Gazetemizin youtube kanalında
Mahalleleri tanıtırken, sorunlarını gazetemizin sayfalarına taşımaya devam ediyoruz.
Bu hafta Bahçelievler Mahallesi var gündemimizde.
Mahalle Muhtarı Mustafa Yıldız, youtube kanalımızda anlattı da anlattı.
Mahallenin sorunları neler?
Mahalle sakinlerinin talepleri neler?
Biz sorduk, o yanıtladı.
Verimli bir söyleşiydi.
Muhtar Yıldız, gençler için bir spor kulübü kurmak istediğinden bahsetti. Gençler de epey heyecanlandı.
Yorumlar geldi youtube canlı yayınımıza.
Bahçelievler, bu konuda diğer mahallelere de örnek olabilir, hadi bakalım.
Mahallemizin tanıtım söyleşisizi sizlerle, buyurun.
…
- Mahallemiz 1982 yılında kurulmuş, Batman’ın en eski mahallelerinden biridir.
- 18 bin nüfuslu ve 12000 seçmeni olan mahallemizdir.
-Abdurrezzak Ceylan Caddesi, Divan Caddesi, Mimar Sinan Caddesi, Stad Caddesi, Ömer Muhtar Bulvarı, Ahmet Arif Bulvarı, İnsan Hakları Bulvarı, Turgut Özal Bulvarı, bu mahallenin sınırları içindedir.
-Cumhuriyet, Şafak, Gap, Pınarbaşı ve Fatih Mahalleleri ile komşudur.
-Mahallemizde 2500 hane ve 800 işyeri bulunuyor.
- BASKİ Müdürlüğü ve 2 adet kamu kurumu da bu mahallededir.
- Atatürk Parkı ve 3 park ile yeşil alan açısından gelişmiş bir mahalledir.
- Mahallemizde Kudret Camisi, Bahçelievler cami ve 1 taziye evi bulunuyor.
- Petrol İlkokulu, Petrol Ortaokulu ve 1 adet özel lise, bu mahallededir.
- Mahallelinin en büyük talebi, imar planında revize yapılmasıdır.
- 42 yaşındaki Mustafa Yıldız’ın mahalle muhtarlığındaki ilk dönemidir.
-Muhtarım kendinizi biraz tanıtır mısınız?
“Batman doğumlu 42 yasındayım evli 1 kız, 3 erkek babasıyım. Lise mezunuyum”
-Nasıl muhtar olmaya karar verdiniz?
“Siyaseti sevdiğim için artı sevilen bir insan olduğum için halkla bir ilişki içerisindeydik, ondan dolayı muhtar olmaya karar verdim”
-Mahallenizdeki eksikler neler?
“Öncelikle bizim bir imar planımız var. Çünkü mahallemizde kaçak yapı yeteri kat sayısı alamadığımız için. Bu sefer kaçak yapıya yönleniyorlar. Yani çarpık bir kentleşme oluyor. Artı bizim çok acil bir ilkokul ve ortaokula ihtiyacımız var. Çünkü artık Bahçelievler kentsel dönüşüme girdiği için nüfus durmadan artıyor. Yani tahminimce şuanda da kaldırılmıyor da 2-3 yıla kalmaz bu okul çöker kaldıramaz yani. Mahallemizde bir liseye ihtiyacımız var. En acil ihtiyaçlarımız bunlar. Bir de alt yapı olmadığı için internette de sıkıntı çekiyoruz. Alt yapı bu sene sonunda hâl olacak bitecek bu sıkıntımız”
-Mahallenizde pandemi nasıl geçti?
“Bizim şansızlığımız mı diyeyim, yanılmıyorsam ilk karantina bizim mahallede kuruldu. Pandemi sürecinde mahallemizin değerli insanlarını kaybettik. Buradan onlara taziyelerimi iletiyorum. Çünkü taziyelerde olmadı pandemiden dolayı. Duyduklarımızı aradık, duymadıklarımızı da arayamadık. Kusurumuza bakmasınlar. Buradan şimdiden onlara rahmet diliyorum mekânları cennet olsun pandemi sadece mahalle değil, tüm Türkiye'ye ve tüm dünya tüm dünyayı saran bir hastalık oldu. Herkes zarar gördü biz de öyle vatandaşlarımıza kendilerine dikkat etmelerini ve kurallara dikkat etmelerini gerektiğini söylüyoruz”
-Mahallelinin en büyük talebi ne?
“En fazla gelen talep altyapı sorunuydu. Alt yapı bu sene sonunda bitecek bu sıkıntımız. Yazın fazla bir ilaçlama talebi oluyor. Doğal dengenin bozulması adına ben ilaçlamayı istemiyorum. Karşı olmama rağmen mahallelinin talebi olduğu için bizde talep ediyoruz. Yeşil alan, bu bence bütün Batman'ın sorunu yani sadece bizim değil. Ufak tefek 2–3 parkımız var. Çocuklar için oyun alanları yapılmalı. Ama onlarda yetmiyor o nüfusa.
