Bu hafta Halkın Sesi köşemizde, toplumun kanayan yaralarından biri olan anız yangınlarını masaya yatırdık. Her yıl olduğu gibi bu yıl da mısır tarlalarındaki anız yangınlarından çıkan yoğun ve kirli duman, Batmanlılara nefes aldırmıyor. Kentin üzerine kâbus gibi çökmeye devam eden zararlı dumanlar, birçok solunum yolu hastalığını da beraberinde getiriyor. Anız yangınlarının önlenilmesi konusundan bakın Batmanlı Vatandaşlar ne diyor?
“HER YIL AYNI SORUN DEVEM EDİYOR”
Anız dumanlarından dolayı nefes alamadıklarını belirten vatandaşlardan Abdullah Özaydın, “Her yıl buğday hasadıyla başlayıp mısır hasadıyla devam eden anız yangınları, bir türlü önlenemedi. Yetkililer bu konuya daha fazla zaman ayırmalı. Özellikle bölgemizde bilinçsiz çiftçilerin çıkardığı bu yangınlar, doğaya ve insan sağlığına zarar veriyor. Bakın iç Anadolu ve Konya Ovası da ülkenin tarım ambarı özelliğinde. Bu yerlerde tek bir anız yangınını göremezsiniz. Peki, biz neden bu iller gibi dumansız olmayalım. Artık çiftçilerimizin bilinçlenmesi gerekiyor. Anız yakarak daha çok gelir elde edemezsiniz. Aksine topraktaki verimi azaltıyorsunuz. Artık her uyandığımızda gözümüzü anız dumanlarıyla açmak istemiyoruz. Güzel yarınlar için anız yangınlarını hayır diyorum” dedi.
“ARTIK DAHA SERT CEZALAR VERİLMELİ”
Anız yakan çiftçilere yönelik daha sert yaptırımların yapılması gerektiğini savunan vatandaşlardan Ramazan Kiraz, “Biz millet olarak ancak cezalarla uslanırız. Anız yakanlara çiftçi demeye dilim varmıyor. Bunlar insanlıktan nasibini almayan kişilerdir. Anız yakarak daha çok kazanç sağlamak istiyorlar. ‘Fazla para kazanalım insan sağlığı önemli değil’ gibi düşünce içerisindeler. Artık devletin bu konuda daha sert cezalar vermesi gerekiyor. Anız yakanlar, ömür boyu tarımsal faaliyetlerden uzaklaştırılmalı ve çok büyük miktarda para cezası verilmeli. İşte o zaman anız yangınları son bulur diye düşünüyorum. Yetkililerin, sesimizi duymalarını istiyoruz. Bir iki afişle ve cüzi miktarda verilen para cezasıyla anız yangınları önlenilemez” diyor.
“ANIZ TİMİ KURULUP MÜCADELE EDİLMELİ”
Toplum olarak anız dumanlarından bıktıklarını dile getiren vatandaşlardan Mehmet Daş, “her sabah çalıştığım çay evini açmak için erken saatlerde uyanıyorum. Uyanır uyanmaz şehrin üzerine kâbus gibi çöken dumanları görüyorum. Artık bu yüzyılda bu tür sorunlarla anılmak istemiyoruz. Böyle bir sorunla anılmak bizler için utanç verici. Anız yangınlarının nasıl önlenebileceği konusuna gelirsek, ilginç bir önerim olacak. Anız yangınlarıyla mücadele eden ve aniden ceza kesen anız timinin kurulması gerektiğini düşünüyorum. Kurulacak anız timi özellikle geceleri anız nöbeti tutmalı. Anız yangını çıkan tarım arazilerine direk intikal edip hiçbir bahane dinlemeden anızı yakan tarla sahibine sert cezalar kesmeli. O zaman anız yangınlarının önlenilmesi konusunda yüzde 90 oranında başarı elde edilebilir” dedi.
“ÇEVRECİLERİN TEPKİSİNE KULAK VERİN”
Çevresel sorun haline gelen anız yangınları karşısında çevrecilerin tepkilerine yetkililerin artık kulak vermesi gerektiğini savunan vatandaşlardan Mehmet Sait Özaydın ise, “Anız yangınları konusunda çevreci derneklerin eylem ve tepkilerini, sosyal medyada ve yazılı basında görüyoruz. Tamamen gönüllülük esasıyla seslerini duyurmaya çalışan bu çevrecilerin artık gösterdikleri seslenişlerine yetkililer kulak vermeli. Anız yangınlarıyla mücadele konusunda çevrecilerin bence kalıcı çözümleri olduğunu düşünüyorum. Bir masa etrafında bir araya gelip abu sorun ile ortak mücadele verilmelidir. O zaman bizlerin hayatına kara bulutlar gibi çöken bu anız dumanları ortadan kalkacağını düşünüyorum” diyor.
“İNSANLIK SUÇU İŞLİYORLAR”
Anız yakan çiftçilerin insanlık suçu işlediklerini ileri süren vatandaşlardan Halit Şen de, “Anız yangınlarının doğal çevreye ve insan yaşamına bu kadar çok zarar vermesi ortadayken, bu yangınları çıkartan çiftçilerin insanlık suçu işlediklerini görüyoruz. İşlenilen bu insanlık suçu maalesef her yıl cezasız kalıyor. Hektar başına verilen 44 TL’lik gibi cezanın çiftçiler üzerinde pek etki uyandırmıyor. Cezalara katlanıp tarlalarındaki anızları yakıyorlar. Hektar başına verilen 44 TL’lik para cezası daha da artırılmalı. Tabi bu Batman’da bulunan kurumların yapacağı bir iş değil. Tarım Bakanlığının hayata geçireceği bir şeydir. Bir an evvel bilinçsiz çiftçilere yönelik seminerler verilmeli ve ikinci kez anız yakan çiftçilere büyük cezalar verilerek anız yangınlarının önüne geçilmesi gerektiğini düşünüyorum” diyor.