Yazan ve derleyen EKREM GÜNAYDIN
İzinsiz iktibas edilemez.
2006 yılıydı. Sonbahar mevsimiydi… Kentte, şiddetli yağışlar etkili oluyordu. 31 Ekim’i 1 Kasım’a bağlayan gece, Batman’da sel felaketinin yaşandığı günler olarak tarihe geçti. Sokaklara taşan yağmur suları, vatandaşın ev ve işyerlerini adeta harabeye dönüştürdü.
Kentsel dönüşümü halen yapılamayan İluh Deresi’nde biriken yağmur suları da faciayı tetikledi. Karşıyaka, 19 Mayıs, Petrolkent, İluh ve Hilal Mahalleleri’nde yaşam, durma noktasına geldi.
KÖPRÜ YIKILDI
Sel sularının etkisiyle İluh Deresi’nde bulunan taş köprü yıkıldı. Mahalleler arasındaki ulaşım ve irtibat da köprünün yıkılmasıyla birlikte kopma noktasına geldi. Batman’da savaşı andıran o görüntüler, fotoğraf karelerini en acı yüzüyle yansıdı.
11 KİŞİ, YAŞAMDAN KOPTU
Batman’da adeta can pazarı yaşandı. Sel felaketi, aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu 11 kişiyi yaşamdan kopardı. Aileler, günlerce sel sularının içinde yakınlarını aradı. Suların derinliklerinden çıkarılan cansız bedenler ise acı çığlıklarla buluşarak yürekleri dağladı.
KURTARILMAYI BEKLEDİLER
O kara günlerde yüzlerce vatandaş, ev ve işyerlerinin damlarına çıkarak günlerce kurtarılmayı bekledi. Ev ve işyerlerinde bulunan eşyalar, sokaklara sürüklendi. 11 kişinin ölümüne neden olan sel felaketi, yoksulluğun kenti olarak bilinen Batman’da, mal kaybına da yol açtı.
YARDIM İÇİN SEFERBERLİK BAŞLATILDI
Can pazarına dönen Batman’da, vatandaşın acısını sarabilmek için sivil toplum örgütleri tarafından yardım seferberliği başlatıldı. Valilik ve Belediye’nin öncülüğünde başlatılan yardım kampanyaları, şehirdeki sivil toplum örgütlerinden olduğu gibi, Batman dışından da destek gördü. Sel felaketinin yaşandığı mahallelere kamyonlarla gıda, giyim ve ısınma malzemeleri gönderildi.
YARDIM KURULUŞLARI SICAK YEMEK DAĞITTI
İHH, Kızılay, Deniz Feneri, Kimse Yok Mu? Can Suyu gibi yardım kuruluşları da sıcak yemek dağıtarak vatandaşın yaralarını sarmaya çalıştı. Bir yandan temizlik çalışmalarının yürütüldüğü kentte, diğer yandan vatandaşa sıcak aş dağıtma çalışmaları da el birliği ile sürdürüldü.
ÇADIR KENTLER OLUŞTURULDU
O kara günlerde evini kaybeden vatandaşlar için çadır kentler oluşturuldu. Selzedelerin bir kısmı konteynırlardan oluşan yaşam alanlarına taşınırken, bir kısmı ise Atatürk Kapalı Spor Salonu’nda barındı.
İLUH’UN ISLAH EDİLMESİ GEREKİYOR
Sel felaketini derinleştiren İluh Deresi, ölümcül bir tehlike olarak karşımızda durmaya devam ediyor. İluh Deresinin ıslah çalışmaları, yılan hikâyesine dönmüş durumda. Kurumların ıslah çalışmasında koordineli çalışması beklenirken, ne yazık ki çalışmalar konusunda beklenen duyarlılık gösterilmiyor.
Editor : YUSUF KAVAK