YEŞİLTEPE ÇATOM’UN KADINLARI

Halk Eğitim Merkezi (HEM) Müdürlüğü bünyesinde faaliyet gösteren kursları tanıtmaya devam ediyoruz.

YEŞİLTEPE ÇATOM’UN KADINLARI

 

Emek, üretim, çaba ve azmin buram buram koktuğu bir tanıtım sayfası ile karşınızdayım. Çünkü temamız “kadın”…

YÖNETİMİ GAP İDARESİNDE, KURSLAR HEM’İN YÖNETİMİNDE

Yeşiltepe Mahallesinde bulunan ve GAP İdaresinin bünyesinde faaliyet gösterip, Halk Eğitim Merkezi (HEM) tarafından kursların düzenlendiği Yeşiltepe Çok Amaçlı Toplum Merkezi (ÇATOM)’ndeyiz… HEM Müdür Yardımcısı Osman Ekinci eşlik ediyor bize…

YEŞİLTEPE ÇATOM SORUMLUSU, HEVESLİ BİR KADIN

Yeşiltepe ÇATOM Sorumlusu Deniz Yıldız tarafından karşılanıyoruz. Sayın Yıldız, hevesli ve iyi şeyler yapma arzusu taşıyan bir kadın portresi çiziyor bize. İlgiyle merkezdeki tüm kursları başlıyor tanıtmaya…

HANGİ KURSLAR MI VAR?

Yeşiltepe ÇATOM’da;

Dekoratif El Sanatlarında: 15,

El Sanatlarında: 12

Geleneksel El Nakışları: 13

Kuaförlük: 12

1.Kademe Okuma Yazma Kursunda: 12

1.Kademe Okuma Yazma Kursunda: 16

Bilgisayar Kursunda: 20

Okulöncesi: 15

Oyun Odası: 20 kadın, eğitim görüyor.

KADINLAR ÜRETİYOR

Yeşiltepe ÇATOM’da bulunan diki-nakış atölyesini geziyoruz… Kurs Öğreticisi Şefika Özdil ile tanışıyoruz. 16 kadın, makinelerin başında harıl harıl üretim yapıyor. Seccade yapmayı, yatak örtüleri dikmeyi, süs eşyaları, bez bebekler, yazma ve başörtüleri yapmayı öğreniyorlar. Makineyle hiç tanışmamış kadınlar, kısa bir sürede ustalık derecesine gelmiş. Kendi işini kurma ve hatta sergi açma hedefinde olan kadınlar, ürettiklerini satarak çocuklarının okul harçlığını çıkarmayı istiyor. 

SÜRPRİZ YASTIĞI İNCELİYORUZ

3 ayda hem dikiş makinesi ile tanışıp hem de harika ürünler üretmeye başlayan Fatma Bozan ile tanışıyoruz. El emeği göz nuru ile işlediği sürpriz yastığı gösteriyor bize. Bebe yastığı gibi görünen ürünün içinden bebek battaniyesi, çarşafı çıktığını görünce şaşırıyoruz elbette. En fazla seccade yapan kadınlar arasına girmiş Fatma Ablamız…

BAŞKA SEMTLERDEN KADINLARI DA AĞIRLIYOR

Dikkat etmişsinizdir mutlaka, Yeşiltepe ÇATOM gibi önemli hizmetlere aracılık eden kurumlar, genelde kentin kenar semtlerinde bulunuyor. Amaç, buralarda sosyal hiçbir aktiviteye katılmayan ve evden dışarı çıkmayan kadını kurs ve aktivitelere kazandırmak, becerilerini arttırmak, iş sahibi olmalarını ya da istihdam edilmelerini sağlamak.. Yeşiltepe ÇATOM, şu anda yaklaşık 150 kadını ağırlıyor. Ama sadece Yeşiltepe’den gelecek kadınlara değil, kentin bütün semtlerinden kadınlara açık kapılar…

KADINLAR ÖĞRENİRKEN ÇOCUKLAR EĞLENİYOR

Kadınların en önemli gerekçesi “çocuklar”… “çocuğum var diye kursa katılamıyorum” yaklaşımı, yerle bir oluyor Yeşiltepe ÇATOM’da. Neden mi? Çünkü siz kursta bir şeyler öğrenirken, çocuklarınızla ilgilenip eğelendirecek bir kreşimiz var burada. Kursa başlamadan evvel, oyuncaklarla dolu ve duvarları çizgi film karakterleri ile renklendirilmiş bir oyun evine teslim ediyorsunuz çocuğunuzu… Siz öğrenirken, çocuklarınız eğleniyor burada.

