Batman Türkiye Petrolleri (TP)’nde bulunan Petrolspor Tesisleri’nde gerçekleştirdiğimiz söyleşide, Sadak’ın spor hayatındaki başarısını adım adım konuşup, onu bugünlere getiren azim ve çabasını tüm detayları ile konuşuyoruz. 2017’de Samsun’da düzenlenecek olan
23. Deafolimpik Oyunları Dünya Şampiyonasına hazırlanan Sadak’ın en büyük hedefi, bu şampiyonada Türkiye’yi başarıyla temsil edip rakiplerini bir bir mindere atmak. Gençlere ve spora ilgili çocuklara azimli olmaları ve yenilgilere rağmen çalışmayı asla bırakmamalarını tavsiye eden Sadak’a samimi yanıtlarından dolayı teşekkür ediyor, başarılarının devamını diliyoruz.
SİNAN SADAK’I TANIYALIM
1995 yılında Şırnak’ın Cizre İlçesinde doğdum. 10 yıldır güreş sporuyla uğraşıyorum.
2013-2015 yılları arasında Batman Petrolspor adına güreştim, Petrolspor adına 3 Türkiye, 2 Avrupa, 1 dünya şampiyonluğu kazandım. Şuan Adana Büyükşehir Belediyesi adına güreşiyorum. Son olarak İran’da büyükler klasmanında Dünya Şampiyonasını kazandım. Ankara Kızılcahamam Belediyesi adına 6 yıl güreştim. Ankara’da 16 yaşında Dünya finalinde yenildim. 2014’te ilk defa dünya rekoru kırarak Dünya Şampiyonu oldum. 2014’ten bu yana başımız minder görmedi, katıldığım turnuvalarda hep şampiyonluk nasip oldu.
KAZANDIĞINIZ ŞAMPİYONLUKLARDA EN BÜYÜK EMEKÇİNİZ KİM?
Doğrusunu isterseniz kendi çabalarımla şampiyonlukları kazandım. Petrolspor’da iken maddi-manevi destekler oldu tabi. Başta İbrahim Halil Kaya Hocama ve tüm Petrolspor yöneticilerine teşekkur ederim. Şuan birlikte çalıştığımız, çabaladığımız sporcu arkadaşlarım bana daha çok destek oldu. Hiç birimizin başında hoca yok. Sadece kamplarda hocalar başımızda. Maddi açıdan hiçbir sponsor desteği almadım. Manevi konuda da en büyük desteği arkadaşlarımdan aldım.
GELECEKTEKİ HEDEFİNİZ NEDİR?
Allah nasip ederse 2017’de ülkemizde yapılacak olan Dünya Güreş Birliği (UWW) Olimpiyatlarında şampiyon olup ülkemizi en iyi şekilde temsil etmek, tek hedefim. Yaklaşık 60 ülkenin katılacağı bir organizasyon olacak. Heyecanla bekliyorum.
2 KEZ DÜNYA ŞAMPİYONU OLDUNUZ? NELER HİSSETTİNİZ?
Tabi ki benim için gurur verici bir duygu. Beni gururlandıran ve duygulandıran şeyler oluyor. Mesela sokaktaki çocuklar ya da salondaki gençler beni görünce “Aaaaa Dünya Şampiyonu gelmiş” diyor. Birilerine örnek olmak, gurur verici bir duygu. Allah daha nicelerini arkadaşlarıma ve diğer hak eden insanlara nasip eder inşallah.
GENÇLERE VE GENÇ SPORCULARA NE TAVSİYE EDERSİNİZ?
Genç kardeşlerime, hayattan hiçbir şekilde bıkmamalarını öneriyorum. Şampiyon olana kadar çok kaybettim, çok yenildim. Güreşi bırakma noktasına kadar geldim. İnsanlar hayattan soğutmaya başladı. Kaybedince maddi-manevi kimse yanınızda olmayabilir. Bu, dünyanın sonu değildir. Kimse yanınızda yoksa kendiniz bir şeyler yapacaksınız. Bir yerden sonra karanlık basıyor dünyaya, o karanlığın içinde kendi yolunu bulmaya çalışacaksın. İnsanların bunu öğrenmesi lazım. Sürekli birilerinin yardımıyla ayakta kalamazsın. Ne ekersen onu biçersin. Gençlere tek tavsiyem hiçbir şekilde yılmamaları, hep daha iyi olmak için çalışmalarıdır.
DESTEK KONUSUNDA YETKİLİLERE NE SÖYLEMEK İSTERSİNİZ?
