1 YILDA 158 BİN KİŞİYE KANSER TANISI…

1 YILDA 158 BİN KİŞİYE KANSER TANISI…

Özel Batman Medikal Park Hastanesi Yrd. Doç. Dr. Hüseyin Arpağ, kanserde erken tanının, hayat kurtardığını belirtti.

 

ÜLKEMİZDE 1 YILDA 158 BİN 400 KİŞİYE KANSER TANISI…

Dünyada her yıl 14 milyon kişinin yakalandığı ve 8,2 milyon kişinin ölümüne sebep olan kanserin, yaş, cinsiyet, dil, din, ırk farkı olmadan tüm insanları etkilediğini belirten Arpağ “Kanserde benzer seyir devam ederse, 2030 yılında 22 milyon yeni vaka ortaya çıkması bekleniyor. Ülkemizde son resmi rakamlara bakılınca, 1 yılda yaklaşık 96.200 erkek ve 67.200 kadının kanser teşhisi aldığı tahmin ediliyor” dedi.

AKCİĞER KANSERİ, İLK SIRADA

Akciğer kanserinin, tüm dünyada en çok ölüme neden olan kanser türü olduğunu belirten Arpağ “Ülkemizde her yıl 30–40 bin civarında akciğer kanseri vakası görüldüğü tahmin ediliyor. Sigara, puro, nargile gibi tütün ürünlerinin kullanımı, bazı kimyasalların uzun süreli solunması, hava kirliliği, aile öyküsü, risk faktörleri arasındadır. Geçmeyen veya giderek artan öksürük, öksürürken kan veya kanlı balgam çıkarmak, göğüs ağrısı, iştahsızlık,  halsizlik ve kilo kaybı, ses kısıklığı, nefes darlığı, belirtileri arasındadır. Düz akciğer röntgenleri ile akciğerde kitle görülen hastalara, öncelikle bilgisayarlı tomografi çekilir. Elde edilen görüntü ile kitleye nasıl ulaşılabileceğine karar verilir” dedi.

SİGARAYI BIRAKMAK, ÖNCELİKLİ KORUNMA YÖNTEMİ

Her hastanın tedavisinin farklılık gösterdiği ve tedavi kararında hastalığın yeri, evresi ve hastanın yaşının etkili olduğunu belirten Arpağ “Hastalıktan korunmada en önemli faktör sigaraya başlamanın önlenmesi, içenlerin de bırakmasıdır. Pasif içici olunmamalı, sigara dumanını solumaktan kaçınılmalı. Sağlıklı beslenmek ve fiziksel aktivitelerde bulunmak gerekir” dedi. 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Üzgünüz ilginizi çekebilecek içerik bulunamadı...