9 bin yıllık Amida Höyük'te yeni keşif

9 bin yıllık Amida Höyük'te yeni keşif

"Diyarbakır'ın kalbi" olarak nitelendirilen 9 bin yıllık Amida Höyük'te yürütülen arkeolojik kazıda, bu yıl Artuklu Sarayı'nın doğu surlarının temellerinin ortaya çıkarılması hedefleniyor.

Hurri-Mitanniler, Urartular, Asurlular, Medler, Persler, Büyük Tigran Krallığı, Romalılar, Sasaniler, Bizanslılar, Emeviler, Abbasiler, Mervaniler, Selçuklular, Artuklular, Eyyubiler, Akkoyunlular, Safeviler ve Osmanlının aralarında yer aldığı birçok medeniyete ev sahipliği yapan Diyarbakır'ın merkez Sur ilçesindeki höyükte, Kültür ve Turizm Bakanlığının izniyle, Dicle Üniversitesi Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İrfan Yıldız başkanlığında 1 Eylül'de başlatılan kazı çalışması sürüyor.

Diyarbakır'ın yerleşik tarihinin belirlenmesine ışık tutan kazıda, bu yıl Artuklu Sarayı'ndaki doğu surlarının temellerinin ortaya çıkarılması amaçlanıyor. Prof. Dr. İrfan Yıldız, Amida Höyük'teki kazı çalışmalarının 2018'de başladığını, şu ana kadar çok farklı buluntuları ortaya çıkardıklarını söyledi. Şimdiye kadar yürütülen kazı çalışmalarında ağırlıklı olarak Artuklu Sarayı'nın mekanlarına yoğunlaştıklarını belirten Yıldız, sarayın divanhanesi, kabul salonu ve 3 mekanın tamamen ortaya çıkarıldığını kaydetti. Çalışmalarda ısıtma ve soğuk su sistemlerinin tespit edildiğini, çini ve mozaiklerin bulunduğunu anlatan Yıldız, Amida Höyük ile batı surları arasındaki kral yolunu ortaya çıkardıklarını bildirdi.

"DOĞUDAKİ SURLARIN TÜM İZLERİ ORTAYA ÇIKARILACAK"

Havaların sıcak olması nedeniyle 2023 yılı arazi çalışmalarının 1 Eylül'de başladığını ifade eden Yıldız, şunları söyledi: "Bu yıl ki ana hedefimiz özellikle Artuklu Sarayı'nı çevreleyen doğu surlarının temellerini ortaya çıkarmak. Şu anda o alanda çalışmalar yapılıyor. Doğudaki surların tüm izleri ortaya çıkarılacak. Onun dışında da alay meydanında çalışmalar devam ediyor. Alay meydanındaki çalışmalar daha çok sondaj şeklinde. Meydanda bir kültür katmanının olup olmadığının tespitine yönelik çalışmalar yapıyoruz."

Amida Höyük kazısının bölge açısından çok önemli olduğunu, milattan önce 7 bin yılında bu alanda yerleşimin başladığını ve günümüze kadar kesintisiz olarak devam ettiğini vurgulayan Yıldız, ortaya çıkartılan veriler dışında TÜBİTAK laboratuvarında yapılan analizlerle de bunun doğrulandığına dikkati çekti. (AA)

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