Çok sayıda bina burada yapıldı. Araçlar için park yeri sorunu bulunuyor. Bunun için bu binalara otopark zorunluluğunun denetlenmesi gerekiyor”
-Mahallenizle ilgili bir hayaliniz var mı?
“Şuanda çarpık kentleşmeden dolayı mahallemizin görüntüsü güzel değil. Mesela ben tüm ev ve işyerlerinin tek tip olmasını isterdim. Atatürk Parkı büyüyecek yakında. Bahçelievler’e değil, tüm Batman’a hizmet eden bir park. Mahallemiz bu anlamda önemli bir mahalledir. Mahallemizde çok acil okul ihtiyacı var. Batman her geçen gün biraz daha büyüyor. Var olan okullar, nüfusa yetmiyor. Petrol İlkokulu’nun yanında bulunan araziye bir okul yapılabilir”
-Babanız da muhtarlık yapmış. Nasıl bir muhtardı?
“Babam sevilen ve sayılan bir muhtardı. Dört dönem muhtar seçildi. Artık yorulduğunu ve yapmak istemediğini söyledi. Görevi ben devraldım. İnşallah onu arattırmayacağım, çok iyi işler yapacağım”
-Hırsızlık sorunuyla alakalı yorumlar geliyor, ne söylemek istersiniz?
“Maalesef doğru. Hırsızlık olayı bizim mahallede çok oluyor. Uyuşturucu da artık nerdeyse sokakta satılıyor. Metruk bina neredeyse hiç kalmadı. Çoğunu yıktırdık ama nerde boş bir alan varsa suç meskeni haline geliyor. Emniyetle bir whatsapp grubumuz var. Buradan ihbarlarımızı yapıyoruz. Sağolsunlar ilgileniyorlar ama yeterli olmuyor”
-Belediye taleplerinize hızlı dönüş yapıyor mu?
“Belediye çok hızlı dönüş sağlıyor taleplerimize. Fen İşleri Müdürlüğü, BASKİ, bu anlamda çok iyi. Ellerinden geleni yapıyorlar. Onlardan memnunuz. Şikâyetlerimize hemen hemen cevap geliyor yani. O konuda bir sıkıntımız yok. Ekiplerden hepsine teşekkür ediyorum. Yalnız parke taşı konusunda biraz sıkıntı çekiyoruz. Parke olan yollarımızın asfalt olmasını istiyoruz yani dar sokaklar dışında. Ama o dar sokaklar dışında asfalt olmasını istiyoruz. Sina Caddesi ve Öğretmen Evi civarında çalışmalar yoğunlaşmış durumda. Zaten bu alt yapı çalışmaları biterse Artık Fen İşleri Müdürlüğü ile diyaloga geçip, bu parkelerin kaldırılıp asfaltlanmasını isteyeceğiz”
-Belediyenin muhtarlık birimiyle aranız nasıl?
“Şikâyetlerimizi dilekçede belirtiyoruz, mutlaka yanıt veriliyor. Valimizi mahallemize halk buluşmasına avdet etmek istiyoruz. Dört gözle valinin bizim mahallemize de gelmesini bekliyoruz”
-Diğer muhtarlarla görüşüyor musunuz aranız nasıl?
“Bütün muhtarlarla aram iyi. Hiç biriyle sıkıntım yok. Bilindiği üzere çeşitli muhtar dernekleri var. Ben de Tüm Muhtarlar Derneği’ne üyeyim. Mahsum Padir Başkanlığındaki dernekteyim”
-Ulaşılabilir bir muhtar mısınız?
“7/24 ulaşılabilir bir muhtarım, mesela bir sabah namazında dahi ikametgâh verdiğimi biliyorum. Onun dışında yani şuan ki muhtarlık yerim benim kendi iş yerim içindedir ama şuan valilik tarafından bize muhtarlık ofisi yaptırılıyor. Öğretmen Evi arkasındayız. Henüz tamamlanmadı. Orda da inşallah 7/24 hizmet vereceğiz”
-Gençler için neler düşünüyorsunuz?
“Gençler için Bahçelievlerspor Kulübü kurmak istiyoruz. Onlarla sürekli halı saha maçları yapıp, kötü alışkanlıklardan uzak durmalarını istiyorum. Muhtar olduktan sonra mahalle çocuklarımızı halı sahalara götürürdüm. Burada çocuklar sportif faaliyetler yapıyorlardı.
