GÜNDEM

230 dekar alanda böğürtlen hasadı yapıldı

Siirt'in Kurtalan İlçesinde yatırımcı Mehmet Sabit Ceylan tarafından alternatif ürün olarak yaklaşık 230 dekar arazide yetiştirilen böğürtlenin hasadı yapıldı.

230 dekar alanda böğürtlen hasadı yapıldı
15-06-2024 14:55
15-06-2024 14:56

BAŞARI HİKÂYESİ…

Siirt Valisi Kemal Kızılkaya, Batman Valisi Ekrem Canalp ve AK Parti Diyarbakır Milletvekili Suna Kepolu Ataman, Tarım ve Orman İl Müdürlüğünce Yunuslar Köyündeki böğürtlen bahçesinde düzenlenen hasat etkinliğine katıldı. Vali Kızılkaya, 230 dekarda üretilen böğürtlenle ekonomiye önemli katkı sağlandığını söyledi. Katma değeri yüksek ürünlerin tarım sektöründeki önemini vurgulayan Kızılkaya, böğürtlenin de fıstık gibi bu ürünler arasında bulunduğunu belirtti. Kızılkaya “Garzan bölgesi için ayrı bir başarı hikâyesinin vücut bulmuş hali. Yine üretimde Türkiye'de ikinci sırada olması ayrı memnuniyet verici bir husus. Bugün 30 Dolara yakın bir katma değerle piyasada, ihracatta boy gösteriyor böğürtlen. Meyve suyundan pastacılık sektörüne, özellikle dondurulmuş haliyle dünyanın dört bir tarafına gönderilebilecek kıymetli bir ürün. Bizim tarımda çeşitlendirmemiz çok stratejik bir hamle” dedi.

ULUSLARARASI TALEP DE OLUYOR

Firma sorumlusu ve üretici Kasım Keremullah Ceylan da tek parça ile Türkiye'nin en büyük böğürtlen bahçesine sahip olduklarını kaydetti. Daha önce 70 dekarda chester çeşidi ile deneme ve yanılma yöntemiyle üretimine başladıkları böğürtlen çeşidini 12'ye çıkardıklarını dile getiren Ceylan “2023 yılı TÜİK verilerine göre ilimiz böğürtlen üretiminde 318 ton ile Türkiye'de ikinci sırada yer almaktadır. Önemli bir miktarı uzak doğu ülkelerine ihraç edilerek ilimizin ekonomisine önemli bir katma değer sağlanıyor. 230 dekar böğürtlen alanımız var. Deneme alanımızla birlikte şu anda 250 dekar. Böğürtlende ciddi bir kalite ve standart yakaladık. Taze olarak hem iç piyasada büyük marketlere hem de yurt dışına satıyoruz. Ülke ekonomisine önemli katkıda bulunuyoruz. Ürünü satamıyorsak ya dondurarak ya da sanayide konsantre halinde meyve suyu olarak işliyoruz. Belirli bir kalitede yetişince uluslararası talep de oluyor” dedi. Vali Kızılkaya, Ceylan'a teşekkür belgesi verdikten sonra böğürtlen hasadı yapıldı. (AA)

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER
SOSYAL MEDYA