Yaz aylarında beslenmenin önemi

Yaşamın her döneminde olduğu gibi yeterli ve dengeli beslenme yaz döneminde de oldukça önemlidir. Özellikle yaz mevsiminde havaların ısınmasıyla birlikte artan sıvı ihtiyacını karşılamak için su ve sıvı miktarı yüksek olan gıdalar bol tüketilmelidir.

Yaz aylarında beslenmenin önemi

Konuk Yazar

Diyetisyen Rukiye Tuncay


Çünkü yaz mevsimi vücudun kolayca susuz kaldığı ve temel mineralleri kaybettiği bir dönemdir.

İnsan su tüketimini genelde metabolizma, besinler ve içeceklerden karşılamaktadır. Yetişkin insan içeceklerle ortalama günde 1000 ml ve yiyeceklerin bileşiminde 1200 ml civarında su alır. Su içeriği yüksek besinlerin yenmesi içecek alımını azaltır. İnsan vücudundan normal koşullarda ortalama günlük deri yoluyla 500, akciğerlerle 300, böbreklerden idrarla 1500 ve barsaklardan 200 ml su yitirir.

Bu miktarlar iklim ve çalışma koşullar, hastalıklar, diyetin bileşimi ve vücudun hormon dengesine göre değişir. Su tüketimi günlük ortalama 2,5-3 litre olmalıdır.

Yaz mevsiminde tüketilen yağlı ve hamurlu yiyecekler, aşırı sıcaklarda vücutta yorgunluğa, baş ağrısı ve tansiyona neden olabilmektedir. Bu nedenle özellikle sıcak yaz günlerinde ağır hamur işleri,  hamurlu tatlılar ve kızartma gibi yiyeceklerden kaçınmalıdır.

Kızartma yerine ızgara, buğulama, haşlama veya fırında pişirme yöntemleri tercih edilmelidir.

Her besin grubunun vücuda ayrı faydası vardır.

Uygun protein, karbonhidrat, yağ, lif alımına özen gösterilmelidir. Beslenmede porsiyon kontrolüne dikkat edilmeli tatillerde atlanan öğle öğünü akşama yeme isteğini arttırabilir, öğleden sonra küçük bir ara öğün akşam yemeğinde daha kontrollü olmanıza yardımcı olacaktır. Tercih konusunda çok dikkatli olunmalı, sofralarda sebze ve meyvelere daha fazla yer açılmalıdır. Sebze ve meyveler düzenli tüketildiğinde vücut direncini arttırmaktadır. İçerdikleri vitamin ve mineraller sayesinde sıcak havalara karşı korur.

Yaz meyveleri çıkmaya başlamışken meyve tüketiminde dikkatli olmada yarar vardır.

Daha sulu olduğu için meyveleri sınırsız yiyebilirim düşüncesi vardır. Tercih konusunda çok dikkatli olunmalıdır.

Kalori miktarına dikkat etmek gerekmektedir. 1 meyve değişiminde 15 gram karbonhidrat içermektedir. 4 adet kayısı=1 küçük boy incir= 15 adet kiraz= 1 küçük salkım üzüm= 5 adet erik= 12 adet çilek= 1 orta boy şeftali= 1/10 küçük boy (2,5-3 kiloluk) kavun= 1/10 küçük boy (3 kiloluk) karpuz değerleri birbirine eşittir.

Bu nedenle günlük kalori miktarınızın içerisinde meyve değişimlerinizi de yapınız.

Akşam yemeklerinizi erken yiyin. Yaz aylarında fiziksel aktivitenizi arttırarak kış mevsiminde aldığınız fazla kilolarınızdan kurtulmaya yardımcı olacaktır.  Kaliteli ve dengeli uyuyun.

Günün sonunda iyi, sağlıklı bir insanım demek için iyi beslenin. Sağlıklı günler dilerim.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Üzgünüz ilginizi çekebilecek içerik bulunamadı...