Ayrıca kadınlarımız için el emeği ürünlerini satabilecekleri bir pazar alanı düşünüyorum. Millet Bahçesi’nin olduğu alana yakın belediyeye ait boş bir arazi var. Burası bu konu için değerlendirilebilir”
-Yardım için yanınıza gelen çok kişi oluyor mu?
“Pandemi milleti fakirleştirdi. Yani çalışan bütün insanlar işsiz kaldı. Böyle olunca yardıma muhtaç aile sayısı çok fazlalaştı. Yani bir iken on, on iken, yüz oldu. Mesela biz ramazan ayında yardıma muhtaç ailelere destek verdik. Mahallemiz de önde gelen iş adamlarıyla görüştük. Herhangi bir yardımları olabilir mi diye, olan da oldu olmayan da oldu. Hepsine teşekkür ediyorum”
-Mahallenizde ki kaçak yapıların bir kısmı yıkıldı, bir kısmı da mühürlendi. Bu yapıların son durumu nedir?
2-3 tanesi şuan durdurulmuş. Kaçak yapılar kuruldu etrafı taşla kaplanmış bir tane bina yıkıldı sekiz dokuz katlı bina yıkıldı. Kaçak yapı önüne geçilmesi gerekilen bir konu yani Buradan özellikle müteahhitlere sesleniyorum kaçak yapıdan vazgeçin fazla kazanç için mi yapıyorsunuz bilmiyorum ama bunu durdurmanız gerekiyor. Çünkü Batman'ın bir düzeni olması lazım buna da sizde biraz yardımcı olun diyorum. Gece bekçilerimizde var.
-Mahalle sakinlerine ne söylemek istersiniz?
Bu pandemi sürecinde çok değerli insanlar kaybettik. Siz değerli insanları kaybetmemek adına kendinize dikkat etmenizi yani özellikle maske, mesafe, hijyene dikkat etmenizi istiyorum. Çünkü sevdiğimiz insanlarını pandemiden dolayı öldüğünü gördük. Herkese çokça teşekkür ediyorum, saygılarımı ve sevgilerimi iletiyorum.
Sokak röportajları
***
Nevzat Bidikçi
Şuanda yol çalışması var. Biraz yollar bozuk onlar düzenleniyor. Onlar yapılsa iyi olur.
***
Mehmet Emin Yılmaz
Bahçelievler çok güzel bir mahalledir. Eskiden kötü kötü evler vardı hepsi yıkıldı tekrardan yenileri yapıldı ve yapılacak. Mahallemiz şahane bir mahalledir. Her yere yakındır.
***
Hamit Orhan
28 yıldır esnafım burada yani çok güzel günler geçti burada. Batman’ın zenginleri bu mahalledeydi. Onların bir çoğu mahalleden ayrıldı. Burası yavaş yavaş kentsel dönüşüme girecek Batman'ın gözdesi olacak hale gelecek. Mahalle muhtarımız da iyi bir insandır.
***
Ömer Derihan
Bahçelievler Mahallesi'nde uzun zamandan beri berberlik yapıyorum.
Mahalle olarak Batman'ın en güzel, en nezih semtlerinden biridir diyebilirim.
Çevre olarak, komşuculuk olarak, arkadaşlık olarak yani çok güzel duygulara sahip insanlarla beraberiz. Allah'a çok şükür bugüne kadar hep böyle güzel geçti yani hep böyle devam eder inşallah.
Mahallede en büyük eksiklik çocukların oyun alanları yoktur, her tarafımız daha çok binalarla doldu yeşil alan kalmadı park alanı kalmadı. Diğer eksiklikleri ise cami, okuldur.
***
Furkan Çelebi
Bahçelievler Mahallesi'nde oturuyorum ve burada esnafım. Mahallemizde hiç bir sıkıntı yok. Seviyoruz mahallemizi çalışmalardan memnunuz.
***
Halil TAŞ
Uzun yıllardır bu mahalledeyim. 1988 yılında burada bahçeli evler yapılmaya başlandı. Daha önce buralar çöl gibi bir yerdi. Mahallemiz gelişmeye başladı.
***
İsmet Taş
İstiyoruz ki Bahçelievler’in tümünde alt yapı eksikliği var kanalizasyon eksikliği var.
***
Abdulkadir Akyüz
Bizim Bahçelievler’in altyapısı iyi değil. Her zaman yağmur yağdığında sıkıntı çıkar. Yani bütün evlerimiz berbat oluyor. Sizden istihdamımız bu alt yapıya el atmanızdır.
***
İbrahim Ulusoy
Mahallemizde yağmur yağdığında eskiden her yer göl gibi oluyordu. Şimdi birçok yerde altyapı değişiyor. Biz istiyoruz ki bu çalışma mahallenin her yerine yayılsın.
Editor : Seyithan Çetin