 8 kuruluşa hizmet veriyoruz. İlçelere birim açmak çok zor, personel yönlendirmek çok zor. Bunu başarmak çok önemliydi. Vatandaşımızı memnun etmek için her türlü fedakârlığa hazırız. Gece gündüz çalışıyoruz. Biz iş yükünden korkmuyoruz. Zor iş yapıyoruz ama insanların hayır duasını almak çok güzel bir duygu”

Batman Haber, Batman Gazete, Batman Sondakika, Batman Taksi

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