Aile hekimleri 4,1 milyon kronik hastalık taraması yaptı

Aile hekimleri 4,1 milyon kronik hastalık taraması yaptı

Sağlık Bakan Yardımcısı Şuayıp Birinci, 1 Kasım'da uygulamaya giren yeni sistemle 21 bin 608 aile hekiminin 4 milyon 100 bin vatandaşa kronik hastalık izlemi ve taraması yaptığını bildirdi.

Birinci, AA muhabirine, yeni Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliğiyle getirilen yenilikler ve bu konuda gündeme gelen eleştirilere ilişkin açıklamalarda bulundu.

1 Kasım'da uygulamaya giren yeni sistemin çok detaylı planlamalar sonucu oluşturulduğunu, yaş gruplarının sağlık sistemine başvuru sayıları, kronik hastalık yükü gibi parametreler dikkate alınarak sistemin revize edildiğini anlatan Birinci, "Yeni sistemle hem aile hekiminin üzerindeki yükü azaltmayı hem de vatandaşa ayrılan süreyi artırmayı arzu ettik. Koruyucu sağlığı çok daha güçlü hale getirmeyi, hastalarımızın kronik hastalık taramasını yapmayı ve saptanan hastalıkların yakın takibini sağlamayı amaçladık." ifadelerini kullandı.

Aile hekimliğinde yeni bir teşvik mekanizmasının oluşturulduğunu dile getiren Birinci, "Aile hekimlerinin eskiden 14 bin 800 lira civarında bir teşvik ödemesi vardı. Bunun tavanı 3 katına çıkarıldı, teşvikte yüzde 200 artış yapıldı ve ekstra teşvikler olarak düzenlendi." bilgisini paylaştı.

En önemli teşvikler muayene ve kronik hastalık taramaları

Eskiden aile hekimlerinin, kayıtlı nüfusu kaç olursa olsun, 14 bin 800 liralık teşvik ödemesini tam olarak alabilmesi için günde 75'in üzerinde hastaya bakması gerektiğine dikkati çeken Birinci, yeni teşvikin, muayene, kronik hastalık tarama, 2'nci ve 3'üncü basamak sağlık tesislerine başvuru, akıllı ilaç politikalarına uyum ve hasta memnuniyeti olmak üzere 5 ayrı başlıkta verildiğini belirtti.

Birinci, yeni sistemde muayene teşvikini 15 bin 600 liraya çıkardıklarını ve bunun alınabilirliğini kolaylaştırdıklarını söyledi.

Muayenenin ardından ikinci en önemli teşviki 13 bin 394 lirayla kronik hastalık taramalarının oluşturduğunu anlatan Birinci, kronik hastalık taramalarının hastalıkların erken dönemde tespiti ve tedavisi ile yakın takibi açısından çok önemli olduğunu vurguladı.

Meme kanserinin, taramalar sayesinde erken dönemde yakalanıp tedavi edilebildiğine işaret eden Birinci, "Kronik hastalık taramaları, bizim en önemli ikinci performans kalemimiz; yüzde 70 başarıyla, yaşı gelmiş, sistemin önerdiği insanları taramak. Bu taramaların bazıları 24 aylık, bazıları 6 aylık periyotlarda." dedi.

Kayıtlı nüfusun, bir önceki döneme göre, ikinci ve üçüncü basamak sağlık tesislerine başvurusunda azalma olmasının da ekstra bir teşvik kalemi olarak belirlendiğini anlatan Birinci, aile hekimliklerinde yapılabilecek takip ve tedaviler sonucunda hastanelere başvuru sayısının otomatik olarak azalacağını söyledi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ
RESMİ İLANLAR
TÜMÜ
Bugün yayınlanan resmi ilan bulunamadı!...mid2