SÜSLEMELERİ MUTLAKA GÖRMELİSİNİZ…

El sanatları kursunda, birbirinden renkli ve şık süslemelerle karşılaşıyoruz. Gelin ve damat bardaklarını büyük bir titizlikle inceliyorum. Duvar ve dolap süsleri, anahtarlıklar, araba ve ev süsleri, onarca çeşit dekorasyon malzemesi, kadınların elinde muhteşem bir görüntüye kavuşmuş… Çok uygun fiyata alabileceğiniz bu ürünlerle hem sıra dışılıktan kurtulmuş hem de buradaki kadınlara maddi destek sunmuş oluyorsunuz…

OKUMA-YAZMAYI ÖĞRENİYORLAR

Şimdi heyecanımızı kat be kat arttıran bir kursun kapısını aralıyoruz. Kurs Öğreticisi Ali Tunç ile tanışıyoruz. Yaş sınırlaması yok bu kursta. 20’sinde genç kadınlarımız da, 60’ında annelerimiz de oturmuş okul sıralarına. Harıl harıl okuma-yazmayı öğreniyorlar. Hiç okul yüzü görmemiş, okul sıralarında hiç oturmamış kadılarımız, çocuklarına derslerinde yardımcı olmak, kimseye muhtaç olmadan hastaneye gidebilmek, yanında kimse olmadan çarşı Pazar dolaşıp alışveriş yapabilmek için okuma-yazma öğrenme hevesine kapılmış.

Ellerinde defter ve kalemleri ile 1. kademeden başlayıp önce çizgi çizmeyi, sonra harfleri öğrenmişler. Şimdi heceleyerek okumaya başlamış kadınlar. 1. kademeden mezun olduktan sonra sertifika sahibi olup, 2. kademe kursa da devam edecek birçoğu.

YEŞİLTEPE ÇATOM, TAM BİR YAŞAM ALANI

Her katta birkaç kursu, her katta mescit ve lavaboları, anaokulu ve kreşi, kocaman bir yeşil bahçesi ile Yeşiltepe ÇATOM, tam bir yaşam alanı… Duvarlarındaki camekânlarda, kadınların el emeği göz nuru ürünler duruyor.

KADINLARA SEMİNER VE KONFERANSLAR VERİLİYOR

Yeşiltepe ÇATOM’un konferans salonunda inceleme yapıyoruz. Modern bir salon burası. İl Sağlık Müdürlüğü ve Milli Eğitim Müdürlüğü gibi kurumlarla diyaloga geçilerek, kadınlara yönelik çeşitli seminerler veriliyor burada. En son, sağlık ve hijyen seminerinin verildiğini hatırlatıyor Yeşiltepe ÇATOM Sorumlusu Deniz Yıldız.

EL EMEĞİ ESERLER, SATIŞ MERKEZİNDE SERGİLENECEK

Halk Eğitim Merkezi Batman Müdürlüğü, Cumhuriyet Ortaokulunun hemen yanında bir satış ofisi kuruyor. Raflara, kadınların el emeği göz nuru ürünler yavaş yavaş oturtuluyor. Yakında açılacak Satış Merkezimiz. Yeşiltepe ÇATOM ve diğer kurumlarda kadınlar tarafından üretilen her şey, burada uygun fiyata satışa sunulacak. Aldığınız ürünün üzerinde, onu üreten kadının ismi ve ürünün fiyatı yer alacak. O ürünün satışından elde edilecek gelir, ürünün sahibi olan kadına verilecek.

KADINLAR ÜRETTİKÇE DİCLE KALKINACAK

Proje Koordinatörleri Sibel Eres, Arife Sevik ve Feray Cihan ile tanışıyoruz. Kadınları sosyal hayata kazandırmak, iş hayatının kapılarını kadınlara da açmak için el birliği ile çalışıp proje üstüne proje üretiyor hanımlar. Yeşiltepe ÇATOM Sorumlusu Deniz Yıldız, yeri gelmişken güzel bir projenin müjdesini veriyor bize.

Kadınlar Üretiyor-Dicle Kalkınıyor adlı proje, Toplumsal Değişme ve Kadın Derneği tarafından hazırlanmış. Mardin Toplumsal Katılın ve Gelişim Derneğinin ortaklığında yürütülecek olan projeye Kültür ve Turizm Müdürlüğü, Hasankeyf Kaymakamlığı, Yeşiltepe ÇATOM, Mardin Meydanbaşı ÇATOM ve ASSOS Firması da destek verecek. Projeyle Batman’dan 75, Mardin’den 70 olmak üzere toplam 145 genç kadına seramik, girişimcilik, üç boyutlu şekillendirme ve takı eğitimleri verilerek, istihdam edilebilirlikleri sağlanacak.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