Ben kendim için değil benden sonraki sporcu kardeşlerim için destek istiyorum. Güneydoğudaki yetkililer bizden sonra gelecek olan kardeşlerimize sahip çıksınlar. Çocuk yaşta düzgün bir eğitim, sağlam bir temel vermezsen o çocuk büyüdüğü zaman hepimizin başına bela olurlar. Ya ölüsüne sahip çıkarsın ya da dirisine. Yetkililerin cebinden tek kuruş çıkmıyor. Hükümet, devlet yeterince destek veriyor fakat yetkililer bu desteği doğru yerde kullanmıyor. Hükümet çocuklar için her şeyi yapıyor, Güneydoğudaki yetkililer sadece aybaşı alacakları maaşın peşine düşüyor. Güneydoğu insanları gerçekten sıkıntılı günler geçiriyor. Herkesin olduğu gibi benim de birçok sıkıntım var. Ama buna rağmen hep insanlara doğru yolu göstermeye çalışıyorum. Yetkililerin yapacağı en iyi şey maaş gününü değil çocukların geleceği günü beklemek. Bir ülkenin yükselişi, o ülkenin gençlerinin çocuklarının elindedir. Dış ülkeler resmen spor ile savaşıyor. İran’ı İran’da yenmek hiçbir ülkeye nasip olmamıştı. 1 ay önce İranlıları İran’da yendik ve takımımız Dünya Şampiyonu oldu. Arkadaşlarım madalya aldı. Bunu neden sürekli hale getirmeyelim ki? Ben İran’da ülkemi temsil ettim. Güneydoğu çocuklarının gerçekten başıboş olmadığını ispat etmeye gittim. Yetkililerin de bunu düşünmesi gerekiyor.
YAŞANAN SIKINTILAR ÇALIŞMALARINIZA ENGEL OLUYOR MU?
Savaştan çıkan bir sürü ülke var. Hemen yanı başımızda Suriye, Ortadoğu’da bir sürü ülke halen savaş’ta. O kadar uzağa gitmeyelim, Cizreliyim. Cizre savaştan çıkmış gibi yıkık dökük halde. Ancak insanda hırs ve azim olduktan sonra hiçbir şey ona engel olamaz. Belki imkânları kısıtlayabilir ama sonuçta senin de yapabildiklerini göstermen lazım. Dileriz ki bölgemizdeki sıkıntılar en kısa zamanda biter. Güneydoğu’nun çocuklarının da kendini gösterme fırsatı olur.
AYNI ZAMANDA BATMAN ÜNİVERSİTESİ’NDE ÖĞRENCİLİĞİNİZ DEVAM EDİYOR. ZORLANMIYOR MUSUNUZ?
Batman Üniversitesi bu konuda bizi sahiplendi, destek çıktı. Hocalarımız bizi destekledi. Sporcu bir adamın düzenli olarak derslere gidip gelmesi imkansız. Aylarca kamplarda kalıyoruz, her akşam antrenman yapıyoruz. Derslerimin aksadığı yerde hocalarımın büyük desteğini gördüm.
MİLLİ TAKIM’DA HANGİ DERECEDESİNİZ? SİZE NELER KATTI?
İlk olarak 2012 yılında Milli Takıma seçildim. Kısa sürede As Kadroya alındım. Milli Takımın As Kadrosunun en gençleri benim. Verdikleri ağır işlerin hepsinin altından kalkmasını bildim ve kısa sürede hocalarımın güvenin kazandım.
SON OLARAK NE SÖYLEMEK İSTERSİNİZ?
Spor diyince insanların aklına futbol geliyor. Güreşe ve diğer branşlara yeterince destek verilmiyor. Ata sporumuz olarak sadece Devlet desteği var. Olimpiyatlar dışında güreş müsabakalarını hiçbir kanal yayınlamıyor. Yenildiği zaman ise güreşçiler kötüleniyor. Batmanda farklı branşlarda başarılı sporcular ve şampiyonlar çıkıyor ama kimse ilgilenmiyor. Petrolspor Güreş Takımı Türkiye’nin en iyi Milli Takımı. Ama Batman halkı bu başarıdan habersiz. Futbol dışında hiçbir sporlar ilgilenmiyorlar. Futbolcuların krampon numarasını bile bilirken, diğer branşlarda Dünya Şampiyonu olan gençleri tanımıyorlar. Batman halkı ve yöneticileri, güreş takımlarına sahip çıkmalı. Gurur verici bir tablo var. Son 3 yılda 20–30 çocuğumuz, Batman’dan Milli Takıma gitti. Şampiyon sporcular kısıtlı imkânlarda yarışıyor. Oysa bu çocuklar, kent için önemli bir reklâmdır. Alttan gelen başarılar daha önemlidir. Kâğıt toplayan, ayakkabı boyayan çocukların da spora kazandırılması gerekiyor.