EĞİTİM

Üzüm pekmezine kıvam veren kil, TÜBİTAK projesi oldu

Batman 50. Yıl Ortaokulu Öğrencileri, yörede üzüm pekmezine kıvam vermesi için kullanılan bentonit kilinin radyasyonu önleyici etkisine ilişkin projeleriyle, TÜBİTAK'ın 2204-B Ortaokul Araştırma Projeleri Yarışmasının Türkiye Finallerine katılacak.

Üzüm pekmezine kıvam veren kil, TÜBİTAK projesi oldu
27-05-2024 11:43
27-05-2024 11:45
BATMAN
Google News

Ortaokul Öğrencisi İldem Mama, radyoloji teknisyeni amcasından bentonit kilinin radyasyona karşı etkili olduğunu öğrenince bunu fen bilimleri öğretmeni Bilal Sakçı ile paylaştı. Mama ve arkadaşları, Sakçı'nın rehberliğinde Bentonit Kilinin Radyasyonu Önleyici Muhteşem Etkisi Projesini hazırladı.

Yörede üzüm pekmezine kıvam vermesi için kullanılan bentonit kili, iki kumaş arasına yayılarak bir hastanenin radyoloji, tomografi ve röntgen bölümlerinde test edildi.

Kilin önleyici etkisini deney ve araştırmalarla gören öğrenciler, projeleriyle TÜBİTAK'ın 2204-B Ortaokul Araştırma Projeleri Yarışmasına katıldı. Önce il geneli, ardından Van'daki bölge finallerinde birinci olan öğrenciler, 25 Mayıs'ta Ankara'da düzenlenecek olan Türkiye finallerine katılmaya hak kazandı. Proje Danışmanı Bilal Sakçı “Bentonit kilinin yörede pekmeze kıvam veren kil olduğunu öğrendik. Pekmeze renk katan ve şeffaflığı veren bentonit kiliymiş. Bentonit kilinin radyasyonu önlediğini görmek için araştırma ve deneyler yaptık. Kilin radyasyonu önlediğini gördük. Proje kapsamında bir hastanede radyoloji, tomografi ve röntgen bölümlerinde deney yaptık. Proje ile TÜBİTAK'ın biyoloji kategorisindeki yarışmasına başvuru yaptık, Türkiye finallerine katılacağız. Kullanım alanları olarak özellikle birinci önceliğimiz hastaneler. Ayrıca radyasyona karşı itfaiye personelinin giymiş olduğu özel kıyafetlerde de uygulanabilir. Projemizde, radyasyonun yoğun olduğu alanlarda çalışanlar için kıyafetler yapmayı hedefliyoruz” dedi.8. sınıf öğrencisi İldem Mama, bentonit kili ile radyoloji teknisyeni amcası için yelek, önlük, maske ve bone gibi ürünler yapmak istediğini dile getirdi. Okul Müdürü Abdulselam Lale ise öğrencilerin bilimsel çalışmalarına destek verdiklerini anlatarak, TEKNOFEST, Deneyap ve TÜBİTAK gibi yarışmalara katıldıklarını söyledi.

Lale, TÜBİTAK'ın düzenlediği yarışmada Türkiye finallerine katılacak öğrencileri tebrik etti. (AA)

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ANKET TÜMÜ
EKONOMİ DÜZELİR Mİ?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
25 Haziran 2024 e-gazete