Adalet Bakanı’ndan kayyum açıklaması; “Görevden düşürme değil, geçici görevlendirme…”

Adalet Bakanı’ndan kayyum açıklaması; “Görevden düşürme değil, geçici görevlendirme…”

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Mardin, Batman, Halfeti ve Esenyurt Belediyelerine kayyum atanarak görevden uzaklaştırılması konusunda açıklamalarda bulundu.

BAŞKANLIK GÖREVİNDEN DÜŞÜRME DEĞİL, GEÇİCİ GÖREVDEN UZAKLAŞTIRMA…

Tunç, bu uygulamanın başkanlık görevinden düşürme değil, geçici olarak görevden uzaklaştırma ve yerine geçici görevlendirme olduğunu belirtti. Türkiye’nin bir hukuk devleti olduğunu vurgulayan Bakan Tunç, anayasanın 127. maddesi ve Belediye Kanunu'nun 45. maddesi gereği İçişleri Bakanlığı’nın terörle bağlantılı soruşturmalar kapsamında geçici görevden alma yetkisi olduğunu ifade etti. Bu yetkinin yargı süreçlerine ve kanuna dayandığını söyleyen Tunç, seçilmiş yöneticilerin milletin kaynaklarını halka hizmet amacıyla kullanmaları gerektiğini hatırlatarak, bu yetkilerin kötüye kullanılması durumunda devletin hukuki çerçevede müdahale edebileceğini belirtti.

HUKUK DEVLETİ, SUÇ İŞLENMESİNE MÜSAMAHA GÖSTERMEZ

Kayyum tartışmalarına ilişkin soruya cevap veren Tunç “Kayyum tartışmasıyla ilgili olarak maalesef bazı siyasilerimiz yanlış yorumlar yapıyorlar. Hatta burada özellikle yargı süreçleri devam eden davalar ve soruşturmalarla ilgili olarak da yargı mensuplarımıza cumhuriyet savcılarımıza yönelik haksız ve hadsiz eleştirilerde bulunan bunları kabul etmek mümkün değil. Burada özellikle şunu ifade edelim, Türkiye Cumhuriyeti Devleti bir hukuk devletidir. Hukuk devleti suç işlenmesine müsamaha göstermez. Dolayısıyla hukuk devletinde tarafsız ve bağımsız yargı eğer bir kuvvetli suç şüphesi varsa elbette ki soruşturur. Bu adi suçlar bakımından da böyledir. Terör suçları bakımından da böyledir. Özellikle son günlerde tartışılan belediye başkanlarının görevden el çektirilip geçici olarak yerlerine görevlendirme yapılmasıyla ilgili husus hakkında soruşturma yapılan ya da hakkında kovuşturma yapılan ya da hakkında hüküm verilen tüm bu yerel yöneticilerle ilgili uygulamanın nasıl yapılacağı bizim hukuk sistemimizde belli. Anayasamızın 127. maddesi İçişleri Bakanlığı'na bir yetki veriyor. Eğer bir suç soruşturması söz konusu olursa kovuşturma söz konusu olursa bir suç işlenmesi söz konusu olursa o yerel yöneticinin görevden geçici olarak uzaklaştırılabileceğine yönelik anayasamızda bir hüküm var. Bu hüküm doğrultusunda da Belediye Kanunu'nun 45. 46. 47. maddelerinde bir düzenleme var. Burada 45. maddede yapılan düzenlemeyle hakkında terörle ilgili bir soruşturma açılan bir belediye başkanı varsa bu konuda İçişleri Bakanlığı soruşturma aşamasında geçici olarak görevden alabilir şeklinde bir yetki var. Bunu kanun bu yetkiyi vermiş ve hakkında soruşturma açılan ya da hakkında kovuşturması devam eden ya da hakkında temiz sürecinde de devam edebilir. Tüm bunlarla ilgili dosya kapsamıyla ilgili işlenen suçla ilgili değerlendirmeyi yapacak olan bu Anayasanın 127 ve Belediye Kanunun 45. maddesinden aldığı yetkiyle İçişleri Bakanlığı bu yetkisini kullanabilir. Kanundan kaynaklanan bir yetki” dedi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ
RESMİ İLANLAR
TÜMÜ
Bugün yayınlanan resmi ilan bulunamadı!...mid2