Dikmen Mahallesi'nde yaylaya toplu olarak çıkan yaylacılar, süsledikleri hayvanlarını her yıl şenlik havasında yaklaşık 10 kilometre uzaklıkta ve 1725 metre yükseklikteki Dikmen Yaylası'na çıkarıyor.
Kadınların günler öncesinden yöresel kıyafetlerini hazırladığı, erkeklerin de koyun ve keçileri yıkayıp boyadığı, inekleri örme şeritlerle süslediği hazırlık aşamasından sonra zorlu yolculuğa başlayan göçerler, kemençe eşliğinde hayvanlarını yola çıkarıyor.
Hayvanların zil ve çan seslerinin, yaylanın sessizliğini bozduğu yolculukta köylüler, eşyalarını ve yavru hayvanlarını traktörlerle taşıyor.
Çevre illerden gelen vatandaşların da izlediği göç yolculuğu, renkli geçerken besiciler, hayvanlarıyla ulaştıkları yaylada ekim ayına kadar kalacak.
- "Torunlarımız, çocuklarımız bu geleneği inşallah devam ettirecek"
Muhtar Menderes Ayvaz, AA muhabirine, göç başlamadan birkaç gün önceden hazırlıkların başladığını söyledi.
Hayvanların süslenip boyandığını, yöresel kıyafetlerin giyildiğini belirten Ayvaz, hazırlıkların tamamlanmasının ardından 10 kilometrelik göç yolculuğuna başladıklarını kaydetti.
"Toplu bir şekilde horon eşliğinde, kemençe çalarak yaylaya göç yapıyoruz. Yaylamız özellikle hayvancılık olarak çok değerli." diyen Ayvaz, şöyle devam etti:
"Buraya çıkan hayvanların otlaması çok rahat oluyor. Süt, yoğurt, peynir, çökelek bunlar bizim için çok önemli. Sonbahara kadar burada kalıyoruz. Buna da değiyor. Bu güne kadar 116. göçümüzü yaptık. Allah'ın izniyle bu devam da edecek. Bizden sonra torunlarımız, çocuklarımız bu geleneği inşallah devam ettirecek." (AA)
Yaylacıların renkli göç yolculuğu başladı
- 17-06-2023 17:40
- 17-06-2023 17:41
- 26
Sakarya'nın Hendek ilçesinde havaların ısınmasıyla besicilerin hayvanlarının otlak ihtiyacını karşılamak üzere yaylalara zorlu göç yolculuğu renkli başladı.
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Üzgünüz ilginizi çekebilecek içerik bulunamadı...