400 AİLE, GEÇİMİNİ ÇİLEKTEN SAĞLIYOR

400 AİLE, GEÇİMİNİ ÇİLEKTEN SAĞLIYOR

400 AİLE, GEÇİMİNİ ÇİLEKTEN SAĞLIYOR

Güneydoğu’da çözüm süreci, boşaltılan köylerine dönen insanlara iş imkânlarının açılmasını sağlıyor.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın teşvikiyle hayata geçirilen Diyarbakır-Batman-Siirt Kalkınma Projesi ile köylülere hibe fonları sağlandı ve istihdam yaratıldı. Projeyle aynı zamanda köylülerin kendi işlerinin sahibi olması sağlıyor. Çilek tarlası desteği sadece Sason’a bağlı köylerde hayata geçiriliyor. Proje kapsamında ilçedeki 45 köyde toplam bin dönüm alandaki 200 adet çilek bahçesine destek verildi. Şu anda toplam 400 aile çilek bahçelerinden geçimini sağlıyor.

TÜTÜN YERİNE ÇİLEK KOKUSU…

Geçmiş yıllarda tütün ekilen köylerde, şimdi tarlalardan çilek kokuları yayılıyor. Köyde, genç kadınlar, erkekler, çocuklar evlerinin önündeki tarlalarında çilek topluyor, kasalara dolduruyor. Çilekler, ya kentlerdeki meyve ve sebze hallerindeki komisyoncular tarafından alınıyor ya da bölgede bulunan çilek fabrikalarına gönderiliyor. Küçük çocuklar ise, topladıkları çilekleri kasalara doldurduktan sonra anayolun üstüne çıkarıp, satış yapıyor.

SERA SİSTEMİNE GEÇMEK İSTİYORUZ”

Bölgede çilek üretimi yapan köylülerin ortak dileği, sera sistemine geçmek. Sera sistemi sayesinde üretimin artacağını söyleyen köylüler “Geçen yıl 30 ton hasat kaldırdık. Bu yıl ise şu ana kadar 5–6 ton ancak kaldırabildik. Bu yıl don vurdu, ürünün yüzde 85’ini vurdu. Eğer tünel denilen sistemle çilekleri korumaya alırsak daha fazla üretim yaparız” dediler. 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ
RESMİ İLANLAR
TÜMÜ
Bugün yayınlanan resmi ilan bulunamadı!...mid2
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Üzgünüz ilginizi çekebilecek içerik bulunamadı...