600 yıllık gelenek: Kamçı

600 yıllık gelenek: Kamçı

Diyarbakır’da, 600 yıllık geçmişe sahip bir gelenek halen yaşatılıyor. Binlerce kişi, geleneksel olarak bahar aylarında düzenlenen kamçı oyunu için bir araya geliyor.

Tarihte bilinen ve her geçen gün kaybolmaya yüz tutan bazı ritüeller halen bazı bölgelerde yaşatılıyor. Bunlardan biri de Diyarbakır’ın Dicle, Hani, Eğil ve Kocaköy ilçelerini bağlayan bölümde bulunan Têrkan bölgesinde oynanan kamçı geleneği. Baharın gelişiyle birlikte çevre ilçeler ve köylerden gelen binlerce kişi bölgede bulunan ziyarete giderek adaklar adar, dilekler tutar, kurbanlar keser Kürtçe Mevlütler okunur. 600 yıllık geçmişi olan kamçı oyununu festival havasında geçiyor.

Eskiden her yıl 3 ay süren askeri eğitim olarak yapılan kamçı ritüelinin 600 yıllık bir geçmişi olduğu söyleniliyor. Kamçı oyunu Kırşehir ve Malatya’da da oynanmaktadır. Düğünlerde de oynanılır. Kamçı oyununun amacı kavga değil askeri eğitim olduğu için acıya dayanıklılık ve dövüş tekniklerini öğretmek için yapılan bir eğitim olduğundan söz edilir.

Tarafsız kişilerce kefiden iki tane kamçı yapılır. Hakem kontrollerinde sonra oluşan iki gruba birer kamçı verilir. Kamçı ilk küçüklerden başlar sonra gençler en son yetişkinler oynar. Kamçıda yaş kriteri yoktur herkes katılabilir. Her yıl oynanan oyun için binlerce genç, Dicle Hani Eğil Kocaköy yani Têrkan bölgesinde bulunan Tılle, Meme Tenik, Şêx Meheme, Şêx Siliv , Pirxadya,Mezele Guran ziyartelerinde her sene mayıs aylarında düzenlenen bu etkinliğe katılır. Kaynak: Diyarbakır Yenigün

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ
RESMİ İLANLAR
TÜMÜ
Bugün yayınlanan resmi ilan bulunamadı!...mid2